Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Sağlık

Ağzınız kokmasın keyfiniz kaçmasın

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Diş Hekimi Murat Öztürk, ağız kokusuna neden olabilecek sorunları ve kokuyu önlemek için neler yapılması gerektiğini anlattı.

FİZYOLOJİK AĞIZ KOKUSU

Diş Hekimi Murat Öztürk, Ağızdan gelen kötü kokunun ağız içi bulguları olabileceği gibi, nefesten de kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Peki ağız kokusunun ağız içi bulgularına ait sebepleri nelerdir. Diş Hekimi Murat Öztürk, ağzı koksuna neden olabilecek bu sebepleri ve onların tedavi yöntemlerini anlattı. Fizyolojik ağız kokusu sağlıklı bireylerde bile sindirim kanalında biriken gazların veya dil sırtında üreyen bakterilerin neden olduğu sabahları uyandığımızda olan ağız kokusudur. Sarımsak gibi yiyeceklerde ağız kokusuna neden olabilir. Sigara içen kişilerde de ağız kokusu olması normaldir. Bunun için her sabah mutlaka dişlerinizi fırçalayın.  Fizyolojik ağız kokusu 1-2 saat içinde geçer ve tedavi gerektirmez.

PATOLOJİK AĞIZ KOKUSU

Murat Öztürk, Diş fırçalama, ağız çalkalama gibi alışılmış ağız temizleme yöntemleriyle düzelmez. Kokunun kaynağına inilerek tedavi yapılması gerekir. Genellikle ağız-yutak hastalıkları ve çeşitli sistemik hastalıklarda ortaya çıkar. Ağız kokusu temel olarak ağız boşluğunun hijyeni ve diş-dişeti sağlık durumuyla ilişkili. Kokuya gıda artıkları, ağız mukozasından dökülen hücreler, tükürük ve ağızda toplanan lökositlerin artıkları yol açar. Ağız kaynaklıları da çoğunlukla dişeti hastalıkları, diş çürüğü, eski dolgu ve kaplama altındaki çürüklerden kaynaklanır. Kronik bademcik iltihapları, ağız içindeki mantar hastalıkları ve ağızda yara yapan hastalıkların seyrinde de ağız kokusu meydana gelebilir. Ağız kuruluğuna sebep olan tükürük bezi hastalıkları, şeker hastalığı, hepatitler, vitamin eksiklikleri, menopoz, duygusal gerilim, ilaçlar azalmış tükürük akımına yol açarak ağzın kendi kendini temizleme mekanizmasının ortadan kalkmasına ve ağız kokusuna yol açar.

AĞIZ KOKUSUNDAN KURTULMAK İÇİN

Öztürk, Bazı hastalar başkalarının fark etmediği ağız kokusundan şikayetçi olabilir. Aslında hastalarda ağız kokusu yoktur. Fakat aşırı titizlikten ağızlarında koku olduğunu söylerler. Tedaviye gerek duyulmaz.  Öztürk, Ağız içi kaynaklı kokulardan kurtulmak mı için  Tüm çürükler tedavi edilmeli Diş eti hastalığı tedavi edilmeli.Gömük ve yarı gömük 20 yaş dişleri çekilmelidir. Her öğünden sonra dişlerinizi 3 dakika fırçalayınız ve günde bir kez diş ipi kullanınız. Diş fırçanızı kuru ve temiz bir yerde muhafaza ediniz ve kullandıktan sonra iyice yıkayınız. Dil çok girintili ve pütürlü yapısı sebebiyle bakterilerin rahatça yerleşip zor temizlenebileceği bir dokudur. Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x