Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Askere MTP vereceğiz

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Milletvekili 1.Sanayi sempozyumunda konuştu.
Kırıkkale Üniversitesi 1.Sanayi Sempozyumu düzenledi. Üniversitenin mavi salonunda düzenlenen sempozyumda, Türk Savunma sanayisi ve MKEK’nin bu çerçevede önemi hakkında bilgiler verildi. Sempozyumda ayrıca, Milli Piyade Tüfeği hakkında görüşlere de yer verildi.
 
Kırıkkale ile Savunma Sanayi özdeşleşmiştir
Kırıkkale Üniversitesi mavi salonunda düzenlenen sempozyuma, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Milli Savunma Komisyonu Başkanı  ve Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, Garnizon komutanı Tuğgeneral Mehmet Kaya, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, MKEK Genel Müdürü İzzet Artunç, KÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay Harun Karabulut, davetliler, öğretim üyeleri ve öğrenciler atıldı. Sempozyumun açılışında konuşan KÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Kırıkkale ve Savunma Sanayinin birbiriyle özdeşleştiğini belirterek ayrılmaz bir ikili olduğunu belirtti.
 
AR-GE önemli
Dün başlayan ve 2 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı  AR-GE ve Teknoloji Yönetimi Dairesi Teknoloji Yönetimi Grup Müdürü Deniz Demirci, Türkiye’nin 2023 için çok ciddi hedefleri olduğunu vurguladı. En büyük hedefin, dünyada en büyük 10 ekonomi arasına girmek olduğunu dile getiren Demirci, “Bunun için ihracatı 500 milyar dolar mertebesine çıkartacağız. Kişi başı milli gelirimiz 25 bin dolar olacak. Şu anda kişi başı milli gelirimiz 10 bin dolar civarında. 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkartmak yeni bir anlayış gerektiriyor. Bu anlayışın bel kemiğini AR-Ge ve Teknoloji faaliyetleri oluşturuyor” dedi.
 
Hedef sanayide şampiyonlar ligi
“Geçtiğimiz yıllarda çok önemli projeler Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine sunuldu” diyen Demirci, şöyle konuştu: “Hali hazırda SSM’de yürütülen çok önemli tasarım projeleri var. SSM olarak hedefimiz, önümüzdeki yıllarda savunma sanayinde dünyadaki şampiyonlar ligine girmek istiyoruz. Yeni dönemde misyonumuz, ülkemizin savunma ve güvenlik teknolojileri gelişimini sürekli kılacak, sanayileşme, teknoloji ve tedarik programlarını yürütmek. Vizyonumuz ise bu kapsamda savunma ve güvenlik teknolojilerinde ülkemizi üstün kılmak.”
 
MKEK kabuk değiştirme sürecinde
Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürü İzzet Artunç da Kırıkkale ve Savunma Sanayinin birbiriyle özdeşleşmiş, iki kavram olduğunu öne sürdü. Türkiye Cumhuriyeti’nin savunma sanayisinin, daha büyük bir perspektifte sanayicinin temelinin bu topraklarda atıldığını ileri süren Artunç, şunları söyledi: “Son 10-15 yıldır büyük bir kabuk değiştirme sürecindeyiz. MKEK, sadece kendi ordusunun ihtiyaçlarını tamamlamaya çalışan kurum olmaktan, bugün 30’u aşkın ülkeye ihracat yapan ve dünya perspektifinde marka olan bir ürün yelpazesiyle ürünlerini üretmeye çalışıyor. Dolayısıyla 10-15 yıldır sadece üretime dayalı bir sanayi olmaktan çıkıp temelde AR-GE’den başlayıp, bütün aşamalarından geçen ve sonunda dünya ölçeğinde herkesin kabul edebileceği bir perspektifte ürün sunmaya çalışan kurum haline gelmeye çalışıyoruz. Bu süreçte en büyük ihtiyacımız olan husus yetişmiş insan gücüdür. MKEK, kendi fabrikalarında çalışan mühendisleriyle sadece onlarla sınırlı kalarak bunu başarması mümkün değil.” dedi.
 
Askere milli Piyade tüfeğini vereceğiz
Kırıkkale Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal ise savunma sanayinin bir ülkenin topyekûn silah gücünden insan gücüne kadar giden bir sürecin tamamını kapsadığını dile getirdi. Savunma sanayinin süratle değişen, her geçen gün yenilik isteyen bir konsept olduğuna dikkati çeken Köksal, şunları kaydetti. “Amacımız “milli” kavramını geliştirmektir.  Daha çok ‘milli’ kavramı üzerinde ve yeni üretimleri ‘milli’ yapmak adına gerekli imkanlar ayrılmıştır. Yüzde 80-85’lerde dışa bağımlı bir ülkeyken süratle bu rakamlar aşağı çekilmekte ve kendi milli üretimlerimizi yapmaya ve tasarımları ortaya çıkarmaya başladık. Savunma sanayi Türkiye’de övünülecek ve parmakla gösterilecek bir atılım yaptı. Hala askerimizin elinde yabancı menşeli, Alman patentli silahlar var. İlk defa MKEK’in yaptığı çalışmalar sonucunda inşallah askerimize Milli Piyade Tüfeğini vereceğiz. Bunun da Türkiye için çok önemli bir dönemeç olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. ” dedi.
 
AR_GE hızla ilerliyor
Sempozyumda konuşan Vali Kolat: “Üniversitelerimizde Savunma Sanayi Enstitüsü’nün olmasını hep arzu ediyoruz. Sağ olsun Rektörümüzü Savunma Sanayi Sempozyumu ile ilk adımı atmış oldular. Bundan önce de zaten Teknokent ve Silah Organize Sanayinin düzenlenmesi ile ciddi adımlar atılmış oldu. Bugün dünyada Savunma sanayi ve askeri harcamaların 1,6 Milyar dolar ve kişi başına düşen miktarda 224 dolar. Hakikaten büyük bir sektör. Bir ülkenin ekonomik ve siyasi anlamda gücünü gösterdiği alan savunma sanayisidir. Bu açıdan da son derece önemlidir. Bütün dünya ülkeleri bu konuda yarışmaktadırlar. Bu konuda yapılan Ar-ge çalışmaları ve modernizasyonlar büyük bir hızla ilerlemektedir.  Biz de bu sektörün önemli odak noktası olan Kırıkkale’deyiz.  Bu açıdan da bu sempozyuma katılan, destek veren herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonra da daha güzel çalışmalar vesile oluruz.
 
Ciddi istihdam sağlanacak
Makine Kimya Endüstrisi Kurumumuz sadece savunma sanayisinde değil yerli sanayinin gelişmesinde de önemli görevler üstlenmektedir. Bu açıdan MKE ile Kırıkkale iç içedir. Bir elmanın iki yarısı gibidir. MKE’den emekli olan 25.000 civarında emeklimiz vardır. Bu potansiyelin değerlendirilmesi gerekir düşüncesiyle Kırıkkale’mizde bulunan Güç Birliği Mütevelli Heyetinde alınan bir kararla 2012 yılında İhtisas Silah OSB kurulması ile alakalı bir çalışma başlatıldı. 2015 yılı ağustos ayında alt yapı işleri tamamlanacak. Burada 64 parselimiz var, bu parsellerimiz tahsisi konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah orada güzel bir çalışma olacak. Burası sadece MKE’ye değil diğer savunma sanayi için çalışan kurumlara alt yüklenici anlamında üretim yapacaktır. Ciddi bir istihdam sağlayacaktır. Ayrıca bu sempozyuma katılan, destek veren başta Rektörümüz olmak üzere öğretim üyelerimize ve MKEK yetkililerimize teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Daha sonra sempozyuma katkılarından dolayı MKEK Genel Müdürü İzzet Artunç’a   Valimiz Sayın Ali Kolat tarafından, Savunma Sanayi Müsteşarlığı  AR-GE ve Teknoloji Yönetimi Dairesi Teknoloji Yönetimi Grup Müdürü Deniz Demirci’ye KÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız plaket takdim edildi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu