Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Ayçiçeği’nde büyük tehlike

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekiplerin ayçiçeği tarlalarında yaptığı kontrollerde Mildiyö hastalığının yoğun bir şekilde olduğu tespit edildi.
 
Müdürlüklerle irtibata geçilmeli
Konu hakkında açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş şu bilgileri verdi; “Hastalığın bu yıl yoğun bir şekilde meydana gelmesi ise aşırı yağmur ve nem ile birlikte daha sonrasında havaların ısınması ile etmenin arttığı gözlenmiştir. Üreticilerin bu konuda verim kaybına sebebiyet vermemek için İl ve İlçe Müdürlükleri ile irtibata geçilerek ilaçlı mücadelenin zamanında yapılması gerekmektedir.
 
Kültürel Mücadele
Sağlıklı Bitkilerden elde edilmiş tohumluk kullanılmalıdır. Böylece, bir yandan sağlıklı bitkiler elde edilmiş, öte yandan da toprak bulaştırılmamış olur. Sık ekimden kaçınılmalıdır. Ekim nöbeti uygulanmalıdır. Ağır bulaşık alanlarda buğday ve pancar gibi bitkilerde 7 yıllık bir ekim nöbetine girilmelidir. Bu arada düzenli bir yabancı ot savaşımı (canavar otu) karşı mücadele yapılmalı. Böylece kendiliğinden yetişen ayçiçekleri yok edilmiş ve dolayısıyla fungusun canlılığını sürdürecek olan bitkisel ortam ortadan kaldırılmış olur. Dayanıklı çeşit ekilmelidir. Yeni geliştirilen ayçiçeği hibritlerine dominant dayanıklılık geni aktarılabilmiştir.  Tarlada görülecek hastalıklı bikriler sökülüp yok edilmelidir. Bu işlem, bitkiler henüz küçükken yapılırsa, bu bitkilerden sağlam bitkilere olacak bulaşmalar önlenmiş olur.  Bitki artıkları hasattan sonra sökülüp yakılmalıdır. Tarlada su göllenmesine fırsat verilmemeli. Tarla drenajı iyi yapılmalıdır.
 
Kimyasal Mücadele
Hastalığa karşı kimyasal savaşımda tohum ilaçlaması önerilir. Tohum ilaçlamasıyla hastalık etkili bir şekilde kontrol altına alınabilmektedir”
 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu