Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetSağlık

Brusella ile mücadele sürüyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Brusella mücadelesini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 5 bin 797 büyükbaş ve 24 bin 109 küçükbaş hayvana aşı yapılmıştı. Aşılama çalışmaları devam ediyor.

2012’DE AŞILAMA YAPILMIŞTI

Konu hakkında açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş şu bilgileri verdi; “Ülkemizde Brusella ile mücadelede kapsamda sığırlarda 10 yıl, koyun ve keçilerde 6 yıl sürdürülecek “Brusellanın Konjuktival Aşı İle Kontrol ve Eradikasyonu Projesi’nin 01.01.2012 tarihinden itibaren başlatılması Bakanlık Makamınca uygun görülmüştür. Bu proje doğrultusunda 2012 yılı içerisinde Kırıkkale İli Merkez ve çevre ilçelerinde 5.797 büyükbaş ve 24.109 küçükbaş hayvana aşı uygulanmıştır.

AŞILAR HAZIR

Aşılama programımız doğrultusunda 2013 yılı Şubat ayında Kırıkkale İli Merkez ve Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Keskin, Sulakyurt, Yahşihan ilçelerine toplamda 10.000 doz Konjektival Brucella S-19 aşısı gönderilmiştir. Ayrıca Mayıs ayında da Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüklerine 40.000 doz Brucella Melitensis (Aborvac-R CS) Konjektival Aşı dağıtımı yapılmıştır. Dağıtımı yapılan bu aşılar İlimiz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü Personelimiz tarafından Bakanlıkça belirtilen tarihlerde gereken hassasiyet ve özen gösterilerek İlimiz Merkez ve köylerinde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine de duyurular yapılmış. İlçelerde de aşılamaların düzenli ve kontrollü bir şekilde yapılması amaçlanmıştır.

EKONOMİK KAYBA NEDEN OLUR

Ülkemizde yaygın olarak görülen ve yetiştiricilerimizin ekonomik kayıplarına neden olmasının yanında sürdürülebilir hayvancılığımıza da olumsuz etkiler yapan Brusella, hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli bir zoonoz hastalıktır. Hayvanlarda neden olduğu yavru kaybı, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi zararlar dikkate alındığında brusellozis evcil hayvanların en önemli hastalıklarından biri olarak kabul edilir. Ayrıca insan sağlığı açısından taşıdığı risk hastalığın önemini daha da artırmaktadır. İnsanlarda uzun süren bir hastalığa neden olan brusellozis fizik yetersizliği ve iş gücü kaybına neden olurken, tedavi ve hastane giderleri de önemli bir ekonomik kayba neden olmaktadır.

BULAŞMA YOLLARI

Brusellozis, duyarlı hayvanlara genellikle enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla veya enfekte hayvanların akıntılarıyla bulaşık çevreden geçer. Atık yavrular, yavru zarları ve sıvıları, yavru atmış veya doğum yapmış enfekte bir hayvanın vaginal akıntılarının hepsi son derece fazla sayıda enfeksiyöz Brucella mikroorganizmalarını içerir. Hayvanlar bu materyalleri yalayarak veya Brucella etkeni ile bulaşık su ve gıdayı tüketerek enfekte olurlar. Süt, idrar, dışkı ve eklem sıvıları da bakterilerin kaynağıdır. Enfekte boğa ve koçların semenlerinde de etken bulunur ve çiftleşme ile bulaşma olur. Ayrıca enfekte annelerden yavrularına anne karnında veya doğum sonrası enfekte ağız sütü yada enfekte diğer hayvanların sütü ile beslenme sonucu bulaşma görülebilir”

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu