GündemManşet

Çoğul Camisine hazırlanıyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Özel haber

 

HABER-FOTOĞRAF:  HAKAN ŞAYIK

 

Kırıkkale’nin 58 kilometre uzağında Delice İlçesine bağı Çoğul Köyü’nde yapımına 2015 yılında başlanan cami için yoğun uğraş ve gayretler meyvesini veriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ve hayırseverlerin destekleri ile büyük kısmı ortaya çıkan Çoğul Köyü Cami, tamamlanmasının ardından köy halkının büyük bir özlemini yerine getirecek. Tüm imkansızlıklara rağmen dernek yöneticileri 2017 yılının sonunda camiyi ibadete açmayı planlıyorlar.

 

ECDADIN NESİLLERİ

Camilerin sadece ibadet yapılan değil, birlik ve beraberliğin pekiştirildiği yerler olduğunu dile getiren Delice İlçesi Çoğul Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Taşkıran, “Camiler bir araya geldiğimiz, mutluluklarımızı, hüzünlerimizi paylaştığımız yerlerdir. Camilerimiz, bu tür fonksiyonlarıyla kullanıldığı zaman daha anlamlı, daha güzel oluyor. Camilerimiz aynı zamanda memleketin tapusu niteliğindedir. Ecdadımız nereye gitse, nereye yerleşse önce oraya bir cami inşa etmiş, sonra etrafına hanlar, hamamlar, külliyeler evler yapmış, şehirler inşa etmiştir” derken camilerin öneminden bahsetti.

 

200 BİN LİRA HARCANDI

Başkan Taşkıran ayrıca caminin inşaatına 2015 yılında başlandığını aktararak, cami hakkında şu bilgileri verdi: “Cami inşaatına bu zamana kadar yaklaşık 200 bin lira harcandı. Paranın büyük kısmı Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ve belli bir bölümü ise hayırsever vatandaşlarımızın bağışlarıyla temin edildi. Tek minareli olan camimiz tek katlıdır. Camimizin içerisinde aynı anda 350 kişinin namaz kılabileceği alan mevcut. Ayrıca projemizde Gasilhane, şadırvan ve tuvalet yerleri var” sözlerinde bulundu.

 

BİR ŞEYLER YAPILMALI

Caminin geçmişinden ve neden yeni bir cami yapılmaya ihtiyaç duyulduğundan bahseden Başkan Taşkıran “Geçim kaynağı tamamen tarım ve hayvancık olan köyümüzde bulunan camii uzun zaman önce yapılmış ve dayanıksız olması nedeniyle zaman içerisinde duvarlar çatlamış ve tehlikeli bir hal almaya başlamıştır. Ayrıca köyümüz camisinde minare bulunmaması nedeniyle ezan sesi tarlalarda çalışan köylü kardeşlerimizin ezanı duymamasına ve namaz vaktini kaçırmalarına neden olmaktaydı. En son olarak köyümüzde bulunan ve harabe durumundaki camimiz cenaze namazı esnasında sıkıntı yaratmış ve insanlar düzgün olarak Cuma Namazını eda edememişlerdir. Bu durum, özellikle yaz aylarında köye gelerek namazını kılmak isteyen sakinlerimizin zoruna gitmiş ve bu konu hakkında bir şeylerin yapılması gerektiği hakkında konuşmalar başlamıştır”

 

MEYVESİNİ VERMEYE BAŞLADI

“Köyümüz sakinlerinden Ankara’nın Keçiören bölgesinde camii imamı olarak görev yapmakta olan Zeki Saygılı ile birlikte 2015’in Haziran ayı itibariyle Ufuktepe Kebir camisinde toplantı yapılmış ve bu toplantı sonucunda Delice İlçesi Çoğul Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği kurulmuştur. İlgili derneğe Ali Taşkıran Başkan, Yusuf Şentürk, Mustafa Duru, Medayi Şentürk ve Harun Şentürk üye olarak seçilmişlerdir. Yapılan bu seçimlerden sonra cami inşaatımız ile ilgili çalışmalara başlanılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı ile iletişime geçilmiş ve destek talep edilmiştir. Bu destek sayesinde işlemlere başlanılmış inşaatımız yavaş yavaş meyvesini vermeye başlamıştır” sözlerinde bulundu.

 

YIL YIL YATIRIMLAR

Camiinin Selçuklu Mimarisi tarzında planlandığına dikkat çeken Başkan Taşkıran “Camimiz köyün girişinde rahatça görülsün diyerek en gözde yerde inşaatına başlanılmıştır. Yapımı devam eden camimiz için Diyanet İşleri Başkanlığımız aracılığı yaklaşık olarak 2015 yılında 37.000 TL. 2016 yılı içerisinde 116.835 TL. ve 2017 yılı içerisinde ise 21.500 TL. olmak üzere 175.335 TL. ve yine bu yıllar içerisinde yaklaşık 13.700 TL. bağış hesabımıza aktarılmıştır. Köyümüz Muhtarı Kasım Taşkıran’ın yadsınamayacak yardımları sayesinde camimiz hızla ilerlemeye devam etmektedir” dedi.

 

2017 SONUNDA İBADETE AÇILACAK

Camimizin inşası sırasında yardımların ve toplanan destek paralarının yeterli olmaması nedeniyle cami için gerekli olan malzemeler ilgili yerlerden borç karşılığı temin edildiğini sözlerine ekleyen Taşkıran “Derneğimize yardımlar geldikçe borçlarımız yavaş yavaş kapatılmaktadır. Şu anda derneğimizin çeşitli malzemeler ve inşaatı yapan ustalar dahil olmak üzere yaklaşık olarak 110 bin TL borcu bulunmaktadır. Bu borcun yanı sıra camimiz içi ve çevresine yapacağımız yatırımların yaklaşık olarak 200 bin TL’yi bulacağını tahmin etmekteyiz. Bu borçlarımızı tamamen kapatmasak dahi camimizi bu yılın sonlarına doğru ibadete açmayı planlamaktayız. Gerekli olan diğer çevre düzenlemeleri ise 2018 yılı içerinde bitirilmesi planlanmıştır” şeklinde konuştu.

 

DUYARLILIK BEKLİYORUZ

“Yukarıda belirtilen borç ve camimizin ihtiyaçları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığımız ve Ankara Büyükşehir belediyesi ile iletişime geçilmiş ancak bir sonuca ulaşılamamıştır. Bu konuda Müslüman din kardeşlerimiz ve ilgili kurumlardan gerekli olan yardımları beklemekteyiz. Yardım etmek isteyen kişi veya kuruluşlardan Keçiören Akbank Şubesinin Kırıkkale İli Delice İlçesi Çoğul Köyü Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin hesabına yardımları beklemekteyiz” dedi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x