Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemSağlık

‘Erken teşhis hastalığı durdurur’

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü KOAH günü nedeniyle çeşitli etkinliklere imza attı. Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Güngüneş vatandaşları KOAH hastalığına karşı bilinçli ve tedbirli olmaları yönünde uyardı.

4’ÜNCÜ ÖLÜM NEDENİ

Hastalık hakkında bilgiler veren Güngüneş, “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığıdır. Ülkemizde de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın kronik hastalıklar arasında 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Buna karşın her 10 hastadan 9’u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Gerek kamuoyunun gerekse sağlık personelinin KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Halbuki hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalık durdurulabilir, hem morbidite hem de mortalite azaltılabilir” dedi.

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Güngüneş, yapılan etkinlikler hakkında bilgiler vererek şunları söyledi; “20 Kasım Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında; Kırıkkale Halk Sağlığı müdürlüğü, Kırıkkale yüksek ihtisas hastanesi ve Kırıkkale Üniversitesi Tup Fakültesinin işbirliğiyle, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Toplantı Salonunda, göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu tarafından KOAH Hasta Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

SOLUNUM FONKSİYON TESTİ YAPILDI

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi tarafından halkın yoğun olduğu AVM lerde stand açılarak halkımızın KOAH konusunda farkındalığını arttırmak amacıyla el broşürleri dağıtıldı ve stantta Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Selma Demir tarafından değerlendirilen, erken teşhiste önemli olan solunum fonksiyon testi yapıldı. Alevlerle boğuşan ve yoğun duman maruziyetine uğrayan İtfaiye Müdürlüğü personeline erken teşhiste önemli olan solunum fonksiyon testi yapıldı. KOAH konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla el broşürleri dağıtıldı ve erken tanı-tedavi için gerekli uyarılarda bulunuldu”

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu