Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Ekonomi

Eroğlu, Esnaf Çözüm İstiyor

Kırıkkale Esnaf Sicil Müdürü Oğuzhan Eroğlu, alınan son tedbirlerin ardından işyeri kapalı olan ve sıkıntıya düşen esnafa bir an önce nakit desteğinin verilmesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, artık esnafın sesine kulak verme yerine çözüm ortaya konulması gerektiğini dile getirdi.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

FATURALARINI ÖDEYEMEDİĞİNİ VURGULADI
Kırıkkale Esnaf Sicil Müdürü Oğuzhan Eroğlu, ülkenin her yanında olduğu gibi Kırıkkale esnafının da çok zor günler geçirdiğini dile getirdi. Eroğlu,  “Mart ayından itibaren yarı kapasite veya tamamıyla kapatılan işyerlerinin her geçen gün daha büyük sıkıntılara düştüğünü belirterek, öncelikle esnafın kendisine ve yanında çalışanlara asgari ücret düzeyinde desteğin verilmesinin şart” dedi.İşyeri kapalı tutulan esnafın giderlerinin devam ettiğine dikkat çeken Kırıkkale Esnaf Sicil Müdürü Oğuzhan Eroğlu, iş yerleri kapanan ve çalışma saatleri sınırlandırılan esnafın vergi, prim, kredi, kira ödemeleri ile elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyemediğini vurguladı.

ESNAFIN YÜZDE 70 İ KİRACI
Eroğlu açıklamasında; “Tam işlerini yoluna koyacakken yeni tedbirler yine belini büküyor. Tüm tedbirlere harfi harfine uyan ve riayet eden esnafımız bu süreçte destek bekliyor. Bu desteklerin başında faizsiz krediden çok, esnafımız ve yanında çalışanları için nakit desteği verilmeli. Kapalı oldukları dönemde elektrik, su, doğalgaz faturalarından muaf olmalılar ve pandemi sonrası da bu faturalardan vergiler kaldırılmalı. Öte yandan vergi, prim, kredi borçları da faizsiz olarak ertelenmeli. Yeni yapılandırma tekrar görüşülerek, en az 6 ay ödemesiz 60 ay vade olarak yeniden düzenlenmeli. Yüzde 70’i kiracı konumunda olan esnafımıza kira yardımı yapılmalı” kısmen çalışan hizmet veren esnaflarımız kuaför, lokantacı, restoran, cafe, pastane ve buna binaen hizmet eden sektör meslekleri mağduriyetleri giderilmeli” dedi.

EN MAĞDUR ESNAFLAR
En mağdur esnaf kesiminin servisçi, kantinci, kahvehaneci olduğunu sözlerine ekleyen Kırıkkale Esnaf Sicil Müdürü Oğuzhan Eroğlu, okulların kapanması ve ardından da uzaktan eğitimin başlamasıyla kantinci ve servisçi esnafının siftah bile yapmadığını söyledi Eroğlu, Kahvehanelerinde aynı şekilde büyük sıkıntılar yaşadığını ve pandemi sürecinin ilk anından itibaren işyerlerinde oyunun yasak olması ardından kapatılması sonucu çay bile satamadığını dile getirdi. Çay ocaklarının ise son yasaklamalarla birlikte ne yapacaklarını şaşırdığını belirten Eroğlu, “Esnafa kulak verme dönemi geçti, artık çare üretilmeli, çözüm yolları uygulanmalı” dedi. Alınan tedbirlerden sonra kapalı olan ve sıkıntıya düşen tüm esnaf için nakit desteği başta olmak üzere kayda değer destekler bekleniyor  “Pandemiden de alınan tedbirlerden de en çok esnafımız etkilendi. 415 meslek kolundaki A’dan Z’ye tüm esnafımız gerek tamamen gerek yarı kapasitede kapanarak Mart ayından bu yana bir türlü belini doğrultamadı. Öncelikle esnafın kendisine ve yanında çalışanları için asgari ücret düzeyinde nakit desteği, daha sonra kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gibi desteklerin verilmesi artık şart hale geldi”

SSK, BAĞKUR, VERGİ, ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZA MUAFİYET GELMELİ
İş yerleri kapanan ve çalışma saatleri sınırlandırılan esnafın vergi, prim, kredi, kira ödemeleri ile elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyemediği ortada bi durum öken, “Mart ayından bu yana pandemiden ve belirli aralıklarla alınan tedbirler ile kapanan ya da çalışma saatlerine sınırlama getirilen esnafımız çok zor günler geçiriyor. Tam işlerini yoluna koyacakken yeni tedbirler yine belini büküyor. Tüm tedbirlere harfi harfine uyan ve riayet eden esnafımız bu süreçte destek bekliyor. Bu desteklerin başında faizsiz krediden çok, esnafımız ve yanında çalışanları için nakit desteği verilmeli. Kapalı oldukları dönemde elektrik, su, doğalgaz faturalarından muaf olmalılar ve pandemi sonrası da bu faturalardan vergiler kaldırılmalı. Öte yandan vergi, prim, kredi borçları da faizsiz olarak ertelenmeli. Yeni yapılandırma tekrar görüşülerek, en az 6 ay ödemesiz 60 ay vade olarak yeniden düzenlenmeli. Yüzde 70’i kiracı konumunda olan esnafımıza kira yardımı yapılmalı” kısmen çalışan hizmet veren esnaflarımız kuaför,lokantacı,restoran,cafe,pastane ve buna binaen hizmet eden sektör meslekleri  mağduriyetleri giderilmeli …

TAMAMEN KAPALI OLAN ESNAF KESİMİNİN DE SESİ DUYULMALI
Servisçi, kantinci, kahvehaneci esnafının en çok mağdur olan kesim olduğu, “Okulların kapanması ve daha sonra uzaktan eğitime geçilmesiyle kantinci ve servisçi esnafımız deyim yerindeyse siftah yapamadı. Aynı şekilde kahvehaneci esnafımız da oyunların yasak olması nedeniyle vatandaşların çay bile içmeye gelmemesinden önemli ölçüde olumsuz etkilendi. Yalnızca çay sattığında ise dükkanın günlük giderlerini dahi karşılayamadı. Dolayısıyla bu üç kesim esnafımız tüm esnafımız içerisinde doğrudan en çok etkilenen kesimler oldu. Kantinci esnafımızdan sözleşme gereği tahsil edilen fatura payları alınmamalı. Servisçi esnafımız araç muayene ücreti, plaka ve motorlu taşıtlar vergisi, gelir vergisi gibi vergilerden muaf olmalı. Kahvehaneci esnafımızla birlikte bu esnaf kesimlerimize ivedilikle nakdi destek sağlanmalı”

 

 

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x