Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Ekonomi

Enflasyon cebimizi yakmaya devam ediyor!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun, dar ve sabit gelirli vatandaşın enflasyonunun altında kaldığına dikkat çekerek, TÜİK hangi mağazalardan fiyat alıyorsa açıklasın, millet de o mağazalardan alışveriş yapsın, dedi.

HABER:TAHİR ERDEM

TÜİK’in açıklamasına göre kasım ayı enflasyonu %3.28,  yıllık bazda enflasyon ise%61.98 olarak gerçekleşirken, bağımsız araştırma grubu ENAG’agöse ise kasım ayı enflasyonu %5.58, yıllık enflasyonu ise %129.27 olarak açıklandı.

Milyonları ilgilendiren enflasyon verilerinin TÜİK tarafından nasıl hesaplandığının merak konusu olduğunu belirten Taşkın, asgari ücret, memur ve emekli maaş zamlarınınenflasyon verilerine göre hesaplandığına dikkat çekerek, daha düşük enflasyonun daha düşük zam anlamına geldiğini söyledi.

Dar ve sabit gelirli memur ve emeklinin yaşam standartlarını düşüren enflasyonun durdurulamadığını ve enflasyonla birlikte cebindeki paranın da yok olup gittiğine vurgu yapan Taşkın, ancak maaş zamlarının kayıpları telafi edici olmadığını söyleyerek şunları ifade etti:

“Ne yazık ki enflasyon yükselişini sürdürüyor ve bundan en çok da dar ve sabit gelirli kamu çalışanları ile emekliler zarar görüyor. Temmuz ayında verilen maaş zamları çoktan eriyip gitti. 2024 ocak ayında verilecek maaş zammı enflasyonun altında kalıyor ve daha çalışanın cebine girmeden eridi. İktidar enflasyon farkını zam gibi açıklıyor! Hâlbuki enflasyon farkı zam değil, geçmiş ayların telafisidir. Memur ve emekli geçim sıkıntısı içinde, kredi kartlarıyla yaşamaya çalışıyor.

Dar ve sabit gelirli memur ve emeklinin biraz olsun nefes alabilmesi, içinde bulunduğu yaşam standardının en azından daha da kötüleşmemesi için enflasyona ezdirilmeyecek, yoksulluk sınırının üstünde bir maaş zammı yapılması gerekiyor. Özellikle yılbaşında yapılacak düzenlemelerde tüm ücret gruplarını yakından etkileyen gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi şarttır. Son on yılda enflasyon artarken vergi dilimi yaşanan kayıpları giderecek ölçüde düzenlenemedi. Vergi dilimi 2018’de asgari ücretin 13 katı iken, 2013’de 11 katına, 2023’de 6 katına düştü. Vergi oranının da %15’de sabitlenmesiyle dar ve sabit gelirli memur ve emekli rahat bir nefes alabilecektir” şeklinde ifade etti.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu