Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Tarım

Fiyatlar Yüzleri Güldürdü

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

2023 yılı hasat sezonu ağır ağır yaklaşırken Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) hububat alım fiyatları açıklandı. Bir önceki yıl 6.450 + 1000 TL/TON olan buğday fiyatı 8.250 +1000 TL/TON olarak belirlendi. Fiyatların uluslararası koşullara göre oldukça iyi seviyede olduğuna vurgu yapan Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, yeni fiyatların üretici ve tüccar tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti. 

HABER: YAKUP ÖZCAN

Merakla beklenen TMO 2023 yılı alım fiyatları açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fiyatların piyasada nasıl karşılandığını değerlendiren Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, açıklanan fiyatların uluslararası piyasa koşullarına göre iyi seviyede olduğuna işaret etti. Yeni alım fiyatlarının hem üretici, hem de tüccar tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Başkan Sümer “Ülkemizde hububat hasadı Mayıs ayı ortasında lokal olarak başlamış olup bugün itibariyle yaklaşık % 5 seviyelerindedir. Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenmiş ve piyasaların seyrine göre TMO politikaları oluşturulmuştur. 2022 yılı üretimimizin buğdayda geçen yıla göre %3,8 artışla 20,5 milyon ton, arpada ise geçen yıla göre %1,2 artışla 8,6 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir (TÜİK). Cumhurbaşkanımız tarafından TMO alım fiyatları Ekmeklik Buğday için 8.250 TL/Ton, Arpa için ise 7.000 TL/Ton, olarak açıklanmıştır” diye konuştu.

TMO alımlarına ilişkin detaylı bilgiler veren Başkan Sümer “TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 310 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (230 nokta) alım faaliyeti gösterecektir. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir. TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır. Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Üreticilerimiz lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır” ifadesini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla önceki yıl başlattığı prim desteği uygulamasının bu yılda devam edeceğini hatırlatan Başkan Sümer “ÇKS’ye kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere (TMO veya piyasa aktörlerine) yapılan satışlar için ton başına Buğdayda 1.000 TL, Arpada ise 500 TL ilave hububat üretim primi desteği verilecektir. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ÇKS kaydı bulunan üreticilerden ürün bazında ÇKS’de kayıtlı üretim miktarı kadar alım yapılacaktır. TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır. Boşaltma ücreti alınmayacaktır. Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticilerimiz, randevuya gerek kalmadan ürününü teslim ederek ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecektir” sözlerine yer verdi.

Makarnalık Buğday (2.Grup) 9.000, Düşük Vasıflı Makarnalık Buğday 8.250 TL. Ekmeklik Buğday (2.Grup) 8.250. Düşük vasıflı ekmeklik buğday 7.500. Arpa (2. Grup) 7.000, Çavdar-Yulaf-Tritikale (2. Grup) 6.000 TL/TON. Ekmeklik Buğday fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat verilecek. Bu şekilde 1. Grup Ekmeklik Buğday fiyatı ton başına 8.350 TL olacak. Makarnalık Buğday fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat verilecek. Bu şekilde 1. Grup Makarnalık Buğday fiyatı ton başına 9.100 TL olacak. Arpa fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat uygulanacak. Bu şekilde 1. Grup Arpa fiyatı ton başına 7.100 TL olacak.

Başkan Sümer “TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için, ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, Anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları, Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi gerekmektedir. Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir. Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize, Kırıkkaleli üreticilerimize ve tüccarımıza hayırlı ve bereketli olmasını dileriz” dedi.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu