Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetSağlık

Piyasadaki ekmeğin yüzde 80’i zehir

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale’deki fırınların yüzde 80’i hala katkı maddeli unu kullanıyor. Bunun nedeni ise ucuz olması. Fırıncılara göre kaliteli ekmeğin fiyatı ise 1 TL olmalı.
Piyasadaki ekmeğin yüzde 80’i zehir - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriUN FİYATLARI ARASINDAK FARKLILIK VAR
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında uygulanması gereken ekmek tebliği konusundaki haberimiz gündem oluşturdu. Gazetemize elektronik posta yoluyla ulaşan vatandaşlar özellikle ucuz ekmeğin alınmaması konusunda uyarılarda bulundular. Kırıkkale’nin ilk ekmek fırını olma özelliğini taşıyan Dörtyol Taş Ekmek Fırını Sahibi Ahmet Erkut, katkısız unun fiyatının daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
EKMEK FİYATINA YANSIYOR
Erkut, “Biz yayınlanan ekmek tebliğinin tüm özelliklerine uygun olan ve İstanbul, Ankara gibi illere satış yapan firmadan unumuzu alıyoruz. Bu unun özelliği katkı maddesinin bulunmaması ve insan sağlığına uygun özellik taşımasıdır. Katkı maddesi barındıran unun fiyatından yaklaşık 25 TL daha pahalıdır. Katkısız unun fiyatının yüksek olması, ekmek fiyatına da yansıyor.
SAĞLIK KRİTERLERİNE UYGUN
Ancak ekmeğin kalitesini artırıyor. Burada kaliteden kastımız, sağlık kriterlerine uygunluğu ve insana faydalı olan doğal lif ve proteinler içeriyor. Kaliteli ekmek tipinden belli olur. Ucuz fiyata alınan ekmekle, normal fiyattaki ekmeği karşılaştırın arasındaki farkı gözle bile görebilirsiniz. Normal fiyattan kastımız; şuan biz ekmeği 70 kuruşa satıyoruz. Ancak bu ekmeğin fiyatı maliyetine göre 1 TL civarında olmalıydı” dedi.
SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Erkut’un sözleri kaliteli ekmek ile katkı maddeli ekmeğin arasındaki farkı ortaya koyuyor. Kırıkkale’de 40 kuruşa bile ekmek satan fırınların olduğu düşünülürse bu fırınların katkı maddeli unu kullandığı sonucu ortaya çıkıyor. Bu noktada denetleyici kurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne büyük iş düşüyor. Fırıncıların ucuz maliyet için katkı maddeli unu kullanması, insan sağlığını olumsuz etkiliyor.
NE KADAR DENETLENİYOR?
Ekmek tebliğine uygun un ile katkı maddeli unun arasında yaklaşık 20 TL’lik bir fark var. Daha önce gazetemiz tarafından yapılan haberlerle konuyu gündeme taşımıştık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün fırınların hijyen ve sağlık açısından uygunluğunu ne kadar denetlediği, piyasadaki ekmek fiyatlarından da anlaşılıyor. Çünkü bir çok fırın 35-40-45 ve 50 kuruş arasında ekmek satmaya devam ediyor. (Haber: Fatih GENÇER)

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
İLHAN DOĞAN
İLHAN DOĞAN
22 Mayıs 2014 15:51

FIRINCILARA 300 GR EKMEYİ 3 TL’DEN SATIN DESENİZ,YİNEDE KALİTELİ EKMEK YAPMAZLAR.ONLAR SADECE KESELERİNİ DÜŞÜNÜR.

Başa dön tuşu