Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşet

“Geçmişte çok acı depremler yaşadık”

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Vali Ali Kolat UMKE ekibinin kendisini ziyaretinte önemli açıklamalarda bulundu. Vali Kolat; “Ülke olarak deprem yönünden oldukça sıkıntılı bir bölgedeyiz. Geçmiş dönemlerde çok acı depremler yaşadık” dedi.

Gazze’de aktif görev alındı

Ziyarette İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş de bulundu. Verilen bilgilerde; Ülkemizde 2003 yılında, ilimizde ise 2005 yılında UMKE( Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) kurulumuş, geçen zaman içerisinde afetler ve olağanüstü durumlarda çeşitli görevler üstlendiği, UMKE Kırıkkale ekibinin ilimizde meydana gelen olağanüstü durumlarda görev aldığı gibi, 2009-2010 yıllarında Irak Musul dan havadan hasta transferinde, 2011 yılına Van depreminde, 2012-2013 yıllarında Somali de insani yardım amaçlı, 2014 yılında ise Filistin Gazze den havadan hasta tranferinde görev aldığı ifade edildi.

65’e yükseltildi

Filistin den yaklaşık 1 ay içerisinde ülkemiz getirilen 85 hastanın transferinden görev alan 5 ilden birisinin ilimiz UMKE ekibi görevlilerinin olduğu belirtildi. UMKE Ekibinin sayısının 11-15 Ağustos tarihleri arasında ilimizde yapılan Temel UMKE Eğitimi ile 65 e yükseltildiğini, bu ekibin içerisinde Uzman Hekim, Pratisyen Hekim, Sağlık Memuru, ATT, Hemşire vs. Sağlık personelinin görev aldığı ifade edildi.

“Acı depremler yaşadık”

Vali Kolat, ziyarette yaptığı konuşmada; “Ülke olarak deprem yönünden oldukça sıkıntılı bir bölgedeyiz. Geçmiş dönemlerde çok acı depremler yaşadık. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de sel felaketi, heyelan, çığ gibi doğal afetlerde yaşanıyor. Bu doğal afetlere daha önce çeşitli kurumlardaki ekipler müdahale ediyorlardı. AFAT gibi, Kızılay gibi ve bazı özel sektör kuruluşları gibi. Hala bu kuruluşlarımız kurtarma çalışmalarına katkı sağlıyorlar. Ama 2003 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde özellikle depremden dolayı kişilerin kurtarılması çok uzmanlık gerektiren bir konu olduğu için Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi(UMKE) diye ülkemizde böyle bir ekip oluşturuldu.

“Filistinlilerin yaşadığı acıyı gördük”

Bu ekip yaygınlaştırıldı. 2005 yılında bizim ilimizde kuruldu. Bu arkadaşlarımız hemen her türlü konuda eğitim alıyorlar. Aynı zamanda her zaman eğitimlerini de yeniliyorlar.  Allah göstermesin bir afat olduğu zaman her türlü desteği veriyorlar. Van depreminde çok büyük katkıları oldu. Kuzey Irak’ta yaralıların taşınması konusunda çok büyük emekleri oldu. En sonunda 2014 ağustos ayı içerisinde hepimizin o acıyı yaşadığı Gazze Bölgesi’ndeki Filistinlilerin yaşadığı acıyı hepimiz gördük. Hükümetimiz o konuda ciddi bir kararlılık gösterdi ve oradaki yaralıların ülkemizde tedavisi konusunda katkılar sağladı.

Başarı belgesi verdi

Buradaki görevli arkadaşlarımızda oraya giderek oradaki yaralıları ülkemize getirdiler. Ben bu güzel çalışmalarından dolayı UMKE ekibine kendilerini kutluyorum. Allah ülkemize acı ve büyük felaketler vermez. Ama böyle bir şeyin başımıza geldiği zaman kurtarma çalışmaların bilinçli bir şekilde yürütülmesi son derece önemlidir. Bu ekiplere de de her zaman ihtiyacımız var. Ben kendilerine de başarılar diliyorum.” dedi. Vali Kolat, UMKE ekibine başarılı ve fedakar çalışmalarından dolayı ” Başarı Belgesi” verdi

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu