Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKültür SanatManşet

Geleneksel Türk Ebru Sanatı Matematikle buluşturdu

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Geleneksel Türk Ebru Sanatı Matematikle buluşturdu

 

Kırıkkale Bilim ve Sanat Merkezinde öğrencilerin disiplinlerarası çalışma bilincini geliştirmek ve Geleneksel Türk Ebru Sanatı’nı tanımalarını sağlamak amacıyla “Sanatın Matematiği” konulu etkinlik düzenlendi. Etkinlik öncesinde Kırıkkale’nin yetiştirdiği ebru sanatkârı Mehmet ÇATALKAYA tarafından Geleneksel Türk Ebru Sanatı’nın doğuşu, gelişimi ve günümüzdeki yeri hakkında öğrenciler bilgilendirildi.

 

EBRUYA NASIL BAŞLADIM?

Bilsem Öğrencileri ve velilerinin katıldığı etkinlikte konuşan Çatalkaya ebruya nasıl başladığını anlatırken “karşılığı alınarak yapılan işler unutulur ama karşılık beklemeden yapılanlar kalıcı olur düşüncesinden hareket ederek öğrencilerimle birlikte onların not kaygısı olmadan ne yapabilirim düşüncesiyle bu sanata başladım” dedi. Geleneksel Türk Ebru Sanatı’na kendisinin geç sayılabilecek bir yaşta başladığını da ifade eden Çatalkaya bu sanata erken yaşlarda hatta çocuklukta başlamanın çok önemli olduğunu vurguladı.

 

DOĞA DOSTU ORGANİK SANAT

Ebru sanatının icrasında kullanılan tüm malzemelerin doğal olmasının bu sanatın en önemli özelliği olduğunu vurgulayan Çatalkaya Geleneksel Türk Ebru Sanatı’nda kullanılan fırçanın at kılından; boyanın doğal maddelerden elde edildiğini söyledi. Bu sanatın yapımında da ne doğanın ne de insanın zarar görmediğini ve ebrunun doğa dostu organik bir sanat olduğunu belirtti.

 

EBRU SERGİSİ AÇILDI

Geleneksel Türk Ebru Sanatı’nın tarihsel gelişiminin de anlatıldığı sunumda Çatalkaya bugüne kadar öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiği ebru etkinliklerine dair fotoğrafları da gösterdi. Kendisinin çalışmalarından oluşan örnek sanat eserlerini de Bilsem’e getiren Çatalkaya Bilsem Sergi Salonu’nda eserlerini sergileyerek etkinliğe katılan öğrenci ve velilerinin beğenisine sundu.

 

BİRLİKTE EBRU YAPTILAR

15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sunumun ardından ebru yapmak için daha önceden hazırlanan Resim Atölyesine geçen öğrenci ve veliler ebru sanatkârı Mehmet Çatalkaya ile birlikte tişört üzerine ebru tasarımları yaptılar. Öğrenciler matematiksel düzenlemeler yaparak tasarladıkları tişörtleri pi gününde giymek üzere hazırladılar. Etkinliğin sonunda Kırıkkale İl Özel İdaresi Bilim Ve Sanat Merkezi Müdürü Mehmet Atalay, ebru sanatkârı Mehmet Çatalkaya’ya teşekkür etti. Konferansa katılan öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çekinildi.

 

HABER MERKEZİ

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x