Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetSiyaset

‘Genel seçimin altına düşmeyeceğiz’

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti’nin son anket sonuçlarındaki oy oranını açıkladı. Atalay, “Yüzde 51-52 gibi bir desteğimiz var. Seçimden sonra bunu korumamız çok önemli. Bu yerel seçimde genel seçimin altına düşmeyeceğiz gibi duruyor” dedi.

CANLI YAYINA KATILDI

CNN Türk’te canlı yayında açıklamalarda bulunan Atalyay, hükümetin durduğu yerden bakıldığında çözüm sürecinin genel anlamda sorunsuz yürüdüğünü ifade etti. Atalay, “Ana eksende bir kayma yok. Hükümet kanadından baktığınızda tam bir kararlık ve samimiyet var. Ve esasen hükümetin bu tutumuna da artık herkesin güveni var, toplumun da güveni var. Herkes bu konuda bizim kararlılığımızı biliyor. Taraf nitelemesiyle de baktığımızda genel manada da diyaloglar sürüyor, kesinti yok. İtirazlar, beklentiler, farklı bakışlar olabilir ama diyalog kanallarının açık olması sürecin canlılığı ve geleceği açısından en önemli unsurdur. Hem İmralı ile istihbarat teşkilatımızın görüşmeleri, bir ayağı orada. Siyaset kesimiyle yürüyen bir ayağı var. Orada da bizim siyaset kesimiyle görüşmelerimiz var” diye konuştu. “Sürece destek, Güneydoğu’da şu anda yüzde 85’ler oranında diyebiliriz” Sürecin mümkün olabildiğince şeffaf yürütüldüğünü, toplumun bilgisinde konuların tartışıldığını ifade eden Atalay, toplumun desteğinin alınması açısından da bu yaklaşımı önemsediklerini vurguladı.

SÜRECİ TIKAYAN BİR ŞEY YOK

“Şu anda süreci tıkayan bir şey yok” Atalay, sürecin nasıl ilerleyeceği, nitelikli müzakereye geçmekten kastın ne olduğu ve gazetecilerin ya da sivil toplum örgütü temsilcilerinin İmralı’la gidip gitmeyeceği sorularını da yanıtladı. Sürecin stratejisinin hükümet tarafından iyi çalışıldığını, cesaretli adımlar atan ve riskleri göğüsleyenin de hükümet olduğunu vurgulayan Atalay, dolayısıyla sürecin yönetiminin hükümetin kontrolünde olduğunu aktardı. Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bunlar matematiksel şeyler değil. Bu uzun bir yol ve pek çok boyutu var. ‘Gazeteciler görüşecek mi? Başkası gidecek mi?’ Bunlarla ilgili şu anda verilmiş bir karar yok ama sürecin geleceği açısından, verimi ve başarısı açısından ihtiyaç duyuluyorsa bu değerlendirmelerin hepsi yapılabilir. İleride sürece katkısı olacak başka adımlar da gerekiyorsa niye olmasın ama şu anda verilmiş bir karar yok. Bu konular masaya gelip de değerlendirilmiş konular değil. Dışarıdan duyulanların bazıları da doğrusu biraz abartılı, biraz yorumlu. Neticede şu da olabilir: doğru duyumlar olsa bile beklentiler olabilir, teklifler olabilir. Bunlar normaldir ama neticede bütün bunlar değerlendirilecek, karar verilecek hususlardır. Önemli olan süreci tıkayan bir noktanın olmaması. Şu anda süreci tıkayan bir şey yok” dedi.

‘TERÖR BİTSİN…’

Bir başka soruyu yanıtlarken de sorun alanlarının nihai çözümünde daima varılan bir ortak nokta olması gerektiğine işaret eden Atalay, “Silahların bırakılması ve teslimi yani şiddetin ve terörün bitmesi bir taraftır, ondan sonra da bu insanların geleceği ile ilgili adımların atılması diğer taraftır. Nihai hedef budur. Bunun için ülkeden ülkeye farklılıklar olabilir. İsimlendirmelerde farklı isimler koyabilirsiniz ama genel olarak ifade ediyorum. Başbakanımızın bir cümle ile ‘dağlardaki insanların indiği, cezaevlerinin boşaldığı’… Bu işte terör bitsin şiddet bitsin, neticede o insanların da hayatın içine katılması sağlansın, kimileri diyor, ‘siyasete katılsın’. Bunlar sürecin sonu ile ilgili gelinecek noktalardır. Dünyadaki çözüm süreçlerinin sonunda da gelinen noktalardır. Nihai hedef budur” değerlendirmesini yaptı.

‘YANLIŞ YORUMLANDI’

“2004’teki MGK kararlarıyla ilgili iddialar var. Cemaatin okul ve dershanelerinin isim isim fişlendiği iddiası. Bu konuda ne diyorsunuz” sorusunu da yanıtlayan Atalay, “Bunların çok yanlış yorumlandığını, o kararla veya imzalarla diğer konuların hiçbir irtibatının olmadığını arkadaşlarımız açıkladılar” ifadesini kullandı. AK Parti iktidarının her kesim için demokratikleşmenin arttığı, çalışma ortamlarının rahatladığı bir dönem olduğuna işaret eden Atalay, bütün kesimlerin bu dönemde daha fazla faaliyet gösterdiğini, daha fazla alan kazandığını, daha özgür çalıştığını ve daha fazla imkana sahip olduğunu vurguladı. Bunun siyasi iktidarın sağladığı özgürlük ortamıyla mümkün hale geldiğini söyleyen Atalay, “Her kesim, zikrettiğiniz kesimler de bizim dünyamızın sivil toplum kuruluşları, cemaati, grubuyla vesaire… AK Parti özgürlük alanlarını genişleten, hepsinin çalışmalarını rahatlatan, pek çok çalışmalarına destek veren bir politika izlemiştir. Bugüne kadar hepsi de büyük gelişme kaydetmiş, büyük güç kazanmışlardır” değerlendirmesinde bulundu.

‘YÜZDE 52 DESTEĞİMİZ VAR‘

Yerel Seçimlerde partilerinin oy oranının ne düzeyde olacağı konusunda sorulan soruya cevap veren Atalay, “Genel seçimin altına düşmeyeceğiz” Yerel seçimin, ardından gelecek cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim dikkate alındığında ayrı bir önemi olduğunu belirten Atalay, “Bunun üçü peş peşe. Psikolojik ve tabii matematiksel olarak da üç seçim birbirinin etkisindedir. Buna biraz bütün olarak bakmak lazım. Yerel seçimin kendine has dinamikleri, etkenleri vardır. Yerel şartlar, adaylar farklılık oluşturabilir ama yine de oranlar önemli. Her parti, hele de biz en yüksek oyu almak için en isabetli adayları arıyoruz” ifadesini kullandı. Atalay, AK Parti’nin yerel seçimdeki hedefinin ne olduğu yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı, “Partinin hedefi, en azından genel seçimin altına düşmemektir. Kamuoyu yoklamalarında, şu anda bizim yüzde 51-52 gibi bir desteğimiz var. Bu iyi bir destek. Bir seçimden sonra iktidarsınız ve halen bu kadar yüksek bir oranı korumanız çok önemli. Dolayısıyla yerel seçimde de bu görüntüleri yakalamak istiyoruz. Biz bu yerel seçimde inşallah, şu andaki araştırmalar da onu gösteriyor, yerel ve genel seçim gibi ikili sorularla da götürüyoruz bu kamuoyu yoklamalarını, genel seçimin altına düşmeyeceğiz gibi bir görüntü alıyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
MKE Lİ
MKE Lİ
3 Aralık 2013 18:05

SAYIN ATALAY BEN BİR KIRIKKALELİ OLARAK SİZE ÇOK KIZIYORUM SİZİDE TANIMAM SAGCEDE BASINDAN TANIRIM. İŞİ GÜCÜ BIRAKTINIZ SEÇİMLERLE UGRAŞIYORSUNUZ BENİM İÇİN BELEDİYE ÖNEMLİ DEYİL KIRIKKALENİN GÖZ BEBEĞİ İŞSAHASI EKMEK KAPISI MKE SİLAH FABRİKASININ DURUMU NE BUNDAN HABER VER ANKARDA OTURUP DA ORDAN SİYASET YAPMAYIN BU MİLLET BİLİR KİMİ SEÇEÇENİ

Başa dön tuşu