GündemKırıkkaleManşet

Halk elinde ıslahı değerlendirme yapıldı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

 

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde Akkaraman Koyununun Halk Elinde Islahı Değerlendirme Toplantısı yapıldı. İl Müdürü Recep Kırbaş toplam 107 bin 880 baş küçükbaş hayvan varlığının mevcut olduğunu söyleyerek küçükbaş hayvanların verimlilik ve kalitelerinin artması için çeşitli kaynaklardan projeler uyguladıklarını söyledi.

 

VERİM ÖZELLİKLERİ

İl Müdürlüğünde yapılan değerlendirme toplantısına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Kürşat Ulusoy, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri, 1.Proje Sorumlusu Doç. Dr. Serkan Eratlı, 2.Proje Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Evren Erdem, teknik elemanlar ve Projeden yararlanan yetiştiriciler katıldı “Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı” çerçevesinde, Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün uygulamış olduğu Akkaraman koyun ırkının “Halk Elinde Islah Projesi” İlimizde İl Müdürlüğümüz, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Kırıkkale Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliğiyle ortak olarak yürütülmektedir. Yapılan çalışmada Kırıkkale’de halk elinde yetiştirilmekte olan koyunların, çeşitli verim özellikleri bakımından ıslah edilmesi amaçlandığı bildirildi.

 

PROJELER BAŞARIYLA YÜRÜTÜLDÜ

Toplantının açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Recep Kırbaş;  Kırıkkale genelinde 95.800 koyun  ve 12.080 baş keçi olmak üzere toplam 107.880 baş küçükbaş hayvan varlığının mevcut olduğunu söyleyerek küçükbaş hayvanların verimlilik ve kalitelerinin artması için çeşitli kaynaklardan projeler uyguladıklarını söylemiştir. Bu kapsamda;  1. Paket Projenin 6 bin koyun ve 300 koçla başarılı bir şekilde yürütülerek tamamlandığını, projeyle kuzularda ortalama 4-5 kg’a varan ağırlık artışı sağladık” diye konuştu.

 

KUZU BAŞINA 35 TL

Kırıkkale Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı M. Kürşat ULUSOY, İl Müdürlüğüyle işbirliği halinde küçükbaş hayvancılığın gelişimi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İl Özel İdare destekli projeler uyguladıklarını, geçen yıl 30 baş damızlık kıl keçisi tekesi dağıtımı gerçekleştirdiklerini, bu yıl % 25 çiftçi katkılı 60 baş Akkaraman-Kangal ırkı damızlık koç dağıtımı yaparak son beş yılda toplamda 509 baş damızlık koç dağıtımı gerçekleştirerek projeyi desteklediklerini söylemiştir. 1. Projeden yararlanan yetiştiricilerin bu yıl kuzu desteklemesi olarak kuzu başına 35 TL alacaklarını söylemiştir.

 

DESTEK ÖDEMELERİ YAPILDI

Proje Sorumluları Doç.Dr.Serkan Eratlı ve Yrd. Doç. Dr. Evren Erdem de yaptıkları konuşmalarda projenin teknik yönden bilgilendirmesini yaparak, projelerde yetiştiricilere düşen görev ve sorumlulukları anlatmışlardır. Elit proje uygulaması hakkında yetiştiricilere bilgiler verdi. Bakanlığımızca; 2014 yılında I. Etap Halk Elinde Islah Projesi kapsamında 5.612 adet Akkaraman ırkı koyuna yaklaşık 267.005 TL destek ödemesi, II. Etap Halk Elinde Islah Projesi kapsamında 5.977 adet Akkaraman ırkı koyuna 270.060 TL olmak üzere toplamda 537.065 TL destekleme ödemesi yapıldı. Toplantı yetiştiricilerin sorularının cevaplandırılmasıyla son buldu.

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu