Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

HAYAT BOŞLUK KABUL ETMEZ

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa UZUN uyuşturucu ile mücadele konusunda basın bildirisi yayınladı.
 
İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun bildiri de, “Bilindiği üzere bağımlılık; kişinin yaşamını kısıtlamasına rağmen sürekli ve ısrarcı biçimde keyif verici bir maddeyi kullanma halidir.
Uyuşturucu madde kullanımı, sadece kullananları etkileyen bir sorun değildir.
Kullananların ailelerini, çevrelerini ve toplumun tamamını tehdit eden sağlık zararlarının yanında, ekonomik ve sosyal sorunlara da neden olan önemli bir halk sağlığı problemidir.
Akıl ve beden sağlığının en büyük düşmanı olan uyuşturucular, bağımlılarını ailesinden toplumdan ve çevresinden kopararak, oldukça sorunlu bir hayata mahkûm etmektedir.
Bu sebeple uyuşturucular zincirleme olarak bağımlılığa, aile ve iş hayatına, ayrıca ülke ekonomisine telafi edilemez zararlar vermekte ve toplumların hem bugününü hem de geleceklerini tehdit etmektedir.
Bu kapsamda tüm dünyada büyük bir sorun haline gelen uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı son yıllarda Türkiye içinde önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır.
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında yapılması gerekenler özellikle kişilere arzın önlenmesi ve farkındalık arttırıcı program ve eğitimlerle talebin azaltılmasıdır.
Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığımızın da desteklediği ve takip ettiği  “Hayat Boşluk Kabul Etmez” projesini hayata geçirdik.
Projede kapsamında;
Öncelikle hedef gurubu olarak tabir edilen gençlerimizden başlamak üzere toplumun bütün bireylerini, gerekirse tek tek konunun hassasiyetini ve diğer yönlerini anlatarak bilgilendirmek farkındalık oluşturmak amacı ile eğitimler düzenlenmiştir.
Bu çalışmalar dâhilinde ilimizde ortak çalışma kültürü ile Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğünden oluşturulan ekiplerle yaklaşık iki bin lise öğrencisine ulaşılmıştır.

  • Rehber öğretmenlerimize, Emniyet Müdürlüğü, Müftülük, Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarına, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü spor hocalarına AMATEM eğitimcileri tarafından 3 gün süren sertifikalı eğitici eğitimi düzenlenmiştir.

 

  • Bu eğitimler sonrasında gençlerimiz ile birlikteliği fazla olan ve yakın ilişkiler kurabilen personeli sorun hakkında daha donanımlı ve daha etkin duruma getirmiş bulunmaktayız.

 

  • Bunların yanı sıra ilimizde madde bağımlısı olup tedavi olmak isteyen gençlerimizin tıbbi tedavileri sonrasında rehabilite edilmelerini öngören bir sosyal uyum programı oluşturduk. Bu programda öncelikli sivil toplum kuruluşları ve esnaflarında yardımı ile bırakmayı isteyen gençlerle bağlantı kurduk. Kendileri ve aileleri ile iletişime geçilerek, müdürlüğümüzde görüşmeler sağladık ve akabinde Sayın Valimiz, Emniyet Müdürümüz ve Aile Sosyal Politikalar Müdürümüz ile birlikte ev ziyaretleri gerçekleştirdik. Bu görüşmeler neticesinde madde kullandığını kabul eden bu durumdan rahatsızlık duyduğunu belirten bireyleri öncelikli olarak tıbbi tedavi aşamasına ikna ettik.

 

  • 18 yaş üzeri 45 gencimizin tıbbi tedavi aşamasının tamamlanması amacıyla AMATEM ve ilgili merkezlere sevkini sağladık.

 

  • Tıbbi tedavi sürecinin akabinde 12’şer guruplar halinde sağlıklı yaşam sınıfı oluşturduk. 9 ay süresince sabah 8.30’da evlerinden alınıp, akşam 17.00’a kadar önceden hazırlanan eğitimler ve etkinliklere katılımlarını sağladık.

 
Hazırlanan eğitim ve etkinlik kapsamında;
 

  • İl Müftülüğü desteği ile milli ve manevi değerler eğitimi,
  • Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü desteği ile 6 branşta sportif faaliyetler
  • Kırıkkale Üniversitesi ve Halk Sağlığı Müdürlüğü desteği ile Psikiyatrist ve psikologlarımız tarafından grup terapileri ve bireysel görüşmeler yapıldı.
  • Bunlarla birlikte piknik faaliyetleri, müzik etkinlikleri gerçekleştirildi. Ayrıca İstanbul, Çanakkale,Uşak, Konya ve Kayseri illerine kültürel geziler düzenlendi.
  • Bu çalışmalar neticesinde başlangıçtaki 45 gencimizden 20 tanesi yaklaşık 1 yıla yakın bir süredir madde ile alakalarını tamamen kesmişlerdir. Diğer 25 kişinin ise yapılan gözlemlerimizde ve tetkiklerimizde eskisi kadar bağımlılık düzeyinin yüksek olmadığı, gel gitler yaşadıkları, faaliyetlerimize tekrar dâhil olabilmek için mücadele ettiklerine şahit olduk. Onlarla da iletişim kesmedik, talep edenleri yeniden tıbbi tedavi sürecine başlattık.
  • Akşam 17.00’dan sonra ve tatil günlerinde gerek aileleri gerekse kendi talepleri ile Müdürlüğümüzce kurulan ekiplerle ev ziyareti gerçekleştirilerek mücadeledeki motivasyonlarını yüksek tutmaya çalıştık.
  • Yeni yaşamlarına, sosyal yaşam içinde kimseden izole olmadan kendilerine güven duyarak rahatça geçişlerini sağlamak amacıyla bireyler için İŞKUR Müdürlüğü desteği ile meslek edindirme kursu planladık ve gerçekleştirdik.

 
Netice itibariyle tüm bu çalışmalarımızla özellikle gençlerimizin madde bağımlılığından uzak durmasını sağlamakla birlikte hayattan kopmuş, toplumdan uzaklaşmış madde bağımlılarının yeniden topluma kazandırılmasını hedefledik, bu hedef doğrultusunda hazırladığımız 2015-2016 yılı   “HAYAT BOŞLUK KABUL ETMEZ” Projemizin kapanış çalıştayı Ahiler Kalkınma Ajansı yetkilileri, proje ortaklarımız Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, MÜSİAD Kırıkkale Şubesi ve projemize her türlü katkı sağlayan Halk Sağlığı Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün personellerinin katılımlarıyla 28.07.2016 Perşembe saat 14.00’da Sağlık Müdürlülüğümüzün konferans salonunda gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
 
 
 
 
Projenin kapanışı yapılmış olmasına rağmen yardım bekleyen gençlerimize gereken yardımlara devam edilecektir. Ahiler Kalkınma Ajansının İl Sağlık Müdürlüğümüzün ‘’ Hayat Boşluk Kabul Etmez’’ isimli projesi TR71 illerine ( Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir)  örnek proje gösterilerek 15.07.2016 tarihinde imzaladığı protokol ile 50.000 TL’lik bütçe ile 8 aylık faaliyet planı hazırlanmış ve projemizin devamına başlanmıştır.
Ayrıca “Hayat Boşluk Kabul Etmez Projesi” kapsamında tüm çalışmalarımızda sürekli yanımızda olan ve bizlere destek veren başta Sayın Valimiz M. İlker HAKTANKAÇMAZ olmak üzere, AHİLER Kalkınma Ajansına,  Emniyet Müdürlüğüne, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne, Halk Sağlığı Müdürlüğüne, Müftülüğümüze, İŞKUR Müdürlüğüne, STK’lara, MÜSİAD’a, Kırıkkale Ticaret Borsasına ve destek veren tüm kamu,  özel kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı.
 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x