Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkale

HİBE DESTEKLİ SULAMA MÜRACAATLARI BAŞLADI

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Resmi Gazetede yayınlanan ve yürürlüğü giren Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında %50 destekli sulama hibe desteği müracaatları başladı. Konu ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bir açıklama yaparak destek almak için gereken şartlar anlatıldı

 

Konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş; Kırıkkale’nin yıllık ortalama 380 mm yağış alan yarı kurak bir bölgede yer aldığını, bu amaçla DSİ tarafından Sulakyurt’ta yaklaşık olarak 26 bin da, Keskin Ceritmüminli’de 10 bin da, Yahşihan Mahmutlar Şarklısı ve Balışeyh Akçakavak sulama projelerinde de toplam 3500 da alanın sulamaya açılacağını belirtti. Çiftçilerin bu bireysel sulama desteklerinden yararlanmalarının kendileri için büyük fayda sağlayacağını belirtti

 

%50 Hibe

İl müdürlüğünden yapılan açıklamada konu ile ilgili olarak “03 Mayıs 2015 günü Resmi gazetede yayımlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında bireysel sulama destekleme tebliğine göre hibeye esas mal alım tutarı KDV hariç gerçek kişiler için 100.000 TL, tüzel kişiler için 200.000 TL’yi geçemez. Hibeye esas mal alım tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilir. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanır.Tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama makine ve ekipmanının üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, iş gücünü azaltmak ve üretim maliyetlerini düşürerek üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi için bireysel sulama makine ve ekipman satın alımlarının desteklenmesi amacıyla bu destekleme programı uygulanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Programın yatırım konuları

  1. a) Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,b) Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,c) Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,ç) Lineer sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,d) Center pivot sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,e) Tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması,f) Güneş enerjili sulama sistemleri kurulması.

60 Gün

Bakanlık tarafından oluşturulan güncel çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak şartıyla başvuru sahibi belirtilen yatırım konularından yararlanmak üzere sadece birisi ve tek bir parsel için başvuru yapabilir.Başvurular, bu Tebliğin yayımı tarihinden başlayarak 60 gün içerisinde son başvuru tarihi mesai bitimine kadar il müdürlüğüne başvuru sahipleri tarafından dosya halinde tek nüsha olarak elden teslim edilerek yapılır. Başvurunun idari yönden incelenmesi il proje yürütme birimi tarafından yapılır. Başvuru sahibi ile il müdürlüğü arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, mal alımları yapılan malzemelerin tarlada montajı en fazla 60 gün içerisinde tamamlanır. Son başvuru tarihi mesai bitimine kadar teslim edilen başvurular en fazla 20 günde il proje yürütme birimi tarafından incelenerek değerlendirilir. Süresi içerisinde yatırımcılar tarafından başvuru dosyasında yer alan projeye uygun olarak alımı ve tarlada montajı gerçekleştirilen bireysel sulama makine ve ekipmanının tespit işlemleri, yatırımcının ödeme talebi tarihi itibarıyla en geç 30 gün içerisinde il proje yürütme birimince tutanağa bağlanır. Daha sonra hibe ödeme evraklarını Bakanlığa gönderir.2015 yılı dahil son beş yıllık dönemde yürürlüğe giren T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi kapsamında modern basınçlı sulama kredilendirme konularından yararlananlar kredilendirmeye konu olan aynı parsel için hibe başvurusu yapamazlar.

Hibe başvurularında su kaynağından sulama alanına kadar olan su iletim hattı maliyeti toplam maliyetin %20’sini aşamaz, aşması durumunda artan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanır.

Başvuru için; Yerüstü su kaynakları için ilgili kurumdan alınacak “Su Kaynağı Kullanım İzni/Tahsis Belgesi”, Yeraltı su kaynakları için ilgili kurumdan alınacak “Kuyu ruhsatı/Yer altı suyu kullanım izni”, belgeleri alınması gereklidir.

İl müdürlüğünün bir başvuruyu reddetme ya da hibe vermeme kararı kesindir.

 

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu