Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkale

Kadın çiftçilere sertifika ve tablet

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi arasında yapılan protokol gereği kadın çiftçilere yönelik eğitim programı sona erdi. Eğitimin bitmesi ile birlikte eğitime katılan kadın çiftçilere sertifika ve tablet hediye edildi.
 
110 Kadına Eğitim Verildi
İl Tarın Gıda ve Hayvarcılık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen sertifika törenine  Vali Ali Kolat ile Eşi İlksen Kolat, İl Genel Meclis Başkanı Şerafettin Atalay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zühtü Bozdemir, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, birim müdürleri ve kadın çiftçilern katıldı. Sertifika töreninde ilk olarak Berrin İçli kurs hakkında katılımcılara bilgiler verdi. İçli’nin ardından Bozdemir Kadın çiftçilere yönelik eğitimlerin verimli olacağını ve Bakanlık olarak kadın çiftçilerin desteklendiğini söyledi. Bozdemir’in ardından Kırbaş katılımcılara bilgiler verdi. Kırbaş verdiği bilgilerde; “Balışeyh ilçesi Hıdırşeyh köyü 37, Merkez Karaçalı köyü 27, Aşağı Mahmutlar mahallesi 27 ve Hasandede köyünde 19 kadın olmak üzere toplam 110 kadına eğitim verildi. Hazırlanan eğitim programında; girişimcilik, liderlik, kooperatifçilik, iklim değişikliği, toplumda cinsiyet eşitliği, kadın erkek eşitliği konusunda yasal düzenlemeler, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri, sosyal güvenlik, ALO Gıda 174, gıda hazırlanırken ve satın alırken dikkat edilecek hususlar, toprak analizi, mikro kredi, üreme sağlığı ve güvenli annelik, dengeli beslenme, tarım sigortası, ahırlarda hijyen ve sağım teknikleri, bayat ekmek israfımn önlenmesi, zoonoz hayvan hastalıkları ve korunma yöntemleri konularında beş gün süreyle eğitim verilmiştir” ifadelerini kullandı.
 
TEKNİK VERİLERE ULAŞILABİLİR
Kırbaş, “Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda, Tanm ve Hayvancılık Bakanlığı’mızm “Ulusal Tarım Yönetim Sistemleri’’ programı dâhilinde, İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle yürütülmekte olan “Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı” projesi dâhilinde ilimizde 7 adet istasyonun kurulum çalışmaları tamamlanmıştır. Bu istasyonlar; Yahşihan’da domates îanası, Ahin Kasabasında elma bahçesi, Delice’de bağ arazisine, Balışeyh, Sulakyurt, Keskin ve Çelebi ilçelerinde hububat tarlalarına kurulumu gerçekleştirilmiştir. TARBİL programı kapsamında ilimizde 7 çiftçimizin bahçesine gözlem istasyonları kurulmuş olup bu çiftçilerimiz için tablet bilgisayarları teslim edilmiştir. TARBİL, Ölçme-Veri Toplama/İşleme Sistemi; tarımsal rekoltenin ürünler bazında ölçülendirilmesini ve gelecek hasat rekoltesinin tahmin edilmesini sağlayacak yaşamsal öneme sahip tümleşik bir ileri teknoloji uygulamasıdır. TARBİL Türkiye genelinde kurulan 1.200 istasyonla, başta hava durumu olmak üzere toprağın nem durumu da dahil olmak üzere 39 farklı parametreyi değerlendirerek, Bakanlığımızdaki merkeze anlık olarak iletmektedir. Kullanıcılar il, ilçe ve parsel bazında kuraklık, verim, ekim alan dağılımı, bitki su tüketimi, ekolojik uygunluk gibi bölgesel kaynakların iyi yönetimi için gerekli teknik verilere ulaşabileceklerdir” şeklinde konuştu.
 
KIRIKKALE DAHA İYİ DURUMDA
Kırbaş, “Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi, uzaktan algılama uyduları, zirai- meteorolojik- fenolojik yer gözlem istasyonları ve idari kayıt otomasyon sistemlerinden gelen verilerin tümünü eş zamanlı birleştiren dünyadaki ilk örneklerden biri olarak biliniyor. Bu sistemle çiftçiler online olarak ve sms yoluyla anında bilgilendirileceklerdir” diye konuştu. Son olarak konuşma yapan Vali Kolat ise, kadın çiftçilere ve çiftçiye önem verdiklerini, bunun kanıtı olarak ise tarımsal faaliyetlerin hepsine katıldığını, çiftçilerle yakından ilgilendiğini söyledi. Kadın çiftçilerin önemini belirten Kolat, Kırıkkale’de genellikle ev içine çiftçilik yapıldığını, bunun birazda dışarıya yönelerek maddi olarak aileye katkı sağlanmas gerektiğini söyledi. Kırıkkale tarım alanı olarak avantajlı olduğunu belirten Vali Kolat, Ankara’nın diğer taraflarında kaymakamlık yaptığını ve o bölgelere de tarım işlerinin önemli olduğunu fakat Kırıkkale tarım alanı olarak daha avantajlı olduğunu söyledi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu