Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GenelKırıkkale

Kırıkkale’nin bu yemekleri damaklarda unutulmuyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İç Anadolu Bölgesi’nin tam merkezinde bulunan bozkır diyarı Kırıkkale, tarih ve kültürel zenginlikleriyle büyük değer taşıyor. Peki, bu kültürel zenginliklerde Kırıkkale’nin hangi yemekleri meşhur? Hiç merak ettiniz mi?

MUTFAKTA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Bozkır türküleri, savunma sanayisi, tarih ve kültür öbekleriyle dikkat çeken Kırıkkale, günümüzde Türk mutfağında önemli bir yere yere sahip. Cumhuriyet’in kurulma dönemlerinde gün yüzüne çıkan birbirinden çeşitli yemekler halen günümüzde yer almakta. Damaklarda unutulmaz lezzet bırakan hem yaz hem kış yemeklerini sizler için derledik. İşte Kırıkkale’nin bilmediğiniz ya da bildiğiniz o birbirinden lezzetli yemekler.

MADIMAK YEMEĞİ DİKKAT ÇEKİYOR

Kırıkkale yemekleri, Kırıkkale’nin zengin mutfak kültürüne de tanıklık etmektedir. Kırıkkale, Orta Anadolu’nun bir şehridir ve bu nedenle yemeklerinde Orta Anadolu mutfağının etkileri görülmektedir. Örneğin, Kırıkkale yemeklerinde yoğurt ve bulgur kullanımı oldukça yaygındır.

TARHANA VE TUVALAK YEMEĞİ

Kırıkkale’nin en meşhur yemeklerinden biri olan yoğurtlu tarhana çorbası, yoğurt, tarhana, soğan, sarımsak ve baharatlarla yapılan bir çorbadır. Bu çorba, özellikle kış aylarında oldukça sevilen bir çorbadır. Yoğurtlu tarhana çorbası, hem doyurucu hem de lezzetlidir.Kırıkkale’nin yöresel bir yemeği olan tuvalak, bulgur, soğan, sarımsak, domates ve baharatlarla yapılan bir yemektir. Bu yemek, özellikle etli olarak yapılmaktadır. Tuvalak, hem doyurucu hem de lezzetlidir.

KESME AŞI VE SIZGIT

Kırıkkale’nin geleneksel bir yemeği olan kesme aşı, et, bulgur, soğan, sarımsak, domates ve baharatlarla yapılan bir yemektir. Bu yemek, özellikle bayramlarda oldukça sevilen bir yemektir. Kesme aşı, hem doyurucu hem de lezzetlidir. Kırıkkale’nin yöresel bir yemeği olan sızgıt, kuzu eti, soğan, sarımsak, domates ve baharatlarla yapılan bir yemektir. Bu yemek, özellikle Kurban bayramında oldukça sevilen bir yemektir. Sızgıt, hem doyurucu hem de lezzetlidir.

OMAÇ, MADIMAK

Kırıkkale’nin yöresel bir yemeği olan omaç, bulgur, soğan, sarımsak, domates ve baharatlarla yapılan bir yemektir. Bu yemek, özellikle etli olarak yapılmaktadır. Omaç, hem doyurucu hem de lezzetlidir. Madımak yemeği Kırıkkale’nin benzersiz tatlarından bir tanesidir. Bir sebze yemeği olan madımak yemeği oldukça sağlıklı bir yemektir. Madımak yemeği yüksek lif içeren bir yemek olduğundan dolayı zayıflamak isteyenlerin de tercih edeceği bir yemektir. Bulgur ve salça ile hazırlanan ve içerisinde madımak otu yer alan bu yemek mutlaka denemeniz gereken bir yöresel yemektir. Kırıkkale’de hemen hemen her yerde bulabileceğiniz bir yemektir.

SARIĞIBURMA VE KESKİN TAVA

Kırıkkale’nin çıtır lezzetlerinden bir tanesi olan sarığı burma oldukça güzel bir tatlıdır. Kırıkkale ile özdeşleşmiş bir tatlı olan sarığı burma tatlısı şerbetli tatlılardan biridir. Kırıkkale’ye özgü olan bir tava yemeğidir. Keskin tava yemeği, kebap yemeklerinin başında yer almaktadır. Doğranmış biber ve domatesler ile birlikte içerisine kuzu eti ilave edilerek yapılan bir yemek olarak kayıtlarda yerini alıyor.

Haber: Tahir Erdem

 

 

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu