Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
KırıkkaleManşet

MERALARDA OTLATMA MEVSİMİ BAŞLADI

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

MERALARDA OTLATMA MEVSİMİ BAŞLADI
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, bir basın açıklaması yaparak Kırıkkale Meralarında otlatma mevsiminin başladığını duyurdu.
MERALARDA OTLATMA MEVSİMİ BAŞLADI - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriEROZYON ÖNLENMELİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, bir basın açıklaması yaparak Kırıkkale Meralarında otlatma mevsiminin başladığını duyurdu. İl Müdürü Kırbaş yaptığı açıklamada; “Kaliteli kaba yemin en ucuz olarak temin edildiği yerler olan çayır, mera, yaylak ve kışlak alanlarının korunması ve kullanımıyla ilgili olarak Mera Kanunu, Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat uyarınca Kırıkkale Valiliğimiz tarafından bir talimat yayımlanmıştır. Bu talimatla mera, yaylak ve kışlakların bakım ve ıslahlarının yapılarak verimliliklerinin arttırılması, Mera Kanununa göre belirlenen kurallara uygun şekilde kullandırılması, denetlenmesi, korunması ve yem bitkileri ekilişlerinin arttırılarak kaliteli kaba yem açığının giderilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca Bakanlığımızca yayımlanan mevzuatlar gereği İl Otlatma Planının uygulanması, Mera, yaylak ve kışlakları düzensiz ve aşırı otlatma sonucu oluşabilecek tahribatın önüne geçilerek otlatma kapasitesi ve verimlerinin artırılması ve bu alanların erozyona maruz kalmalarını önlenmesi de amaçlanmıştır”
OTLATMA BEDELLERİ BELİRLENDİ
“Hayvancılığımızın en önemli sorunlarının başında kaliteli kaba yem açığı olduğu kabul edilmektedir. İlimizde 43.316 hektar mera alanı mevcut olup, bu alanın 42.528 hektarında tahdit çalışması bitirilmiştir. Mera alanlarımızın daha verimli hale getirilerek üreticilerimizin daha karlı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir hayvancılık yapabilmeleri konusunda örnek olması için Keskin ilçemizde 2 adet mera ıslah çalışması ve değişik ilçelerimizde 11 adet suluk yapılmıştır.  Yayımlanan bu talimata göre; mera yaylak ve kışlaklardan faydalanmak için şahsın, mera, yaylak ve kışlağın bulunduğu yerleşim yerinde en az 6 (altı) aydan beri ikamet ediyor olması, hayvanlarının ise ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda Hayvan Sevk Raporu veya Menşei Şahadetnamesinde şahsın üstüne kayıtlı olması gerekmektedir. İlimiz için Otlatma Mevsiminin 15 Nisan – 15 Ekim tarihleri arasında olup mera, yaylak ve kışlaklarda otlatma yönetimi uygulama, genelge hükümlerine göre hayvan başına otlatma bedelleri; büyükbaş hayvanlarda 4,00 TL/baş, küçükbaş hayvanlarda 0,60 TL/baş olarak belirlenmiştir”
KALICI YAPI YASAK
“Muhtarlık veya belediyeler tarafından bu amaçla yapılacak tahsilat o yerin mera, yaylak ve kışlak alanlarının ıslah ve geliştirilmesi amacıyla Köy Sandığına veya Belediye bütçesinde ayrı hesaba gelir kaydedilecek ve amacı dışında kullanılmayacaktır. Bu alanlar sürülerek tarımsal faaliyette bulunulamayacak, üzerine bağ, bahçe vb. tesis edilemeyecektir. Sürü sahipleri hayvanlarını mera, yaylak ve kışlaklara naklederken mümkün olduğunca kara yolunu kullanmayacaklar, kullanmak zorunda kalırlarsa hayvanlarını gidiş yönünde yolun en sağından ve imkân olduğunda yolun dışından götürecekler, imkân yoksa yolu en az genişlikte kullanacaklardır. Nakillerde otlatma yapılırken tarım alanları su kanalları, suluk vb. çiftçi mallarına zarar verilmeyecektir. Mera Kanunu kapsamında, yasaklanmış yerlerde hayvanlarını otlatmaya devam edenlere, mera, yaylak ve kışlak arazisini sürmek suretiyle tahrip edenler ve izinsiz inşaat yapanlar ile ilgili duyum, ihbar ve şikâyetleri derhal Bakanlık il veya İlçe Müdürlüğüne, İl ve İlçe Müdürlükleri’nde Valilik veya Kaymakamlığa bildirmekle yükümlüdürler. Bu makamlar tarafından ilgili mevzuat hükümleri uyarınca gerekli işlemler yapılacaktır. Mera, yaylak ve kışlaklar üzerine kalıcı yapı yapılması yasaktır. İnşa edilecek her türlü yapılar hakkında yasal işlem yapılacaktır” dedi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu