EğitimGündemKırıkkaleManşetSağlık

Nerede hareket orada bereket

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

OBEZİTE İLE SAVAŞ İÇİN, 10 OKULDA 177 ADAT BİSİKLET ÖĞRENCİLERE DAĞITILDI
 
Halk Sağlığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü Halkın Obeziteden korunması için başlattıkları çalışmalar kapsamında 10 okulda 177 bisiklet Bahçelievler İmam Hatip Ortaokulunda düzenlenen tören ile öğrencilere verildi. Obezitenin önemli bir rahatsızlık olduğunu belirten Vali Kolat, “Nerede hareket orada bereket” dedi.
 
PROTOKOL İMZALANDI
Bahçelievler İmam Hatip Ortaokulunda düzenlenen törene Vali Ali Kolat’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Yılmaz, Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Rıfat Ünlü, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan 10 Okula 177 bisiklet dağıtımı töreninin açılış konuşmasını Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş yaptı. Güngüneş’in ardından Vali kolat konuşma yaparken, konuşmaların ardından protokol imzalanarak bisikletler dağıtıldı. Güngüneş yaptığı konuşmada, sağlıklı yaşamın ilk aşaması olan halkın obeziteden korunması için yeterli fiziksel aktivitede bulunulması amacına ulaşmak için toplanıldığını belirtti.
 
TESLİM EDİLDİ
Güngüneş konuşmasının devamında, “Kırıkkale’mizde şahsınızın katılımıyla Kırıkkale Üniversitesine 350 bisiklet teslim etmiştik. Bugün ikinci aşama olarak çocuklarımıza ve gençlerimize fiziksel aktivitelere katılımının teşvik edilmesi için Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanacak olan “Fiziksel Aktivite İmkanlarının Geliştirilmesi İşbirliği protokolü kapsamında, “bisiklet modülü” dersini uygulayan okullara bisiklet desteği sağlanacaktır. Bu protokol 3 yıl boyunca devam edecek olup; ilimizde 10 okulumuza toplam 177 adet bisiklet dağıtımı yapılacaktır. Bu gün için bu 177 adet bisikleti öğrencilerimizin kullanımına sunmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etmekteyiz”
 
MODERN TOPLUMUN EN ÖNEMLİ HASTALIĞI OBEZİTE
Hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi olduğunu ifade eden Güngüneş, “Teknolojik gelişmeler yaşama kolaylaştırsa da uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısını artırmakta ve sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan hareketsiz hayat tarzı, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında en önlerde yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yüzde 25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin, iskemik kalp hastalıklarının yüzde 30’unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. 2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde fiziksel aktivite düzeyini saptamak için yapılan çalışmalarda 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71.9’unun hareketsiz olduğu, her dört çocuktan üçünün hiç spor yapmadığı, hafta sonunda çocukların yüzde 56.8’inin günlük aktiviteleri arasında bilgisayarda oyun oynamanın bir aktivite olarak yer aldığı görülmektedir”
 
YÜZDE 62’YE ÇIKARILMALI
“Aynca Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde 2013 yılında gerçekleştirilen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması(COSI) na göre de 7-8 yaş grubunda da benzer sonuçlar göstermiştir.12 yıl arayla yapılan TURDEP sonuçlarına göre diyabet hastalığı yaklaşık iki katına ulaşmış, fazla kiloluluk ve obezite problemi bulunan nüfus oranı yüzde 57 den yüzde 73 e çıkmıştır. Bu durum hareketsiz yaşam tarzının ülkemiz için ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır. Bakanlığımız bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele için harekete geçmiş ve toplumun obezite ile mücadele konusunda harekete geçilmiş olup 09.09.2010 tarih ve 27714 sayılı Resmi Gazetede Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanarak yürürlüğe giren “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” 2014-2017 yıllarını içerecek şekilde güncellenmiştir. Bakanımızın da öncelik verdiği programın hedefleri, Bakanlığımızı ilgilendiren çeşitli strateji ve politika belgelerinde de zikredilmiştir. Nitekim 2014-2018yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı’nda da: “15 yaş ve üzeri nüfusta yeterli fiziksel aktivite yapanların oranının yüzde 62’ye çıkarılması” hedef olarak belirtilmektedir” dedi.
 
ÖNEMLİ PROJELER VAR
Güngüneşin ardından konuşma yapan Vali Ali Kolat ise, obezitenin ülkemizde fazlaca göründüğünü belirterek, obezite ile savaşmak için hükümetin de çalışmalarının olduğunu söyledi.  Obezite ile savaş konusunda il yöneticileri olarak da çalışmaların olduğunu söyleyen Vali Kolat, Halk Sağlığı Müdürlüğünün, İl Sağlık Müdürlüğünün, Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün önemli projelerinin olduğunu, özellikle halkın bu projelerden haberdar olması için geniş kapsamlı çalışmalar yapıldığının da altını çizdi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu