Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Siyaset

Öztürk’ten esnaflar için komisyon teklifi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, esnaf ve sanatkârımızın mevcut sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin ortaya çıkarılması için TBMM’de araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

ESNAF VE SANATKÂRIMIZIN İŞLERİ GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR

Konu hakkında açıklama yapan Öztürk; “Anayasamızın 173 üncü maddesinde yer alan; ‘Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır” ifadesine rağmen, ekonomik şartlar nedeniyle bugün esnaf ve sanatkârımızın işleri giderek kötüleşmektedir. Son zamanlarda özellikle döviz suikastçılarının ve ekonomik tetikçilerin neden olduğu döviz kurlarında yaşanan yukarı yönlü artışlar, vatandaşımızın alım gücünü düşürürken, satış yapamayan küçük esnafımızı borcunu ödeyemez duruma getirmiştir. İşyeri kirasını dahi ödemekte zorluk çeken; eşinden, dostundan gördüğü destekle ticarî hayatın güçlüklerine direnen, üretimden pazarlamaya, ticaretten, kültürel meslek icrasına kadar birçok alanda faaliyette bulunan esnaf ve sanatkârlarımız, yaşanmakta olan ekonomik daralmada, adeta bir başlarına kalmış durumdadırlar. Artan rekabet şartlarında ayakta kalmak için mücadele veren esnaf ve sanatkârımız; ulaşılabilir ve ucuz finansman imkânları da giderek azalmaktadır. Bu anlamda; yükselen faizler, esnaf ve sanatkârımızın belini bükmektedir. Daralan ekonomi nedeniyle ürettiğini satamayan, sattığının yerine yenisini koyamayan esnafımız, kısır bir döngü içerisinde ticari hayatını sürdürmeye çalışmaktadır.” dedi.

MAĞAZALAR KÜÇÜK ESNAFIMIZI YUTUYOR

Plansız şehirleşme neticesinde artan büyük alışveriş merkezleri ve zincir mağazaların, esnaf ve sanatkârımızın işlerini büyük oranda kötü etkilediğini belirten Öztürk; “Son çıkarılan 14/1/2015 tarihli ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile küçük esnaf ve sanatkârımıza tanınan; rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde beşi oranı yetersiz gelmektedir. Kiraların halen döviz üzerinden yapılması buralardaki esnaf ve sanatkârımızı mağdur etmektedir. Ödemek zorunda olduğu çok sayıda vergi çeşidiyle boğuşan esnaf ve sanatkârımız, artık bu ağır vergi yükünün altında kalmakta, yapılandırma talebinde bulunsa da, bu borçlarını çevirememektedir.” diyerek, esnaf ve sanatkârın elinden tutmanın, artık zaruret olduğunu vurguladı.

TBMM OLARAK ÇÖZÜM SUNALIM

Açıklamasına şu şekilde devam eden Öztürk; “Mesleki geleneklerini Anayurdumuz Orta-Asya’dan Anadolu’ya taşıyan ve Ahilik Kültürü ile ticaret ve sanatlarını devam ettiren esnaf ve sanatkârlarımızın içinde bulundukları zorlukların araştırılarak, tespit edilmesi yönünde en büyük görev TBMM’ye düşmektedir. Ekonomi yönetiminin mevcut durum için alacağı kararlarda; muhakkak ki, esnaf ve sanatkârımız gözetilmelidir. Bu yüzden TBMM’de vermiş olduğum Araştırma Komisyonu kurulması yönündeki önergenin en kısa zamanda TBMM’de görüşüleceğini düşünüyorum. Milliyetçi Hareket Partisi olarak temel hedefimiz; esnaf ve sanatkârımızın, beraberinde ailelerinin yüzünün gülmesidir. Ticaret hayatımızın vazgeçilmez unsuru olan esnaf ve sanatkârlarımızı ayakta tutabilmek adına atılacak her adımın, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da destekleyicisi olacağız.” dedi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x