Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetSiyaset

Seçim havasına girdiler

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale’de siyasi partiler 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimler’in havasına girdi. Kulislerde adaylık için anılan isimler haberimizin detayında…

KULİSLER HAREKETLENDİ
2015 Genel Seçimleri’ne tam 138 gün kaldı, siyasi partiler seçim startlarını gizli de olsa verdi. AK Parti bu startı, Beşir Atalay’ın katıldığı değerlendirme toplantısında vermişti. İl Başkanı Mürsel Akçay’ın mahalle komiteleri ile yaptığı toplantı ise seçim çalışmalarının startının verildiğini gösterdi. CHP’de ise yeni yönetim görev başına geldi. İl Başkanı Ziya Kavlak’ın adaylık için istifa etmesinin ardından, yönetim kurulundaki diğer istifaların yarattığı kriz genel merkezin atamasıyla kısa sürede sona erdi. Yeni İl Başkanı Ahmet Önal, geçtiğimiz günlerde basın toplantısı düzenleyerek yönetimi tanıttı.

MHP’DE GÖÇER SESLERİ
MHP’de ise il kongresinin yapılması bekleniyor. Mevcut İl Başkanı Seyit Ahmet Göçer’in aday olmayacağı kongrede, yönetim Merkez İlçe eski Başkanı Erdal Baloğlu’nu destekleyecek. MHP bu kongrenin ardından hızlı bir şekilde seçim çalışmalarına başlayacak. Ancak adaylık konusunda parti içerisindeki soğuk savaş MHP’yi aday belirleme sürecinde duraklatabilir.

ILICAN ADAY OLACAK MI?
Kulislerde aday isimleri tartışmaları da hareketlendi. AK Parti’de öne çıkan isimlerin başında Kalegaz Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Ilıcan yer alıyor. Ilıcan haber71.net tarafından yapılan dev ankette de ilk sırada yer almıştı. Ilcan’ın, Tüpraş’ın İzmit’te hayata geçirdiği Fuel Oil Dönüşüm Tesisi açılışına Cumhurbaşkanlığı davetlisi olarak katılması, “Aday mı olacak?” tartışmalarını güçlendirmişti.

KORKMAZ KONUŞULUYOR
AK Parti’de öne çıkan bir diğer isim ise Kırıkkale eski Belediye Başkanı Veli Korkmaz. Korkmaz iki dönem belediye başkanlığı görevi sürecine denk gelen genel seçimlerde, “Milletvekili olacak” tartışmalarıyla ön plana çıkmıştı. Ancak bu seçimler öncesi isminin daha sık anılması, bir takım toplantı ve görüşmeler yapması Korkmaz’ı bu seçimde çok konuşulanlar listesinde baş sıralarda yer almasını sağlıyor.

YALÇINKAYA SÜRPRİZİ
AK Parti’de çok konuşulan arasında Devlet Malzeme Ofisi eski Genel Müdürü Ahmet Yalçınkaya da yer alıyor.  Yalçınkaya Anavatan Partisi’nden ikinci sıradan aday olmuş ve Nihat Gökbulut’un TBMM’ye girmesinde büyük pay sahibiydi.

YİNE ALBAYRAK!
AK Parti ile ismi en çok anılan son isim ise Kemal Albayrak. Albayrak 30 Mart Yerel Seçimleri’nde aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu. Albayrak’ın Genel Merkez çapında elini güçlendiren isim ise Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş.

KAVLAK VE YORULMAZ
Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise iki isim ön plana çıkıyor. Bunlardan birisi adaylık için yasal sürede görecinden istifa eden Av. Ziya Kavlak. Kavlak, geçtiğimiz günlerde bu konu hakkında görüşmelerin sürdüğünü Şubat ayının başlarında kesinleşeceğini söylemişti. İkinci isim ise CHP Ankara eski Milletvekili ve Senatörü Cengizhan Yorulmaz’ın oğlu Fuat Bora Yorulmaz.  Yorulmaz Mersin’de CHP İl Başkanlığı ve Belediye Meclisi üyeliği yapmıştı. CHP’de aday adayları başvuru sürecinin ardından örgüt içi seçimin yapılması bekleniyor.

BAHÇELİ GÖÇER’İ Mİ İSTİYOR?
MHP’de ise Seyit Ahmet Göçer’in adaylığına kesin gözle bakılıyor. Ancak sırası hakkında çeşitli spekülasyonlar da mevcut. İl Başkanlığı görevine yeniden aday olmayacağını daha önceden açıklayan Göçer’in, Devlet Bahçeli tarafından tercih edildiği biliniyor. MHP’deki en büyük belirsizlik ise Mustafa Pekdoğan. Pekdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı basın açıklaması, “Yine mi aday” yorumlarının yapılmasına neden olmuştu. Basın toplantısında son yapılan yerel seçimlerde partinin oyunu yükselttiği parantezini açması da aday adaylığı konusunda yapılan tartışmaları somutlaştırıyor. Ancak Pekdoğan bu konuda kendisine yöneltilen soruya, “Mustafa Pekdoğan adayım diye ortaya çıkmaz. Parti de nasıl bir görev verilirse onu yapar” diye cevap vermesi de belirsizliğin tam bir tanımı haline geliyor.

PEKGÖZ’ÜN İSMİ ANILIYOR
MHP’nin en renkli siması Av. Abdullah Pekgöz’de konuşalanlar arasında. Gündeme dair takibi ve basın açıklamaları ile öh plana çıkan Av. Pekgöz’ün, özellikle kongreler sürecinde teşkilata verdiği destek isminin sıkça konuşulmasını sağlıyor. Teşkilatın Av. Pekgöz’ün adaylığına sıcak baktığı da konuşulanlar arasında. MHP’de şuan ismi anılan bir diğer isim ise İdris Karakuş.

YSK’DAN AÇIKLAMA
Öte yandan Yüksek Seçim Kurulundan (YSK), 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinde aday olabilmek için kanun gereği görevinden çekilmesi veya ayrılması gerekenlerin, en geç 10 Şubat 2015 Salı günü mesai bitimine kadar görevden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiği belirtildi. 2839 sayılı Kanun’un 18. maddesinde aday adayı olabilmek için belirli bir tarihte görevden ayrılma isteğinde bulunma koşulu getirildiği, söz konusu koşulun istifa şeklinde ayrılma ile sınırlı olduğu, emeklilik suretiyle daha sonra vaki olacak ayrılmalarda bu tarihin aranmayacağı yolunda bir hükme yer verilmediği hatırlatılan kararın devamında şöyle denildi:

DİLEKÇE AÇIKLAMASI
“Başka bir anlatımla istifa veya emeklilik suretiyle ayrılma arasında fark aranmadan, görevden ayrılma biçiminde kapsayıcı bir ifade kullanılmıştır. Bu nedenle, 2839 sayılı kanunun 18. maddesi kapsamına girenlerin, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan milletvekili genel seçimlerinde aday olabilmeleri için istifa veya emeklilik yoluyla ayrılanlar arasında ayrım yapılmaksızın istifa veya emeklilik dilekçelerini öngörülen sürede vermiş olmaları gerekir. Öngörülen tarihten sonra emeklilik veya istifa isteminde bulunanların 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak seçimde aday olmalarına kanunen imkan bulunmamaktadır”

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu