Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Sağlık

Şeffaf Plak Tedavisi İle Bakımlı Ve Düz Dişler

Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde ortodonti alanında da yeni gelişmeler olmaktadır.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde ortodonti alanında da yeni gelişmeler olmaktadır. Geleneksel diş teli tedavileri yerine alternatif olarak yeni tedaviler doğmuştur ve mevcutlar da gelişme kaydetmiştir. Zamanında diş teli tedavisi görmüş kişiler braketlerini kullanırken estetik kaygılar yaşamamaktaydı. Günümüzde ise diş teli kullanmanın estetik görünümde kaygılar doğuracağı endişesi ile farklı alternatif yollara daha çok eğilimler görülmüştür.

Bu eğilimlerin en iyi örneği ise, hizalayıcılar ile gerçekleştirilen ortodontik tedavilerdir. Şeffaf plak diye adlandırdığımız bu plastik hizalayıcılar, dişleri tel kullanmadan kusursuz bir şekilde tedavi edebilmektedirler. Estetik kaygı ile ilgili çekinceleri olanların güvenle tercih edebilecekleri şeffaf plak tedavisi hakkında biraz bilgilendirmek isteriz.

Kişiye özel olarak üretilen ve her biri ortalama 14 gün süreyle kullanılan şeffaf plaklar, neredeyse görünmez olmalarından kaynaklı çok talep görmektedirler. Kişinin kullanacağı şeffaf plak sayısını, kişinin dişlerindeki aralık veya çapraşıklık durumu belirlemektedir. Kişi kendine özel üretilen şeffaf plaklarını kendi takıp çıkarabilmektedir.

Şeffaf Plaklar Nasıl Bir İşleve Sahiptir ?

Termo plastik malzemeden olan şeffaf plaklar, dişleri belirlenen konumlarına yönlendirmek için dişlere biraz baskı uygularlar. Her bir şeffaf plak dişlere baskı uygulayarak kaydırma sağlar. Planlanan kaydırması tamamlanan şeffaf plak çıkarılıp sırada belirlenen diğer plak takılır. Bu şekilde tedavi için belirlenen tüm şeffaf plaklar sırasıyla kullanılarak dişler belirlenen yeni konumlarına oturmuş olur. Bu şekilde tedavi de tamamlanmış olur.

Şeffaf Plak Tedavisi Kaç Ay Sürer ?

Plak tedavisi kişinin dişlerindeki dizilim bozukluklarının durumuna göre şekillenir. Dişlerin düzelmesi için tedavi planındaki şeffaf plak sayısı kaç adet ise onu 15 ile çarparak gün sayısı elde edilir. 30 rakamına bölerek de ortalama kaç ay süreceği hesaplanabilir. Kişinin bunu muayene olmadan bilmesi mümkün değildir. Dişlerden ölçü alınarak üretim merkezine gönderilen ölçüler neticesinde tedavi süresi şekillenir.

Plakların Günlük Kullanımı Nasıldır ?

Şeffaf plaklar, günde ortalama 19 saat takılmak durumundadırlar. Kişinin dişlerinin belirlenen yeni konumlarına yönlenmesi için bu süre önemlidir. Yemek yerken veya sıcak gıdalar tüketirken çıkarılması tavsiye edilmektedir. Sıcağa maruz kalan şeffaf plaklar deforme olabilmektedirler.

Plaklarla Yemek İçme Nasıl Olmaktadır ?

Şeffaf plaklar ile kişiler dilediklerini yiyebilmektedirler. Fakat yeme fonksiyonunda zorlananlar çıkararak da gıda tüketebilirler. Sıcak gıdalar tüketilirken ise plakların mutlaka çıkarılmaları gerekmektedir. Yeme işlemi bitince ağız çalkalanmalı ve plaklar vakit geçmeden geri takılmalıdır.

Plakların Bakımları Nasıl Olmalıdır ?

Şeffaf plaklar da aynı doğal dişlerimiz gibi temizlik ve bakım isterler. Nasıl dişlerimizi günde en az 2 defa fırçalamamız gerekiyorsa, şeffaf plakları da günde 2 defa çıkararak fırçalamalıyız. Bu şekilde 14 gün boyunca takılacak olan plağı kusursuz bir şekilde kullanış oluruz.

Plaklarla Sigara Tüketimi Nasıldır ?

Şeffaf plaklar dişlerimiz gibi sigara kullanımı sonrası sararmaya müsaittirler. Fakat her bir plak 14 gün süreyle kullanılıp sonrasında rafa kaldırılacağı için sararma daha başlamadan plak değişmiş olacaktır.

Şeffaf Plak tedavisi Ağrılı mıdır ?

Şeffaf plak tedavisi herhangi bir cerrahi işlem gerektirmeyen ve diş dokusuna işlem yapılmayan uygulamaları kapsar. Bu sebeple ağrılı bir tedavi değildir. Klasik diş teli tedavisine benzer bir tedavidir. Sadece kullanılan malzeme farklıdır. Plaklar ilk kullanılmaya başlandıklarında kişi dişlerinde biraz baskı hissedecektir. Fakat birkaç gün sonra dişler plaklara uyum sağlayacaktır.

Şeffaf Plakların Avantajları Nelerdir ?

Diş teli gibi metal barındırmadıkları için şeffaf plakların ağızda yaralanma ihtimali oluşturacak durumlar sergilemez.

Konuşmaya ve diksiyona engel değildir. Kişinin ağzı, birkaç gün sonra plağa adapte olur.

Neredeyse görünmez dediğimiz bu şeffaf hizalayıcılar, estetik anlamda kaygı yaratmazlar.

Diş teli tedavisinde sürekli olarak diş hekimi kontrolüne gidilir fakat şeffaf plak izmir tedavisinde diş hekiminize sadece birkaç kez gitmeniz gerekir.

Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları Neye Göre Belirlenir ?

Plak tedavisi fiyatı belirlenirken öncelikli olarak kişinin diş durumuna göre üretilecek olan plak sayısı önemli rol oynar. Hastanın dişlerinde aralıklar veya çapraşıklıklar yoğun şekilde ise, üretilecek olan plak sayısı da buna göre artış gösterecektir. Doğal olarak tedavi fiyatında da artış olacaktır. Fiyatı ortalama olarak öğrenmek mümkündür fakat tam rakam elde etmek muayene ile mümkündür. Bazı hekimler belirli bir plak sayısına kadar sabit bir ücret talep etmektedirler. Fakat yoğun plak kullanımı olacaksa bu oranın artış göstermesi de çok normaldir.

Bu sebeple karar verdiğiniz diş kliniği iletişim kurarak şeffaf plak izmir tedavisini uygulayacak hekime danışmak, en net bilgilere erişmeye imkan sağlar.

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x