Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiGündemManşet

Su devriye aracı tamam

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, su ürünleri kontrol teknesinin denetimlere başladığını bildirdi.

KAÇAK AVCILARLA MÜCADELE EDİLECEK
Kırbaş konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; “İl Müdürlüğümüzün genel bütçe imkanlarıyla KDV dahil yaklaşık 37 bin TL ye satın aldığı su ürünleri kontrol teknesi müdürlüğümüze teslim edildi.  3 personel taşıma kapasiteli, 4,5 metre boyunda, 30 beygir gücünde ve taşınabilir özellikte olan tekne ilimizde bulunan Kapulukaya baraj gölünde kaçak balıkçılık yapan avcılarla mücadele etmek amacıyla kullanılacaktır. İl sınırlarımız içerisinden geçmekte olan Kızılırmak ve Kapulukaya baraj göletlinin yanısıra 2015 de hizmete girecek olan Sulakyurt ve Ceritmüminli göletleri de su ürünleri için bir potansiyel oluşturacak niteliktedir.

AVCILIKLA İLGİLİ DÜZENLEME
İç sularımızda yapılacak su ürünleri avcılığıyla ilgili düzenlemeler 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu gereğince Bakanlığımız tarafından yapılmakta Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı için iki ayrı tebliğ şeklinde hazırlanmakta ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konmaktadır. 3/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin 11.Maddesi yedinci fıkrasında yer alan Zaman yasakları başlıklı Çizelge-6’da belirtildiği şekilde İlimiz sınırları içerindeki iç Sularımızda 15 Mart- 15 Haziran arasında Amatör avcılık yasaklanmıştır. 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin 47. Maddesi birinci fıkrasına göre İç sularda kiralama yapılmaksızın ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yasaktır.3/1 Numaralı Tebliğin 47. Maddesi üçüncü fıkrası gereğince Akarsularda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapılması yasaktır.

AVRUPA’DA 6. SIRADAYIZ
Ülkemiz kültür balıkçılığı için uygun iç sulara, tatlı su kaynaklarına sahiptir. Ülkemiz su ürünleri üretimi bakımından Dünya’da 35. Sırada Avrupa’da ise 6.sıradadır. Ülkemizde 2011 yılı balık üretiminin % 68’i avcılık yoluyla denizden, % 5’i iç sulardan, % 27’si de yetiştiricilikten elde edilmiştir. Ülkemizde kişi başı su ürünleri üretimi yılda 8 kg iken İtalya’da 25 kg, Fransa’da 31 kg, İspanya’da 45 kg ve Japonya’da 65 kg’dır. Dünyada kişi başı tüketim 16 kg/yıldır. Balıkçılıkta ürün kalitesinin muhafaza edilmesi ve tüketiciye ulaştırılmasında soğuk zincirin önemi çok büyüktür.

“GEÇ DE OLSA GERÇEKLEŞTİRDİK”
İlimizde bugüne kadar böyle bir kontrol teknesinin olmaması büyük bir eksiklikti. Biz geç de olsa bunu gerçekleştirdik. İlimizin içinden geçen Kızılırmak ve üzerinde bulunan göletleri korumamız gerekmektedir. İşte bu teknenin son derece faydalı hizmetler vereceğine inanıyoruz. Satın aldığımız teknemizle sadece kaçak balık avcılığını kontrol etmek değil aynı zamanda su ürünleri araştırmaları da yapmak istiyoruz”

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu