Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşetTeknoloji

Yeni kimliklerde güvenlik endişesi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Çipli kimlik kartlarının ilimizde dağıtılmaya başlaması ile birlikte Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz bir açıklama yaparak güvenlik endişelerinin olduğunu söyledi.
 
GÜVENLİK TEREDDÜTLERİ VAR
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz çipli kimliklerin kişisel birçok verinin bulunacağı çipli yazılımının kime yaptırıldığı, güvenliklerinin nasıl sağlandığı ile ilgili kamuoyunun bilgisi yok. Tüketici dernekleri, gerekli önlemlerin alınmaması halinde bu kartların da TC kimlik numaralarında olduğu gibi birçok insanın zarar göreceğini belirti. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, UYAP sisteminin sızıntılar nedeniyle 9 gündür kapalı olduğuna dikkat çekti. Devletin adalet sistemindeki bir yazılımda kaçak varken vatandaşa dağıtılacak cipli kartla ilgili güvenliğin herkeste tereddüt oluşturduğunu ifade etti.
 
T.C. KİMLİK MAĞDURİYETLERİ SÜRÜYOR
Deniz, geçtiğimiz günlerde bir hacker grubunun Türkiye’deki tüm vatandaşların kimlik bilgilerini internetten yayımladığını belirtti. Çipli kartlarda güvenlik açığının olması halinde çok sayıda insanın başının yanacağının altını çizen Deniz, kimliklerin yazılımın kime yaptırıldığı, çipli kartların güvenliğinin nasıl sağlandığı gibi birçok konudan kamuoyunun habersiz olduğunu kaydetti. Deniz, T.C. kimlik numarası ele geçirirler ve adına kredi çekilen insanların mağduriyetlerinin sürdüğünü dile getiren Deniz, dolandırıcıların ellerini kollarını sallayarak gezerken sıkıntıyı vatandaşın çektiğini söyledi. Deniz, “Kimlik bilgilerinin mahrem olması gerekiyor ama her yerde T.C. kimlik isteniyor. Mahremiyet sağlanamıyor. Bu bilgilerin güvenliği konusundaki denetim yetersiz” dedi.
 
HER TÜRLÜ BİLGİYE ULAŞILABİLİR
Tüketici Güvenliği Derneği Genel Başkanı Murat Köse, kimlik numarası uygulamasının dünyada sadece Türkiye’de bulunduğunu söyledi. Kişinin özel bilgilerinin ulu orta verildiğini bu nedenle mahrem bilgilerin herkesin eline geçebildiğini belirtti. Noterlerden kamu kurumlarına kadar her yerde vatandaşın T.C. kimlik numarasının girildiğinde her türlü bilgisine ulaşılabildiğini ifade etti. Köse, “Kişi adıyla soyadıyla Türkiye’de hiçbir işlem yaptıramıyor. Fakat dünyada sadece adınız ve soyadınızla telefon numarası alabiliyorsunuz. Kişiye özel olduğu için bilgileri ulu orta her yerde gezmiyor” dedi.
 
MAĞDUR OLAN ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR
Köse, Türkiye’de hala devletin vatandaşına sahtekar gözüyle baktığı, güvenmediği için her türlü bilgiyi vatandaştan alma ihtiyacı hissettiğini söyledi. Kamu dairelerinde sistemde görülebildikleri halde vatandaştan yine de envai çeşit bilgi istendiğinin altını çizdi. Kişilere ait bilgilerin internette de satıldığını söyleyen Köse, “Kişilerin TC kimlik numarası başta olmak üzere özel bilgileri ulu orta geziyor. Bunları bir ücret karşılığı satın alabiliyorsunuz. Bankadan ayrılan birisi topladığı dosyaları satabiliyor. Bu anlamda mağdur olan çok sayıda kişi var” dedi. Köse, T.C. kimlik numarası ile işlem yapılmasına son verilmesini ve kimlik almak yerine doğrulamanın yeterli görülmesi gerektiğini kaydetti.
 
SİBER GÜVENLİK TEK ELDEN YÖNETİLMELİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, kişisel verilerin güvenliği ile ilgili kanunun 15 yıldır Parlamento’da durmasına rağmen çıkarılmadığını söyledi. Bugüne kadar kişisel verilerin birçok insanın eline geçtiğinin görüldüğünü hatırlatan Aksünger, devletin bu verilerin güvenliğini sağlaması, vatandaşa bu güveni vermesi gerektiğini dile getirdi.Aksünger, acilen Bilgi ve Enformasyon Bakanlığının kurulması gerektiğini ifade etti. Siber güvenliğin tek elden yönetilmesi gerektiğini belirten Aksünger, “Toplum dijital dünyayı anlayamıyor, başına neler getireceğini bilmiyor. Bu sorumluluk ülkeyi yönetenlerde” dedi. Aksünger, iktidarın bu konuda çok söylemleri olduğunu ancak somut bir adım atılmadığını kaydetti.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu