ManşetSağlık

220 denetim 78 bin TL ceza

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, 2013 ve 2014 yılları arasında Kırıkkale’de faaliyet gösteren 73 fırına yönelik 220 denetim gerçekleştirildiğini ve toplam 78 bin 300 TL idari para cezası uygulandığını bildirdi.
10 EKMEK NUMUNESİ ALINDI
Kırbaş açıklamasında şu bilgilere yer verdi; “Yönetmelik kapsamında ilimizde 2013 ve 2014 yıllarında faal olarak çalışan 73 fırında toplam 220 adet genel denetim gerçekleştirilmiş olup örnekleme yöntemi ile Türk Gıda Kodeksi ekmek tebliğine uygunluğunu kontrol etmek amacıyla il müdürlüğümüz gıda ve yem şubesi elemanlarınca 10 adet ekmek numunesi alınmıştır. Bakanlığımız Ankara İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’ne gerekli analizleri yaptırmıştır. Bu denetim ve analizler sonucunda TGK ekmek tebliğine uygun üretim yapmayan firmalara toplam 78,300 TL idari para cezası uygulanmıştır.
DENETİMLER YAPILIYOR
Müdürlüğümüzce bilgilendirmek amacıyla 2013-2014 yılları arasında 52 adet kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın bülteni hazırlanmıştır. 5996 sayılı kanun kapsamında ilgili işletmelere denetimlerimiz devam etmektedir.100 kişiye ekmek fabrikaları ve fırınlara yönelik mevzuat ve hijyen eğitimi yapılmıştır. Aynı zamanda her ay düzenli olarak işletmelere rutin hijyen denetimleri yapılmakta ve ekmek tebliğine göre ekmeklerini üretmeleri, perakende ekmek satış noktalarının ilgili mevzuat hükümlerine göre uygun hale getirilmeleri, açıkta ve kasalar içerisinde ekmek satışının yapılmaması, ekmeklerin vatandaşın rahat görebileceği kapaklı dolaplarda ve kapalı alanlarda hijyen kurallarına göre satışının yapılması, ekmek üretiminde un tebliğine uygun un kullanılması gerektiği hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
DOLAPLARDA MUHAFAZA EDİLMELİ
Ekmek yapımında kullanılan unlarda enzim ve askorbik asit kullanımına TGK katkı maddeleri yönetmeliğine ve buğday unu tebliğe göre müsaade edilmektedir. Ekmeklerin hangi gramaj altında satıldığı ve ekmeğin içeriği hakkında bilgilerin ekmek dolaplarında bulundurulması gerekmektedir. Aksi takdirde işyerlerine 5996 sayılı kanun gereğince yasal işlem uygulanacaktır. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde 2 Nisan 2013 tarihli ve 28606 sayılı resmi gazetede değişiklik yapıldı ve Buğday Unu Tebliği yenilendi. 1 Temmuz 2013’te yürürlüğe giren değişiklikle ekmek yapımında kullanılan buğday unları “ekmeklik buğday unu” kategorisinde toplandı.
EN AZ 250 GRAM OLMALI
Yeni düzenlemeye göre, ekmekler, lif, protein, vitamin ve mineraller açısından da daha zengin olacak.  Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, 29.12.2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir.
ELDİVEN KULLANILMALI
Aynı Tebliğin ekinde yer alan ek-2’nin 5 ve 6 ncı maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “5. Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler; satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilerek gıda işletmecisinin kontrolünde satılır veya gıda işletmecisi, tüketicinin bu ürünleri eldiven ile almasını sağlar. Gıda işletmecisi, bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünleri; 29.12.2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesine sararak veya içine koyarak tüketiciye arz eder veya bu ürünler için söz konusu Yönetmelikte yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesinin ekmek dolabında veya tezgâhında alıcının ulaşabileceği bir şekilde bulundurmasını sağlar. Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulur.
ETİKET UYARISI
6. Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği ekmek dolabında veya tezgâhında; 29.12.2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında belirtilen zorunlu etiket bilgilerine ilave olarak ürünün net miktarının yer aldığı etiketin alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte yer alması zorunludur.”
DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve ekmek çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (2013/10) ile 4.1.2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/2)’nin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile (ç) bendinin (3) ve (4) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
ÜRETİM AĞIRLIĞI
Bu Tebliğ kapsamında tanımı yapılan ekmek, sadece 2.4.2013 tarihli ve 28606 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği (Tebliğ No: 2013/9)’nde yer alan ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unlarından yapılır. Bu Tebliğ kapsamında tanımlanan ürünlerden 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendi dışındaki ürünlerin (Çeşit Ekmekler) ambalajlı üretilmeleri durumunda bu ürünler 100 grama kadar ve 250 gramdan sonra muhtelif ağırlıklarda üretilir. 100 ila 250 gram arasındaki ağırlıklarda üretilmez.
RUTUBET ORANI
Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça  – % 3, +% 8” tolerans değeri ile üretilir. Ancak ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün bu Tebliğ kapsamında üretimine izin verilen ağırlığından en fazla % 2 kadar eksik olabilir. Ekmek, Ekmek Çeşitleri ve Diğer Ekmek Çeşitlerinin Kimyasal Özelliklerinde yapılan değişiklikle rutubet  (m/m) en çok; ekmekte % 38, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ve mısırlı ekmekte % 42, çavdarlı, kepekli ve yulaflı ekmekte % 43 olacaktır”
 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
5 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Halo
Halo
25 Mayıs 2014 20:24

bir de keskine gelseler de hem fırınları hem lokantaları hemde pastaneler in imalathanelerini bir görseler

kubra
kubra
24 Mayıs 2014 08:34

bence hijyen temizlik ekmek kalitesi bakimindan ekmek yiycegimiz tek yer var oda dortyol tas ekmek firini var bence kirikkalede tek ahmet erkut beye kirikkalede bole bi firin yaptigi icin tesekkur ederiz

Başa dön tuşu