Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EğitimGündemManşet

‘Hükümet hatada ısrar etmemelidir’

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Dershanelerin kapatılmasına bir tepki de Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası’ndan geldi. Oda Başkanı Ekrem Gök, dershane ihtiyacının hiç bitmeyeceğini ifade ederek, “. Hükümet bu görüşleri dikkate alarak hatada ısrar etmemelidir” dedi.

‘CİDDİ ZARARLAR VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Gök yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Yapılan işin kanunlara aykırı olmadığı sürece, toplumun ve ülkenin genel menfaatlerini zedelemediği sürece Anayasa teminatı altında olduğuna dikkat etmek gerekir. İş dünyası olarak ülkemize ciddi zarar vereceği endişesini taşıyoruz. Hükümet bu görüşleri dikkate alarak hata da ısrar etmemelidir. Kentimizde 11 dershane bulunmaktadır. Bu dershanelerde 120 öğretmen, 45-50 personel çalışmakta ve ortalama 7 bin– 7 bin 500 öğrenci eğitim görmektedir. Türkiye genelinde ortalama yıllık ücreti bin 500-2 bin lira olan dershaneleri kaldırıp fiyat aralığı 10 bin ile 20 bin lira arasında değişen özel okulları alternatif olarak sunmanın ekonomik bir yanı yoktur. Anayasanın 48. maddesine göre, “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.” ifadesi yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik hukuk devleti ilkesinin altını dolduran hürriyetlerden biri olan teşebbüs hürriyetinin meclis marifeti ile de olsa gasp edilmesi, kısıtlanması kabul edilemez.

‘DERSHANELER İHTİYAÇTAN DOĞMUŞTUR’

Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatmak üzere hazırladığı kanun taslağı, Anayasa’nın 48. maddesi ile devletin temel amaç ve görevlerini tanımlayan 5. maddesine aykırıdır. Kanunlar Anayasa’ya aykırılık teşkil edemeyeceğine göre Milli Eğitim Bakanlığı’nınn gece yarısı girişimini TBMM onaylarsa, hukuk devleti ilkesi ağır yara alacaktır. Hal böyle iken iş dünyasındaki derin sessizliği izah etmek zor olacaktır. Mevcut eğitim sistemimizde özel ders ihtiyacını karşılayan özel dershaneler ile okullarımızın işlevleri farklıdır. Özel ders ihtiyacı alınacak önlemlerle azaltılabilir, ancak ortadan kalkmaz. Dünyadaki örnekler ve uygulamalar da bu yöndedir. Unutmayalım ki, dershaneler ihtiyaçtan doğmuştur ve bu ihtiyaç devam etmektedir”

‘YOĞUN EMEKLE ÇALIŞAN KÜÇÜK İŞLETMELER’

Gök, dershanelerin rant odağı gibi gösterilmesine de anlam veremediklerini belirterek, bu müesseselerin özel okullara gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar gelirlilerin elindeki tek alternatif olduğunu bildirdi. Anadolu’nun ücra köşelerinden dershanelere devam ederek en iyi okullara giriş hakkı kazanmış öğrencilerin, dershanelerin katkısıyla bu fırsatı yakaladığını kaydeden Gök, açıklamasını şöyle sürdürdü; “TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu özel dershanelerin varlığının tartışma konusu yapılmasının buradaki yönetici, öğretmen ve diğer çalışanlar ile öğrenciler üzerinde geleceğe yönelik ciddi kaygılar oluşturduğunu vurgularken, bazı verileri de paylaştı. 4 bine yakın özel dershane, özel ders alamayan 1,5 milyon dar gelirli ve orta halli ailenin çocuğuna hizmet veriyor. 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla önemli bir istihdam alanı. Bakanlar ve bürokratlar bile çocuklarını dershaneye gönderiyor. Dershaneler birkaç istisna dışında, öğretmenler tarafından az sermayeyle kurulmuş, yoğun emekle çalışan küçük işletmelerdir”

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu