Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EğitimKırıkkaleManşet

Aciz, güdümlü ve beceriksiz yönetime son!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

 Yaklaşan rektörlük seçimlerine aday olan Prof. Dr. Mahmut Özdemir mesai arkadaşlarına seslenerek, “Ben inanıyorum ki sizler, iyi yönetime layıksınız; kötü yönetilmeye müstehak değilsiniz. Üniversite yönetimi, aciz, güdümlü ve beceriksiz bir zihniyetle değil, güçlü, bilgili, becerili, katılımcı bir anlayışla yönetilmelidir” dedi.

Aciz, güdümlü ve beceriksiz yönetime son! - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Prof. Dr. Mahmut Özdemir

‘BİR ÜNİVERSİTE ÇALIŞANI İLE MAHKEMELİK OLUYORSA…’

Mesai arkadaşlarına ses lenerek, “Ocak 2014’ de adeta size önemli bir soru sorulacaktır” diyen Prof. Dr. Özdemir, “Sizin tercih ve işaretleriniz dikkate alınarak Kırıkkale Üniversitesi rektör adayları belirlenecek; sürecin sonunda layık olduğunuz bir yönetime ulaşacaksınız” dedi. Özdemir yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Üniversitemizi sizlerle birlikte geliştireceğimizi ve hepimize yakışır bir şekilde, el ele vererek çağdaş bir üniversite haline getireceğimizi özellikle bildirmek istiyorum. “Son dört yılda üniversitemizde ne yapıldı?” denildiğinde görürsünüz ki, sadece önceden başlamış projeler tamamlanmış, yeni projeler düşünülmemiştir. Yeni projeler üzerinde kafa yormak yerine, öğretim üyelerinin, memurların ve öğrencilerin özlük haklarıyla oynanmıştır; yönetim erki, tehdit ve baskı aracı olarak kullanılmıştır. Mazlum insanlar, öğretim üyeleri, memurlar ve öğrenciler soluğu mahkemelerde almıştır. Kırıkkale Üniversitesi kurulduğundan bu yana, mahkemelerde bu dönemdeki kadar çok dava asla açılmamıştır. Bir üniversite, çalışanlarıyla bu kadar mahkemelik oluyorsa, bu onun iyi yönetilmediğinin göstergesidir.

‘HER TÜRLÜ GÖRÜŞE AÇIK OLACAĞIM’

Ben inanıyorum ki sizler, iyi yönetime layıksınız; kötü yönetilmeye müstehak değilsiniz. Üniversite yönetimi, aciz, güdümlü ve beceriksiz bir zihniyetle değil, güçlü, bilgili, becerili, katılımcı bir anlayışla yönetilmelidir. Yönetim anlayışımı, yapılmış olan yanlışlar üzerine değil, yapılması gereken doğrular üzerine oturtmak istiyorum. Yanlışlarla uğraşarak zaman yitirmektense, doğruları anlatarak zaman kazanmayı tercih ederim. Rektörlüğe atandıktan sonra ilk günden itibaren yapılacak işler, projeler halinde elimizde bulunmaktadır. Sizlerden gelecek her türlü görüş ve önerilere her zaman açık olacağım.  Hepsinden önemlisi bu projeleri uygulamaya koyma beceri ve gücünü sizinle paylaşacağım.

‘ÖZLÜK HAKLARI PAZARLIK KONUSU OLAMAZ’

Sevgili meslektaşlarım; Yönetim anlayışım hakkında ipuçları verecek şu hususları, ilgi ve bilginize sunuyorum: Üniversitemizde, “Katılımcı Yönetim” uygulanmalıdır. Rektör, söz ve eylemleri ile asla küçük birer kral olmadığı gibi aciz bir kukla gibi de olmamalıdır. Öğretim üyeleri, memurlar ve öğrenciler, asla kapıkulları olarak görülmemelidir. Özlük hakları ve kariyer yapma hakkı, her şeyin üstünde tutulmalı; üniversite yönetimi bu hakları lutfeden ve bağışlayan bir makam değil, koruyan ve kollayan bir makam olmalıdır. Özlük hakları hiçbir şekilde pazarlık konusu yapılmamalıdır. Çalışanların özlük hakları, hukuka bağlı rektörlüğümüzün garantisi altında olmalıdır.

‘HUKUK VE İLKE KURALLARI GÖZETİLMELİ‘

Bütün işlemler, hukuk ilke ve kuralları içinde yürütülmelidir. “Biz bildiğimizi yapalım, onlar mahkemeye gitsinler düzelttirsinler” anlayışı tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Bu anlayış, hukuk dışı olduğu kadar çağdışıdır. İdare Mahkemelerinin iş yükü azaltılmalıdır. (Çalışanlar, yargıya başvurmak zorunda kalmamalıdır. Çoğu çalışan ise ilahi adalete havale etmektedir). Üniversitemize bağlı bütün birimler, insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğünü benimseyen, akademik ilkeler doğrultusunda çalışan kurumlar olmalıdır. Birim yöneticileri, dengeli, tutarlı, çalışkan, katılımcı, şeffaf ve dürüst olmalıdır.

‘ÇÖZÜM PROJELERİ UYGULANACAK’

Sevgili Öğretim Üyesi;  Nasıl bir üniversite yönetimi istediğinizi göstermek için seçimde karar verirken, üniversitemizin hem geçmiş dört yıllarını; hem de gelecek dört yılını düşünmelisiniz. Üniversitemiz, hâlâ kurumsallaşma sıkıntısı çekmektedir. Kurumsallaşma sıkıntısına bir de yönetim zayıflığı ve acizliği eklenince fakülteler, bölümler ve diğer birimler, çekilmez bir sorunlar yumağı haline gelmektedir.  Oysa bir bölge üniversitesi olan Kırıkkale Üniversitesi, yakınında bulunan başkent Ankara’nın bütün avantajlarından yararlanmalıdır. Akademik çalışmalarımın önemli bir kısmı, Üniversite Hastanelerinin Yönetimi konusunda olduğu için, genel anlamda teknik ihtiyaçların; özel olarak da hastane yönetimi sorunlarının ne olduğunu iyi biliyorum. Bölümünüzdeki, fakültenizdeki ve tüm üniversitemizdeki sorunları da çok iyi biliyorum. Çözümlere ilişkin hazırlanmış projeler, ilk günden itibaren hemen uygulamaya konulacaktır. Yönetim uygulamalarında öğretim üyelerinin özlük hakları öncelikle gözetilecek; fakülte ve bölümlerin teknik ihtiyaçları, önceliğin ölçüsü olacaktır.

‘HER TÜRLÜ ÇEKİŞMEDEN UZAK…’

Siz, her türlü çekişmeden uzak, bilimsel çalışma ortamını hazırlayacak bir yönetime layıksınız. Akademik faaliyetler, zihinsel çalışma olduğu için barış ve huzur ortamı gerektirir. Üniversite yönetimi ve buna bağlı birimler, çalışma huzurunu bozan değil, aksine sağlayan, koruyan ve kollayan bir anlayışta olmalıdır. Öğretim üyeleri, sahip oldukları bilgi birikimiyle, insan tanıma deneyim ve yetenekleriyle, kimi rektör seçeceklerini iyi bilir; bilmelidir. Benim kimseyle sorunum yoktur diyerek, yönetimin kalitesine kayıtsız kalmamalısınız. Hem teorisi, hem de uygulamasıyla yönetimi bilen rektörler, üniversite yönetimine kalite getirebilir.  Üniversitemizi, siz bilim adamlarının layık olduğu şekilde kurumsallaştıracak ve yönetecek bir rektör seçmelisiniz. Hiçbir ayırımcılık yapmayacak bir rektör seçmelisiniz. Kırıkkale Üniversitesinde rektörlük seçiminin bilim adamlarına yakışır olgunlukta tamamlanmasını diliyorum.

‘…SALTANATA DÖNÜŞMEKTEDİR’

Yönetim konusundaki birikimimi kullanarak Üniversitemizde sadece bir dönem için rektörlük yapacağımı; ikinci dönem için aday olmayacağımı şimdiden belirtmek istiyorum. Demokratik kurumlarda uzun süreli yöneticilikler, saltanata dönüşmektedir. Rektör atandığım takdirde tek dönemle yetinmeyi, demokratik bir davranış olarak görüyorum. Bilgi çağının gerektirdiği düzeyde üniversitemizi el ele vererek hep birlikte geliştirmek üzere, tercih ve işaretinizi Katılımcı Yönetim’den yana kullanacağınızdan emin olarak, oy desteklerinizi bekliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

 

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu