Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Kırıkkale

BİR TARİH YOK OLUYOR

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Köy sakinleri tarihi türbeye sahip çıkmayan Kültür Müdürlüğüne tepki gösteriyor

19.Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve yıllara meydan okuyan Keskin ilçesi Cinali Köyünde bulunan Himmet Dede Türbesi bakımsızlıktan harabe görüntüsü veriyor. Dış duvarı yıkılmaya başlayan türbenin içi ise kimliği belirsiz kişi yada kişilerce tahrip edilmiş durumda.

 

KENDİ KADERİNE TERK EDİLMİŞ

Kırıkkale’nin Keskin ilçesi Cinali Köyünde bulunan ve 19. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Himmet Dede Türbesi harabe görüntüsü veriyor. Daha önce vatandaşlar tarafından zaman zaman ziyaret edilen türbe, yaşanan tahribatın ardından kendi kaderine terk edilmiş durumda. Köy sakinleri Türbenin tarihi eser kapsamında olduğu için müdahale edemediklerini, türbenin dış duvarının yıkılmaya başladığı, içerisinin ise kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edildiğini belirtiyor.

 

KÖY SAKİNLERİ DURUMA TEPKİLİ

Duruma tepki gösteren köy sakinleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün tarihi yapıya sahip çıkmaya davet etti. Türbenin içerisinin kazılarak tahrip edilmiş olduğunu gören köy sakinleri “Yapı tarihi eser kapsamında olduğu için ne dokunabiliyoruz, ne de bakım yapılabiliyor. Türbe bakımdan geçirilerek tel örgülerle koruma altına alınmalıdır. Eğer biraz daha bakım yapılmazsa Himmet Dede türbesi kısa bir zaman sonra tarih olur. Görevi tarihi eserlere sahip çıkmak olan yetkilileri Kırıkkale tarihine sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadesini kullandı.

 

HİMMET DEDE TÜRBESİ

Cinali Köyü Himmet Dede Türbesi (19.yüzyıl). Cinali Köyü Himmet Dede Türbesi sekizgen planlı, kagir bir eser olarak karşımıza çıkmakta ve örtü olarak kubbe kullanılmış, sadece plan açısında Koçubaba Türbesi ile benzerdir. Bu örneklerle sekizgen plan, türbe mimarisinde hem Anadolu coğrafyasında hem de Kırıkkale’de çokça kullandığını ispatlar niteliktedir.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x