Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemKırıkkaleManşet

Çiftçi Canavar otundan dertli

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Son yıllarda özellikle sebze bahçelerinde iyiden iyiye artan Canavar otu çiftçiyi zor duruma sürüklüyor. Önce Ay çekirdeği, ardından Domates bitkisiyle Kırıkkale’de görülmeye başlanan Canavar otu, son yıllarda patlıcan, biber ve diğer ürünlerde de görülmesi çiftçiyi derin derin düşündürüyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarlasında canavar otu görülen çiftçilerin il ve ilçe müdürlüklerine müracaat ederek destek talebinde bulunmaları tavsiyesinde bulunuyor.

ÜRÜN KURUYUP GİDİYOR

Önce Ay Çekirdeği, ardından diğer ürünler ve son yıllarda da sebze bahçelerinde görülen canavar otu çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Son yıllarda bahçelerine Domates, Biber, Patlıcan gibi ürünleri ekip ekmemekte tereddüt ettiklerini ifade eden Kırıkkaleli çiftçiler “Tarlamıza Domates ekiyoruz, fidenin en güçlü olduğu, çiçeklenme döneminde canavar otu dibinden çıkmaya başladığı andan itibaren ürün gözümüzün önünde kuruyup gidiyor. İlk yıllarda domateslerde gördüğümüz ot türü son yıllarda patlıcan ve biberlerde de görülmeye başlandı. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda değil satmak yemeye dahi sebze bulamayabiliriz” ifadesine yer verdiler.

EKİMİ BIRAKIYORLAR

Yetkililerden bu Canavar otu konusunda destek beklediklerini vurgulayan Kırıkkaleli çiftçiler “Sertifikalı tohum kullanılsın dendi kullanıyoruz, bitkinin bakımına özen gösteriyoruz ancak yine de bu canavar otuna bir çare bulamıyoruz. Küçük bahçe sahipleri yavaş yavaş ekimi bırakmaya başladı. Önümüzdeki dönemde bu işi yapan büyük işletmelerin de bu işi bırakmama garantisi yok. Çünkü ürün kuruyup gidiyor ve çiftçinin emeği heba oluyor. Yetkililerimiz ve konunun uzmanları çiftçinin bu sorununa bir çözüm getirmesini bekliyoruz” sözlerine yer verdiler.

 

UZMANLARDAN DESTEK ALINMALI

Konuyla yakından ilgilendiklerini belirten Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz “İl Müdürlüğü olarak biz gelen şikayetleri değerlendiriyor ve çözüm yollarını çiftçimize gösteriyoruz. Çiftçimiz bu konuda biraz daha duyarlı olmalı. Otun görüldüğü anda il ve ilçe tarım müdürlükleri uzmanlarına haber vermeli ve gerekli önlem konusunda destek almalı. Canavar otu ile mücadelede bazı yöntemler var bu yöntemler izlenmeli. Kimyasal mücadele de söz konusu olduğunda Canavar otunun ilacı kullanılabilir” dedi. Canavar otunun bitkiye zarar verdiğini hatırlatan uzmanlar “Canavar otlu kültür bitkisi susuz kalmış gibi sararıp solabilir, gelişmesi geri kalır, verimi düşer hatta yoğun yerlerde ölür. Ayrıca ayçiçeğinde olduğu gibi kalitenin düşmesine de neden olabilir. Canavar otlarının kültür bitkilerinde oluşturduğu verim kaybı, bu parazitin yoğunluğuna bağlı olarak % 5-100 arasında değişir” diye konuştu.

 

CANAVAR OTLARIYLA MÜCADELE

Canavar otlarıyla mücadelede yapılması gerekenleri sıralayan uzmanlar “Bulaşmayı önleme canavar otlarının mücadelesinde dikkat edilmesi gereken en önemli, en kolay ve en ekonomik yöntemdir. Bulaşmayı önlemek için; Temiz tohumluk ve fide kullanılmalı, sertifikalı tohumlar tercih edilmelidir. İyi yanmış hayvan gübresi kullanılmalıdır. Toplanan canavar otları kesinlikle tarla içine, kenarlarına bırakılmamalı, sulama kanallarına atılmamalıdır. Bunlar derin çukurlara gömülmeli ya da yakılmalıdır. Sulama suyunun canavar otu tohumu içermemesine dikkat edilmelidir. Bulaşık alanlarda kullanılan tarımsal alet ve makineler başka bir alanda kullanılmadan önce temizlenmelidir. Bulaşık alanlarda otlayan hayvanların temiz alanlara girmesi engellenmelidir. Elle çekme tarlada canavar otu tohum bağlamadan önce yapılmalıdır. Toplanan canavar otları mutlaka yakılmalı ya da derin çukurlara gömülmelidir. Derin sürüm, toprağın ilk 10 cm derinliğinde yer alan canavar otu tohumlarını daha derinlere gömerek, canavar otu yoğunluğu azaltılır. Derin sürüm yapıldıktan sonra mümkün olduğunca toprak işlemesinden kaçınılmalı ya da işleme yüzeysel yapılmalıdır. Münavebe tarlada canavar otu konukçusu olan kültür bitkilerini yetiştirmek canavar otu yoğunluğunu her yıl arttıracaktır. Bu nedenle mısır, pamuk, buğday ve arpa gibi canavar otunun konukçusu olmayan bitkiler münavebede kullanılmalıdır. Toprağın örtü ile ısıtılması (Solarizasyon) ile elde edilen yüksek sıcaklıkta toprak içerisindeki canavar otu tohumları ölmektedir. Bu uygulama oldukça etkili olup, örtü altı sebze üretiminde kullanılmaktadır. İlaçlı mücadele, ülkemizde canavar otlarına karşı ruhsat almış yabancı ot öldüren ilaçlar (herbisitler) bulunmaktadır. Bu ilaçlarla ilgili detaylı bilgiler için en yakın tarım teşkilatına başvurunuz”.

HABER: MEHMET ERKOÇ

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x