Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EğitimGündemKırıkkaleManşet

Eğitim şart!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

TOBB ile Pamukkale Üniversiteleri, Türkiye’de insanlar ortalama kaç yıl eğitim gördüğünü araştırdı. Yapılan araştırmalar neticesinde, Türkiye ortalaması 6.51 yıl eğitime devam ederken, en çok eğitime devam il Başkent Ankara oldu. Ankara’yı sırasıyla Eskişehir, İzmir, Kırklareli ve Kırıkkale izledi.

 

Türkiye’de insanlar ortalama 6.51 yıl eğitim görüyor. Doğu-Batı arasında bu rakam neredeyse yarı yarıya azalıyor. Ankara 7.59 ile listenin zirvesinde. Şırnak ise sonuncu: 3.89 yıl. Yarına Bakış Gazetesi’nin haberine göre, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Pamukkale Üniversitesi’nin araştırması, 12 yıllık mecburi eğitimin uygulandığı Türkiye’deki acı tabloyu ortaya koydu.

 

EN YÜKSEK ANKARA

Araştırmaya göre mevcut okula devam eden öğrencilerin ortalama 11.03 yıl eğitim alması bekleniyor. İl il hazırlanan ‘okullaşma yılı’ tablosu, 25 yaş üstü nüfusun ortalama 6.51 yıl okuduğunu gösteriyor. Bu oran ortalama olarak ortaokul seviyesinin bile tamamlanamadığını ortaya koyuyor. Okula gitme oranı ise Doğu ile Batı arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Rakam Ankara’da 7.59 ile en yüksek seviyede. Bunun neredeyse yarı yarıya azaldığı Şırnak ise listenin sonunda. Burada okula gitme oranı ortalama 3,89 yıl.

 

KIRIKKALE İLK 5’TE

İki üniversitenin yaptığı “Türkiye’de İllere Göre Ortalama ve Beklenen Okullaşma Yılı” araştırmasının sonuçları açıklandı. Çalışma için TÜİK Eğitim ve Nüfus İstatistikleri ile Milli Eğitim’in verilerinden yararlanıldı. Türkiye’deki ortalama okullaşma yılı 6.51 olarak belirlenirken, 45 il bu ortalamanın altında kaldı. Nüfusun ortalama kaç yıl okula gittiğini gösteren tablonun zirvesinde Ankara var. Onu Eskişehir, İzmir, Kırklareli ve Kırıkkale izliyor. İstanbul ise kendine 6.86 yıl ile 14’üncü sırada yer bulabildi.

 

TUNCELİ ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Okullaşma yılı tablosunda 63’üncü sıra ve altındaki tüm iller Doğu ve Güneydoğu’dan. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Van gibi bölgenin büyükşehirleri listenin sonlarında yer alıyor. Sadece Tunceli, 6.59 yıl ile 31’inci sırada ve ortalamanın üzerinde. Sıralamanın sonunda 3.89 yılla Şırnak bulunurken listenin başındaki Ankara ile sonundaki Şırnak arasındaki eğitim yılı açığı 3.70 yıl.

 

ORAN 11 YILA ÇIKACAK

Araştırmayla, eğitim çağındaki nüfusun gelecekte, üniversite öncesi eğitimde geçireceği süre diğer deyişle ‘beklenen okullaşma yılı’ da ölçüldü. Türkiye’de öğrencilerin ortalama 11.03 yıl okula gitmesi bekleniyor. 6,51 olarak gerçekleşen oranla kıyaslandığında mevcut eğitim görenlerin gelecekte 4.52 yıl daha fazla eğitim alacağı hesaplanıyor. Beklenen okullaşma yılında ilk 5 sırada Rize (12.14), Bilecik (12.13), Bolu (12.12), Isparta (12.10 ) ve Karabük (12.09) yer alıyor. Sıralamanın sonunda 8.98 yılla Ağrı var.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x