Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Sağlık

KETEM’de ücretsiz kanser taraması yapılıyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır”

HABER: TAHİR ERDEM

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, 1 – 31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Ağırtaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Ekim ayında tüm dünyada yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde “Pembe Kurdele” teması kullanılmaktadır. İlimizde toplum tabanlı kanser taramalarına Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir.

Bu merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) eğitimi verilmekte ve tanıtıcı broşür dağıtımı da yapılmaktadır. İlimizde ayrıca Gezici Kanser Tarama Aracımızla da merkezde ve ilçelerimize bağlı köy, kasaba ve mahallelerimizde vatandaşlarımızın ayağına gidilerek de mamografi ve diğer tarama hizmetleri sunulmaktadır.

Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Bu nedenle belirtiler tanı koymak için yeterli olmadığından en yakın sağlık merkezlerine başvurulması gerekmektedir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavide başarıya ulaşma ve sağ kalım süresini artırmaktadır. Bu nedenle 40-69 yaş aralığında tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir. Erken teşhiste en önemli faktör, kadınların bu konuda bilinçlenmesi ve 40 yaşından itibaren düzenli olarak mamografi yaptırmalarıdır. Kadınlara tarama merkezlerimizde özellikle erken tanı için aşağıdaki yöntemler öğretilmekte ve uygulanmaktadır.

Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Her ay düzenli ve sürekli yapılacak KKMM’ye ilave olarak, 40 yaşından itibaren yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir. 40-69 yaş arası kadınlarımız ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı, yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir. Bu yaş aralığındaki tüm kadınlarımızı ücretsiz meme kanseri taramalarını yaptırmak üzere Fabrikalar Mahallesi 25. Sokak No: 3 (Eski Tıp Fakültesi Hastanesi Binası) adresinde hizmet veren (KETEM) Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine davet ediyor, ilçe ve köylerimizde gezici olarak hizmet sunan Mobil Kanser Tarama Aracımızda ise meme kanseri ve diğer kanser taramalarını yaptırmak üzere bekliyoruz” dedi.

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu