Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Manşet

Kırıkkale Kültür Varlıklarını Tanıtma Toplantısı Yapıldı

Kırıkkale Kültür Varlıklarını Tanıtma Toplantısı, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Kültür Varlıklarını Tanıtma Toplantısı, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.Öğretmenevi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Vali Bülent Tekbıyıkoğlu’nun yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan ile basın mensupları katıldı. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu Kültür Varlıklarını Tanıtma Toplantısı’nda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

İLÇE HALK KÜTÜPHANELERİ YAPILMASI

“8 ilçemizde kütüphane olmasına rağmen kütüphanelerimizin birçoğunda ısıtma sistemi bulunmamakta,  donanımı yetersiz ve eski ayrıca fiziki olarak yetersizdir. 2021 yılında Keskin, Sulakyurt, Bahşılı ve Karakeçili ilçelerimizde yeni kütüphaneler oluşturulmuş bütün donanım malzemeleri yeniden yapılmıştır. Diğer 4 ilçemizde de çalışmalar devam etmektedir”

TRAVEL EXPO ANKARA”

5.ULUSLARARASI  TURİZM VE SEYAHAT FUARI

“5. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı 03-06 Mart 2022 tarihlerinde ATO Congresium Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecektir. Fuarda, Turizm altyapımızın ve sahip olduğumuz destinasyon alanlarımızın  ve yöresel ürünlerimizin “Size en Yakın Rota” mottosu ile tanıtımı yapılacaktır.

KIRIKKALE TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ

“Kırıkkale şehrimizde 81 Anıtsal yapı ile  87 Sit Alanları  olmak üzere toplam 168 Tescilli Kültürel Mirasımız bulunmaktadır. Anıtsal yapılar ve arkeolojik  alanların mimari yapıları, konumları,restorasyon durumlarını  vb.bütün özelliklerini belirten Envanter Kitabı hazırlanmış 500 adet basılması için tasarım çalışması yapılmış olup baskı aşamasındadır”

HACI TAŞAN’IN ESERLERİNİN PLAK’A BASILMASI

Hacı Taşan Kırıkkale Keskinli olup Bozlak kültürü ve müziğini ulusal boyuta taşıyan önemli bir halk ozanıdır. Kırıkkale Valiliği olarak Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında Hacı Taşan’ın eserlerinin tekrardan toplumda dinlenmesini ve hak ettiği yeri almasını istiyoruz. Hacı Taşan’ın eserlerinin telif haklarının ait olduğu şirketle anlaşma yapılmış olup eserleri 1000 adet 33’lük plak basılacaktır. Proje kapsamında hazırlanan plaklar Nisan ayının sonunda Valiliğimize teslim edilecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destek verilmekte olup Valiliğimizin projesidir.

HACI TAŞAN ANMA PROGRAMI

“Kırıkkale’nin yetiştirdiği en önemli bozlak ustası Hacı Taşan’ın vefatının 39.yılı münasebetiyle Valiliğimiz Koordinasyonunda İl Müdürlüğümüzce 12 Mart 2022 tarihinde Saat 19:00’da  Başpınar Kapalı Spor Salonunda ‘Hacı Taşan Anma Programı’ düzenlenmiştir. Programda ilimizin iki değerli sesi Ali Şahin ve Bektaş Dolu sahne alacak ardından ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı Orhan Hakalmaz’ın  konseri olacaktır. Program için 50 adet billboard,55 adet raket, dijital ekranda tanıtım çalışması yapılmış. Yerel gazeteler, sosyal medya hesapları ve radyolardan paylaşım yapılacaktır”

KÜLTÜR MERKEZİ-İL HALK KÜTÜPHANESİ VE İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİNASI

“Kırıkkale Kültür Merkezi 1923 yılında yapılmış tescilli sivil mimari eseridir. Mevcut Kültür Merkezimizin yan tarafı eski Valilik binasının olduğu 12.324 m² arazi  Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiş olup İl Halk Kütüphanesi,Kültür Merkezi ve İl Müdürlüğü yapılması için 2022 yılı yatırım programına alınmıştır. Proje Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çizilmektedir. Proje yaklaşık 10.000 m² den oluşmaktadır. Proje kapsamında; Kültür Merkezi (en az 600 kişilik konferans salonu ) , atölyeler, fuaye, sergi salonu, dans toplulukları odası vb.İl Halk Kütüphanesi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve alt katta yöresel ürünlerin satışının yapılacağı alanlar ile kafe vb.çarşı olacaktır. Ayrıca bir kat kapalı otopark bulunacaktır. Projesi yaza kadar tamamlanacak olup yıl içerisinde yatırıma alınmaya çalışılmaktadır”

KIRIKKALE ARKEOLOJİ-ETNOGRAFYA MÜZESİ VE SANAT GALERİSİ

“Tescilli sivil mimari eseri olan Endüstri Meslek Lisesi Arkeoloji-Etnografya Müzesi ve Sanat Galerisi yapılmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiştir. 2022 Yılı Yatırım Programına alınarak öncelikle rölove, restitüsyon, restorasyon, makine vb. projeleri hazırlanacak akabinde teşhir tanzim uygulamaları yapılacaktır. Binada Kırıkkale’de çıkarılmış olan kültür varlıkları ve etnoğrafik eserler sergilenecektir. Ek Bina Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafınca teşhir ve tanzim işlemleri yapılarak Sanat Galeri Salonu haline getirilecektir. Kralların Ressamı olan Rahmi Pehlivanlı’nın orijinal eserleri sergi salonunda sergilenecektir”

HASANDEDE EHLİBEYT KÜTÜPHANESİ-KÜLTÜR SANAT MERKEZİ

“Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan;  Hasandede Kültür Merkezi’nin inşaat, tefrişat ve iç donanım iş ve işlemleri tamamlanmıştır. Kültür Merkezi 3 katlı olup şu ana kadar her hangi bir amaç için kullanılamamıştır. Hasandede Mahallesinde Hasandede Camii ve Türbesi, Cem evi bulunmaktadır., Konumu nedeniyle Hacı Bektaşi Veli Külliyesi yol güzergâhı üzerinde yer alması ve ilimizde yaşayan Alevi-Bektaşi nüfusunun yoğun olarak bu bölgede bulunması nedeniyle kültür ve inanç turizminin gelişiminde büyük rol oynayacaktır. Hasandede Kültür Merkezini “Ehl-i Beyt Kütüphanesi’ne” dönüştürmekle; ülkemiz genelinde örneği bulunmayan, Alevi-Bektaşi kültürüne hizmet edecek, ilimizin turizmine katkı sağlayacak bölgenin maddi ve manevi gelişimine destek verecektir. Bulunduğu konum nedeniyle her yıl Hacı Bektaşi Veli’yi ziyarete giden Bektaşi geleneğinin tüm bireylerinin burayı ziyaret etmesi düşünülmüştür. “Ehl-i Beyt Kütüphanesi ” projesi, sadece bir kütüphaneden ibaret olmayacak bir kültür sanat merkezi haline gelecektir. İçerisinde yapılması düşünülen mekânlarda yapılacak etkinliklerle, sürekli yaşayan bir alana dönüşecek, birçok dernek ve vâkıfın bu alanda çalışma yapması sağlanacaktır. İçinde bulunduğumuz bölgenin inanç mozaiğinin bir parçası olan, geleneksel Alevi- Bektaşi kültürünün inançlarını, ibadet şekillerini, toplumsal yapı ve kolektif bellek olarak daha ileriye taşıyabilecektir”

KIRIKKALE BEBEK VE ÇOCUK KÜTÜPHANESİ

“İl Halk Kütüphanemiz fiziki olarak yetersiz olduğundan mevcut Kültür Merkezinin yan tarafındaki alana Kültür Merkezi ve İl Halk Kütüphanesi yapılacaktır. Valiliğin alt tarafında bulunan İl Halk Kütüphanesi ise Bebek ve Çocuk Kütüphanesi olarak yeniden düzenlenecektir. Proje ile annelerimize aile ve çocuk bakımı ile kişisel gelişim eğitimleri verilecek, bebek ve çocuklarımız eğitici oyunlarla eğlenecek.Çocuk oyun alanlarında anne ve babalar çocuklarıyla oyun oynayacak. Bebeklikten itibaren okul öncesi , ilkokul ve ortaokul yaşındaki çocuklarımıza yönelik görsel kitaplarında olacağı sinema salonuyla birlikte bir kütüphane oluşturulacaktır”

RAHMİ PEHLİVANLI MÜZE VE SANAT EVİ

“Kralların Ressamı alarak anılan Rahmi PEHLİVANLI’ nın evi Mülkiyeti Keskin Belediyesine ait olup, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiştir. Konakta sanatçının ailesine ait etnografik eserler ve sanatçının yaptığı tabloların replikaları  sergilenmektedir. Konağın çağdaş müzecilik anlayışına göre iç kısmının tefrişat projesi çizilmektedir. Projede Rahmi Pehlivanlı’nın eserlerinin dijital gösterimi, hayatı, devlet büyükleri resim odası, renk renk Türkiyem bölümü, çalışma odası, eserleri ve  geleneksel Keskin mutfağı sergilenecektir”

TESCİLLİ SİVİL MİMARİ YAPILAR (KONAKLAR)

“Keskin İlçemizde Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait 13 ait sivil mimari örneği olan konut bulunmaktadır. 7 Adet konut proje ve restorasyonları yapılarak kullanıma sunulmuştur. 4 konutun restorasyon projesine, 1 konutun ise uygulama projesine ihtiyaç duyulmaktadır. 1 uygulama projesi bakanlığa teklif edilmiş olup  4 proje başvurusu bu yıl  teklif edilecektir.

KESKİN TESCİLLİ BEDESTEN

“Keskin Bedesten Çarşısında 8 tescilli 49 tescilsiz toplam 57 dükkan bulunmaktadır. Projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çizilmiştir. Uygulama için yaklaşık maliyetler hazırlanmaktadır. Akabinde Sokak Sağlıklaştırma projesi kapsamında değerlendirilerek restorasyonu yapılacaktır. Böylece Keskinin tarihi kimliğine yeniden kavuşturulacaktır” dedi.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x