Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Sağlık

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Güneşli havaların sürücüleri zorlayarak, güvenli sürüşü olumsuz etkileyebileceğini belirten uzmanlar, güneşin etraftaki araçları görmeyi zorlaştırabileceğine dikkat çekiyor.

HABER: TAHİR ERDEM

“Aynalarda diğer taşıtlar   zor görülür ya da hiç görülmeyebilir.” uyarısı yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi ve HED Akademi Yönetici Direktörü Özgür Şener, araç içinin çok ısınması halinde el-avuç terlemesinin güvenli direksiyon pozisyonunu ve sıcak baskısının el ayak koordinasyonunu bozabileceğinin altını çiziyor. Diğer sürücülerin de güneşten olumsuz etkilenebileceğini bilerek dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Şener, güneşli havada sürüş güvenliğini sağlamak için önerilerde bulunuyor.

 

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi ve HED Akademi Yönetici Direktörü Özgür Şener, günlerin uzun olduğu yaz aylarında uzun süre etkili olan güneş ve sıcaklığın güvenli sürüşe etkilerini değerlendirdi.

 

Fren lambaları ve trafik ışıkları fark edilemeyebilir

 

Güneşin sürücüleri zorlayabileceğini ve güvenli sürüşü olumsuz etkileyebileceğini belirten İSG Uzmanı Öğr. Gör. Özgür Şener, “Sürüş esnasında güneş arkada ise çok dikkat edilmeli. Aynalarda diğer taşıtlar  zor görülür ya da hiç görülmeyebilir. Önde giden araçların fren lambaları zor görülür ya da hiç fark edilemez. Kırmızı ışığı fark etmek çok zorlaşır. Karşıdan gelen araçlar güneş yansıması nedeniyle fark edilemeyebilir.” dedi.

 

Güneş, etraftaki araçları görmeyi zorlaştırır

 

Sürüş esnasında güneşin önde olduğu durumlarda da dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu dile getiren Şener, “Güneş ışıkları parlak bir yüzey oluşturarak görmeyi zorlaştırır. Etraftaki  araçlar görme açısı içinde dahi olsalar fark edilemeyebilir. Kirli ön cam sürücünün görüş yeteneğini aşırı olumsuz  şekilde etkiler.” diye konuştu.

 

Sürücünün sıcaktan etkilenmesi el ayak koordinasyonunu bozabilir

 

Görüşle ilgili konular dışında güneşli ve sıcak havaların diğer etkilerine de değinen Şener, “Aşırı güneşli havalarda araç içi çok ısınır, el-avuç terlemesi güvenli direksiyon pozisyonunu ve sıcak baskısı el ayak koordinasyonunu bozabilir. Aşırı sıcakta sürüşe konsantre olma zorluğu oluşur. Aşırı sıcaklarda, yol yüzeyi genleşerek zeminde beklenmedik dalgalar oluşturup araç hakimiyetinizi zorlaştır. Siyah gibi koyu renk araçlar güneş ışıklarından daha çok etkilendikleri için sürücünün sıcaktan daha çok etkilenmesine sebep olur. Bunu bilerek uygun şekilde klimadan faydalanılabilir.” diyerek uyarılarını sıraladı.

 

Güneşli havada sürüş güvenliğini sağlamanın püf noktaları

 

Aşırı güneşli ve sıcak havalarda sürüş güvenliğini sağlamak için alınabilecek önlemleri sıralayan İSG Uzmanı Öğr. Gör. Özgür Şener, “Görüş kalitenizin sürüş boyunca en üst seviyede olmasını sağlayacak güneş gözlüğü kullanın. Tünel girişlerine gelmeden güneş gözlüklerinizi çıkarın. Trafik ışıklarında doğru davranış için, renk ayırımına daha çok dikkat edin. Araç içindeki gölgelikleri görüşünüzü engellemeyecek şekilde kullanın.” dedi.

 

Diğer sürücülerin de güneşten olumsuz etkilenebileceğini bilerek aynaların daha sık kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yapan Şener, sözlerini şöyle tamamladı: “Karşıdan gelen araçlara direkt bakmayın, güneş yansıması gözlerinizi alabilir ve geçici körlük oluşturabilir. Yolun ilerisini net şekilde göremiyorsanız hızınızı azaltın. Öndeki aracın fren lambalarını göremeyebilirsiniz, bu yüzden güvenli mesafe kurallarına mutlaka uyun. Ormanlık, ağaçlık bölgelerden geçerken ağaç gölgesinde kalan bölgeleri görmek çok zordur, hızınızı düşürün. Sık mola verin, kendiniz ve araçtaki yolcular için yolculuğu keyifli hale getirin, güvenli sürüş kalitenizi artırın. Maksimum 2 saat 15 dakikalık sürüş yaparak mola verin. Sıcaktan olumsuz etkilenerek yolda kalan taşıtlar  ve taşıtlardan inen insanlar olabileceğini bilerek dikkatli sürüş yapın. Sürüşte sizi sıkmayan, hava alan rahat kıyafetler tercih edin.”

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu