GündemKırıkkale

Görme ve İşitme Engellilere yönelik din hizmetleri paneli

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Üniversitesi İlahiyat Topluluğu tarafından, “Görme ve İşitme Engellilere Yönelik Din Hizmetleri” Paneli düzenlendi.

ENGELSİZ YAŞAM BİRİMİ TEMSİLCİLİKLERİ OLUŞTURULDU

Moderatörlüğünü İslami İlimler Fakültesinden Doç. Dr. Gülşen Yağır Ahmetoğlu’nun yaptığı panelin konukları Diyanet İşleri Başkanlığı Engelli Koordinatörü Elif Kaya, Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Kursu Öğreticisi Elif Akdoğan’dı. Merkezi Derslikler ’de gerçekleşen panele akademik ve idari personel ile öğrencilerimiz katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, açılış konuşması ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Erten, Dünya Engelliler Günü’nün aslında engelsizler günü olduğuna vurgu yaparak Engelsiz Yaşam Biriminin, engelli bireylere hayatı engelsiz kılabilmeyi sağlamak için çalışmalar yaptığını ve yapacaklarını ifade etti. Kırıkkale Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Fatma Zeynep Belen, “Mart ayından beri Engelsiz Yaşam Biriminin Koordinatörü olarak görev yapmaktayım. Engelsiz Yaşam Birimi olarak özel gereksinimli çocuklar için birtakım çalışmalar yapmaktayız. Her fakültemizin, yüksekokulumuzun bir birim temsilcisi bulunmaktadır. Fakültemizin de engelsiz yaşam birimi temsilcisi Doç. Dr. Gülşen Yağır Ahmetoğlu hocamızdır. Bugünkü programı aslında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalığı artırmak üzere yapmış bulunmaktayız. Üniversitemiz Engelsiz Yaşam Birimi, engelli öğrencilere yönelik fiziksel, sosyal ve eğitim alanında geliştirilebilirliğini sağlamak üzere birtakım çalışmalar yürütmekte” şeklinde konuştu.

HER YIL BİR DİZİ ÇALIŞMA YAPILIYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı Engelli Koordinatörü Elif Kaya, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanlığının engellilere yönelik çalışmalarından bahsetti. Kaya, “Engelli bireylerin insan hak ve özgürlüklerinden eşit derecede yararlanması amacıyla; BM Genel Kurulu tarafından 2006 yılında kabul edilen,  ‘Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’  Ülkemiz tarafından 2007 yılında imzalanmıştır. İlgili kamu kurumları olan Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü ile Mart 2008’den itibaren görüşmeler yapılmaya başlanmıştır. Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanlığı; halihazırda görme ve işitme engellilere yönelik hizmet üretmekte, bedensel engelli vatandaşlarımız ise genel programlarımıza kaydolmaktadır. Kurslarımızda eğitim gören engelli öğrencilerin sayısının artırılması, engelli vatandaşlarımızın ilgi, ihtiyaç, beklenti ve özelliklerini dikkate alarak verilecek eğitim faaliyetlerinin standartlarının geliştirilmesi amacıyla Başkanlığımızca her yıl bir dizi çalışma yapılmaktadır. İşitme Engellilere Yönelik Yapılan Yaygın Din Eğitimi Hizmetleri, eğitim ve seminerleri düzenlenmiştir. 15-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında Manisa Dini İhtisas Merkezinde eğitim semineri düzenlenmiştir. Seminere 82 Kur’an kursu öğreticisi katılmıştır. Seminerde; ‘Engelli Psikolojisi ve Engelliye Yönelik Tutumları, Engellilerle İletişim ve Farkındalık’ konuları ile Türk İşaret Dili Dini Kavramlar eğitimi yapılmıştır” ifadesini kullandı.

ENGELLİLERE YÖNELİK SINIF AÇMA GİRİŞİMİ

Kaya “Amacımız, her ilde işitme ve görme engelli gruplara yönelik en az bir sınıfın açılmasını sağlamak, her ilde en az bir kadın ve erkek personelin braille ve işaret dili eğitimlerini almış olmasını sağlamak, görme engelli öğrencilerin Kur’an kurslarına erişim imkanlarını artırmak, işitme engellilere yönelik yaygın din eğitimi materyallerinin çeşitliliğini sağlamak. Her ilde erişilebilir müstakil engelli Kur’an kurslarının açılmasını sağlamak, 50.000 ve üzeri nüfusu olan her ilçede en az bir kadın ve bir erkek personelin braille ve işaret dili eğitimlerini almış olmasını sağlamak, Engellilere yönelik yaygın din eğitiminin gelecek perspektifine ışık tutacak çalıştay/sempozyum/kongre düzenleyerek etkinlik ve verimliliğini artırmak, 2013 yılında hazırlanan Türk İşaret Dili Dinî Kavramlar Sözlüğü, işitme engelli vatandaşlarımıza ve işaret dili ile ilgilenenlere kaynak olması, ortak bir din dili oluşturulması amacı ile hazırlanmıştır, 2023 yılında ise sözlük karekod uygulaması ile yeniden revize edilmiştir” diye konuştu.

İNSANIN TEK ENGELİ ZİHİNDEDİR

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Kursu Öğreticisi Elif Akdoğan, “ İnsanın tek engeli zihindedir. İnsan başarmak istedikten sonra aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Ayrıca sağlıklı birey engelli olmaya adaydır. Biz de bu anlamda bunun farkındalığıyla bazı çalışmalar yürütmekteyiz.  Görme engellilere yönelik yapılan hizmetlerimizden bahsetmek istiyorum. 18-29 Mayıs 2009 tarihleri arasında İstanbul İl Müftülüğünce görme engellilere yönelik Braille alfabesi ile Kur’an öğretimi kursu yapılmış, bu kursa 9’u bayan olmak üzere 48 görevli katılmıştır. 12-23 Ağustos 2014 tarihleri arasında ise Diyanet İşleri Başkanlığı Rize Müftü Yusuf Karali Eğitim Merkezi’nde Görme Engellilerin Eğitiminde Görev Alacak Öğreticilere Yönelik Din Eğitimi Semineri yapılmıştır. Söz konusu eğitim seminerine çağrılan personel sırasıyla eğitim fakültelerinin görme engelliler öğretmenliği bölümü mezunu olanlar, Braille alfabesi sertifikası alanlar, kadrolu öğreticilerden pedagojik formasyonu olanlar ve görme engelli vatandaşlara eğitim vermek için istek ve yeteneği olanlar arasından belirlenmiştir. Seminere 130 Kur’an kursu öğreticisi katılmıştır. Braille Materyalleri  başkanlığımız genişletmektedir. Bu bağlamda; Braille Kur’an-ı Kerim Elif-Bâ’sı, Braille Kur’an-ı Kerim (6 Cilt), Braille Kur’an-ı Kerim Meali, Braille Temel Dini Bilgiler (İnanç, İbadet, Ahlâk, Siyer), Braille Hadislerle İslam, Braille Kırk Hadis, Braille Seçme Dualar, Braille Tavaf ve Sa’y Duaları, Braille Diyanet Çocuk Dergisi (Özel Sayılar), Braille Cemil Dede Namaz Sûrelerini Anlatıyor, Braille Cemil Dede Namaz Dualarını Anlatıyor gibi materyaller geliştirmiştir. Ayrıca 2023 yılında Görme Engellilere  Yönelik Kur’an Kursları Özel Öğretim Programı ve 2022 yılında Görme Engellilere Yönelik Eğitim Verecek Kur’an Kursu Öğreticilerine Yönelik Manisa Ve Yozgat’ta Hizmet İçi Eğitim’i verilmiştir” dedi.

HABER: Tahir Erdem

 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu