Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EğitimGündemKırıkkaleManşet

İletişim araçları dadı değildir

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan ‘Eleştirel Medya Okuryazarlığı Çalıştayı’ RTÜK Başkanı  Prof. Dr. İlhan Yerlikaya’nın katılımı ile Kırıkkale Üniversitesi Mavi Salonda açılışı yapıldı. Çalıştayda konuşan RTÜK Başkanı Yerlikaya, çocukların saatlerce televizyon ve internette saatlerce vakit geçirdiğini söyleyerek, iletişim araçlarının dadı olmadığını belirtti.
 
KUŞKU İLE BAKIYORUZ
Kırıkkale Üniversitesi Mavi Solanda yapılan ‘Eleştirel Medya Okuryazarlığı Çalıştayı’ açılışına RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya’nın yanı sıra Vali Ali Kolat, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Çetin, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, okul müdürleri ve çok sayıda öğretmen katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını il Milli Eğitim Müdürü Çetin yaptı. Cetin konuşmasında, “Üniversitenin katkılarıyla hazırlanan farklı üniversitelerden hocalar ile bugün başlayan medya okuryazarlığı çalıştayı iki gün sürecek. Medya hayatımızın içinde akılı telefonlarında hayata girmesi ile her türlü iletişim bombardımana uğruyoruz. Bizim bilgimizi medya insanlara olan biteni bilgilendirmektir. Uzun bir sürredir medyanın bunu olduğu konusunda derin kuşkular oluşmaya başlandı ve artık medyada bize söylenen değil neden söylendiği dikkat etmek hasıl oldu bir tarafta yazıl medya diğer tarafta görsel medya yanı sıra sosyal medyada eklendi.  Burada bize sunulan haberi gerçek haber mi yoksa alımı olduğu her habere kuşku ile bakıyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
İYİ MESAFE ALDIK
Çetin’in ardından konuşma yapan Vali Ali Kolat ise, “Medya okuryazarlığı hayati önem taşıyan bir konu.  İyi niyetli samimi olanlar bu ortamı imkanları iyi şekilde kullanıyor şer odaklar kendi amaçları doğrultusunda kullanıyor onun için çocuklar, aileler çevremiz toplumumuz tehdit altında bunun için bu çalışmalar önemli. Haberi veren faset bir çevre ise mutlaka takip etmeliyiz bizim kriterimiz ne onu değerlendirecek alt yapımız olması lazım” diye konuştu. RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ise, konuşmasında “Kırıkkale’de uzun süre görev yaptım öğrencilerimiz için bu çalıştay çok önemli yeni teknoloji en fazla kullanan öğrenciler bu konuya ihtiyaçları var. Medya okuryazarlığı 2006 yılında RTÜK tarafından medya okuryazarlığı başladı bu konuda iyi meksefeler aldık.  Teknoloji ne kadar iyi olursa olsun olumsuz yönleri de oluyor”
 
DÜNYA İKİNCİSİYİZ
“Bizim yaptığımız araştırmalarda çocuklar 4 saat TV izliyor, bu sıkıntılı bir durum alilere de buradan söyleyelim iletişim araçları bir dadı değildir. Çocuklar internete bakıyor ama ailesi e yaptığını bilmiyor bu çocuğun sokakta ne yaptığını bilmemek gibi. Medya ihtiyacı kadar kullanılmalı. Bu konuyla bütün toplum ilgilenmeli.   Yaşalar çerçevesinde biz gördüğümüz olumsuzlukları önlüyoruz. Denetimler bazen zor oluyor alan çok geniş bir alan internet ortamında denetim daha da zor oluyor. Bu dersi çok iyi düzenlenmesi ve hocalar çok iyi anlatım yapmalı, medya okuryazarlığının yanı sıra uyarıcı işaretlerde var.  Bize gelen şikayetleri yayıncılara ulaştırıyoruz bu şekilde içeriklerini düzenliyorlar bunlar olumlu gelişmeler TV izlemede dünya ikincisiyiz bu bakımdan üzerimize çok şey düşüyor. Yılda 900 saat okulda olan bir çocuk 1200 saat TV karşısında olmuyor tv ve kitle iletişim araçları dadı değildir. TV şöyle bir avantaj var ailenin yanında çocuk olumsuz bir şey izliyorsa bunu aile önleye biliyor ama internet ortamında bu kolay olmuyor” dedi.
 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu