Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
KırıkkaleManşet

Kaliteli buğdaya devlet desteği artıyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

TMO Şube Müdürü Muharrem Belen, Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer’i ziyaretinde, yeni uygulama ile kaliteli buğdaylara verilen ilave fiyatın daha da yükseltileceğini açıkladı.
SÜNE İLE MÜCADELE ÖNEMLİ
Şube Müdürü Muharrem Belen Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer ’i ziyaret ederek, 2015 yılında yeni bir uygulama ile süne tahribatı yüzde 2’nin altında, proteini yüzde 12 ve üzeri olan ekmeklik buğdaylar ile süne tahribatı yüzde 2’nin altında, proteini yüzde 12.5 ve üzeri olan makarnalık buğdaylara yüzde  1-7 arasında ilave fiyat uygulanacağı konusunda bilgilendirdi. Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer de, bu sene hububat bitki gelişiminde bir sıkıntı yaşanmadığını, iklim şartlarının normal seviyesinde seyrettiğini ve rekoltenin yüksek olacağını, bununla birlikte üst gübrelemenin zamanında yapılmasıyla birlikte süne ile mücadelenin buğday kalitesini olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.
“KALİTEYİ TEŞVİK EDİYORUZ”
Şube Müdürü Belen buğdayda kalitenin önemine vurgu yaparak, “Fiziksel, kimyasal ve reolojik özellikler kaliteyi belirler. Buğdayın kimyasal kalitesini belirleyen en önemli özellik proteindir. Protein miktarı yanında, protein kalitesi de yüksek olmalıdır. Süne tahribatı arttıkça buğday kalitesi düşmektedir. Buğday işleyen sektör, buğday alımında kaliteye göre fiyatlandırma yapmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi Kırıkkale Şube Müdürlüğü kaliteli buğday üretimi konusunda üreticileri broşürle bilgilendiriyor” dedi.
YENİ UYGULAMA
TMO’nun kaliteyi teşvik ettiğini ifade eden Belen, “TMO, 2011 yılından itibaren fiziksel analiz yanında protein miktarına göre fiyatlandırma sistemine geçmiştir. TMO, 2015 yılında yeni bir uygulama ile; Süne tahribatı yüzde 2’nin altında, proteini yüzde 12 ve üzeri olan ekmeklik buğdaylar ile süne tahribatı yüzde 2’nin altında, proteini yüzde 12,5 ve üzeri olan makarnalık buğdaylara yüzde 1-7 arasında ilave fiyat uygulayacaktır” diye konuştu.
İLAVE FİYAT DETAYLARI
TMO’nun yeni uygulama ile 2015 yılında kaliteye göre fiyatlandırmayı nasıl yapacağı konusunda detaylı bilgiler veren Ticaret Borsası Başkanı Sümer ise şu bilgileri verdi; “Ekmeklik buğdayda süne tahribatı ve protein oranına göre ilave fiyat uygulamasıyla; Süne tahribatı yüzde 1’in altında olan buğdaylara protein oranına göre verilecek ilave fiyat; Proteini yüzde 12-12,5 arasında yüzde 1, proteini 12,5-13 arasında yüzde 2,5, proteini yüzde 13-13,5 arasında yüzde 3, proteini yüzde 13,5-14 arasında yüzde 4,5, proteini yüzde 14-14,5 arasında yüzde 6, proteini yüzde 14,5’in üzerinde ise  yüzde 7 olacaktır. Süne tahribatı yüzde 1-1,5 arasında olan buğdaylara protein oranına göre verilecek ilave fiyat; proteini yüzde 12-12,5 arasında yüzde 0,5, proteini yüzde 12,5-13 arasında yüzde 1,5, proteini yüzde 13-13,5 arasında yüzde 2, proteini yüzde 13,5-14 arasında yüzde 3,5, proteini yüzde 14-14,5 arasında yüzde 4,5, proteini yüzde 14,5’in üzerinde ise  yüzde 5,5 olacaktır”
 
“DÜŞÜK VASIFLI BUĞDAY OLARAK SATIN ALINACAK”
“Süne tahribatı yüzde 1,5-2 arasında olan buğdaylara protein oranına göre verilecek ilave fiyat; proteini yüzde 12,5-13 arasında yüzde 1, proteini yüzde 13-13,5 arasında yüzde 1,5, proteini yüzde 13,5-14 arasında yüzde 2,5, proteini yüzde 14-14,5 arasında yüzde 3, proteini yüzde 14,5’in üzerinde ise  yüzde 5,5 olacaktır. Proteini %10,5 ‘in altında, süne tahribatı %3,5’in üzerinde olan ekmeklik buğdaylar ; “düşük vasıflı buğday” olarak satın alınacaktır. Üreticilerimizin buğdayın protein oranını arttırmaya ve süne tahribatını düşürmeye yönelik olarak belirtilen uygulamaları yapmaları menfaatlerine olacaktır”
 
“ÖNERİLEN MİKTARDA TOHUM KULLANILMALIDIR”
Kalileti üretim için yapılması gerekenleri sıralayan Sümer, şu önemli uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu; “Ekim öncesi toprak analizi mutlaka yapılmalıdır. İyi bir tohum yatağı hazırlanmalıdır. Doğru çeşit seçimi yapılmalıdır. Sertifikalık tohumluk kullanılmalıdır. Ekim, zamanında yapılmalı ve önerilen miktarda tohum kullanılmalıdır. Gübre, zamanında ve yeterli miktarda kullanılmalıdır. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Süne, hastalık ve diğer zararlı mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Hasat, zamanında yapılmalıdır” Sümer ayrıca gübreleme, hasat ve kaliteli üretim konusunda çiftçilerin dikkat etmesi gereken hususları anlattı.
 

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu