Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
KeskinManşet

Keskin’de mera ıslahı tartışıldı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Keskin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan “Hayvan Yetiştiriciliğinde Mera Islahının Önemi” konulu proje Keskin Kaymakamlığı toplantı salonunda yapılan açılış toplantısı ile başladı.

GENİŞ KATILIM

Toplantıya Keskin Kaymakamı İlker Özerk Özcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Ank. Ünv. Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Hayrettin Kendir, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yrd. Prof. Dr. Mehmet Akif Karslı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Başalan, Dekan Yrd. Doç.Dr. Naim Deniz Ayaz, Doç. Dr. Serkan Erat, Yrd. Doç. Dr. Numan Akyol, Keskin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çağatay Yıldırım, teknik elemanlar ve çok sayıda çiftçiler katıldı.

YEM GİRDİSİ DÜŞECEK

Keskin kaymakamı İlker Özerk Özcan açılış konuşmasında; bu proje ile ilçede bulunan yaklaşık 18 bin hektar meradan gerektiği kadar yararlanılamadığını, verimli meralar tesis ederek ve yem bitkileri ekilişlerini teşvik ederek yem girdilerini düşürmeyi amaçladıklarını ifade etti. Özcan, böylece Keskin’de hayvancılığın gelişeceğini ve dolayısıyla geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçilerin refah seviyelerini iyileştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

‘PROJE BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR’

İl Müdürü Recep Kırbaş ilde hayvancılığın gelişmesi için değişik projeler uyguladıklarını ve bu projeler içinde mera ıslah projesinin büyük bir önem arz ettiğini söyledi. Kırıkkale’de bulunan 69 bin hektar meranın % 90 tahdit çalışmasının bitirildiğini ve bu yıl ıslah çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.

‘DOĞAL DENGE KORUNMALI’

Prof.Dr. Hayrettin Kendir  konuşmasında hayvancılığın temel girdilerinin başında kaba yem ihtiyacı geldiğini söyleyerek bu sorunu çözmenin yolunun da öncelikle mera ıslahları ve daha sonra da yöreye uygun yem bitkileri ekilişlerinin arttırılmasından geçtiğini söyledi. Hayvancılığın gelişmesinde çayır ve meraların çok katkısının olduğunu, en ucuz yemi sağlamanın kaynağının yine çayır ve meralardan geçtiğini, merada otlatmanın diğer yemlemeye göre daha verimli ve ekonomik olduğunu, merada otlayan  hayvanlardan daha fazla kazanç elde edildiğinin altını çizen Kendir, meraların üzerinde bulunduğu toprağı çıplak araziye göre daha iyi koruduğunu, meraların iklim üzerinde olumlu yönde faydalarının olduğunu ve doğal dengenin korunmasındaki önemini belirtti.

‘AŞIRI OTLATMA ÖNLENMELİ’

Kendir, yağışların toprakta tutulmasında mera alanlarının büyük önem taşıdığını ifade ederek, 1998 yılına kadar meralardan fazla faydalanılamadığını, 1998 yılında çıkan mera kanunu ile birlikte meraların korunması, yapılan ıslah çalışmaları ile meralar daha faydalı hale getirildiğini hatırlattı. Kendir, meralarda aşırı otlatmanın önlenmesinin gerektiğini, mera amenajman kurallarının uygulanması gerektiğini belirtti.

‘AÇIK BESİ YAPMAYA MÜSAİT’

Prof. Dr. Mehmet Akif Karslı ise yaptığı konuşmada meraların hayvan beslemedeki önemini anlattı. Karslı, Kırıkkale’nin açık besi yapmaya müsait olduğunu söyleyerek, meraların ucuz ve kaliteli bir yem kaynağı olduğunu söyledi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu