Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Manşet

KIRIKKALE HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDA

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Afet planı tatbikatı başarıyla gerçekleştirildi

Kırıkkale İl Afet Müdahale Planı’nın uygulanabilirliğinin artırılması, yaşanabilecek sorunların tespiti, yaşanacak bir afette mevcut 26 yerel düzey hizmet grubunun koordinasyonunun sağlanması ve eş güdüm konusunda yaşanabilecek olası uyuşmazlıkların görülebilmesi amacıyla MKEK eski lojmanlarında gerçekleştirildi. Tatbikatta senaryo gereği göçük altında kalan vatandaşlar kurtarıldı.

23 ARAÇ 180 PERSONEL KATILDI

Kırıkkale’de TAMP-Bölgesel Düzey Masabaşı ve Saha Tatbikatı 2019 başarıyla gerçekleştirildi. Tatbikatın ikinci gününde saha tatbikatı gerçekleştirildi. MKEK’ya ait eski lojmanlarda gerçekleşen tatbikatta, senaryo gereği göçük altında bulunan vatandaşlar kurtarılırken, enkaz altından köpekli ve teknik arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarını Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, il müdürleri, bürokratlar ve STK temsilcileri yakından takip etti. AFAD envanterinde bulunan araç ve çadırları inceleyen Vali Sezer, yetkililerden bilgi aldı. Kırıkkale merkezli olarak gerçekleşen tatbikata Eskişehir, Bolu, Çankırı illerinden katılımla seviye 2 olarak,  23 araç 180 personelle 10 ayrı nokta da başarıyla gerçekleştirildi.

26 HİZMET GRUBU

Gerçekleşen tatbikatta, AFAD Ankara mobil iletişim tırı, Türkcell’e ait mobil koordinasyon aracı, Bolu, Eskişehir,  Çankırı illerine ait KBRN ve kurtarma araçları hazır bulundu.  Tatbikat alanında Arama kurtarma çalışması yapılırken, İl Özel İdaresi garaj sahasında ‘‘KBRN-Dekontaminasyon’’  tatbikatları icra edildi. Tatbikatın başlangıcı öncesi bilgiler veren İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Coşkun “Türkiye Afet Müdahale Planı gereği İl afet müdahale planı içerisinde yer alan, 26 yerel düzey hizmet grubu planlarından sorumlu ana ve destek çözüm ortaklarımızın görev ve sorumluluklarını, hizmet gruplarının diğer hizmet gruplarıyla olan ilişkilerini güçlendirmesini, Afet ve acil durumlara müdahale süreçlerini, etkin ve etkili müdahale için gerekli olan hizmet grup teşkilini ekipman ve insan kaynakları kapasitesini görerek,  mevcut ve ihtiyaç duyulan kapasiteyi sunmaktadır” diye konuştu.

AFETLERLE İLGİLİ MANTALİTEMİZ DEĞİŞTİ

Tatbikatı yakından takip eden Vali Yunus Sezer’de yaptığı konuşmasında Tatbikatın deprem anında veya büyük afetlerde anında müdahale etmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. İnsanların çaresizlik içerisinde bir an önce devletin ya da ilgili kuruluşların kendilerine hemen el uzatmasını ve yardım etmesini istediklerini i dile getiren Vali Sezer, “Çünkü insanlar en değerli varlıklarını, ailesini depremde veya afette kaybetme durumunda. O çaresizlikle birlikte yardım eli istiyor. Dolayısıyla deprem ve büyük afetlerle ilgili olarak mantalitemizi 2009 yılında AFAD Başkanlığının kurulmasıyla tamamen değiştirdik. Önceden kriz yönetimi mantığıyla hareket ederken, şimdi bütünleşik bir şekilde deprem, afet öncesi, anı ve sonrasında iyileştirmeyi de kapsayacak şekilde bir yönetim tarzını benimsemiş durumdayız” ifadesini kullandı.

KIRIKKALE 3 TEMMUZ PATLAMASINI YAŞADI

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’da Kırıkkale’nin bünyesinde ülke için stratejik önemlere sahip fabrikaları barındırdığına dikkat çekerek, meydana gelebilecek en kötü senaryoları şimdiden hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Kırıkkalelilerin 3 Temmuz 1997 tarihinde MKE fabrikalarında meydana gelen patlamayı yakından yaşadığını ve bu tür tatbikatların ne denli önemli olduğuna inandığına vurgu yapan Başkan Saygılı “Kırıkkale olarak tüm senaryolara hazırlıklı olmalıyız. Bu konuda önceden alacağımız tedbirler hemşerilerimizin yararına olacaktır. Tatbikatı gerçekleştiren ekiplerimizi tebrik ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

 

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASI

Senaryo gereği, Kırıkkale Merkez İlçe Fabrikalar Mahallesinde bulunan bir binada kısmı yıkılma meydana geldiği ve en üst katında yangın olayı meydana geldiği söz konusu binada 4 kişinin bulunduğu bilgisi alındı. Kırıkkale Keskin İlçesinde Yenice Mahallesinde bir binada yıkılma olayı meydana geldiği enkaz altında 4 kişinin olabileceği bilgisi gelmiştir. Depremin merkez üssüne yakın olan Keskin İlçesi Maden Mahallesinde iki binanın çöktüğü enkaz altında kalan 5 kişinin olabileceği bilgisi İl AADYM’ye gelmiştir. Keskin İlçesi Gündoğdu Mahallesi Emel Sok. bir binanın çöktüğü ve enkaz altında 6 kişinin kalmış olduğu bilgisi İl AADYM’ye gelmiştir. Keskin Bozkurt Mahallesi Dikey Sok. 2 binanın yıkıldığı ve enkaz altında 10 kişinin olabileceği tahmini İl AADYM’ye geldi ve yapılan çalışma sonrası mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x