Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EkonomiKırıkkaleManşet

Kırıkkale yağış bekliyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, yağışların hububatta kaliteyi ve verimi artırdığını, bu yüzden çiftçilerin büyük bir özlem içinde yağış beklediğini söyledi.

‘KURAK GEÇİYOR’
Başkan Sümer, yaptığı açıklamada, önceki yıllara göre bu yıl kış ayının oldukça kurak geçtiğini kaydederek, “Ekim sonrası yağışların olmaması nedeniyle bazı bölgelerimizde buğday çiftçimizin ektiği gibi toprakta filizlenmeyi bekliyor. Erken ekim yapılan bazı bölgelerimizde ise buğday toprağın yüzeyine kadar büyüdü. Şu an hava sıcaklıkları eksi derecelere kadar düşmektedir. Şimdi buğdayın donmaması ve daha sağlıklı büyümesi için yağışlara ihtiyaç var.” dedi.

‘DON TEHLİKESİ BAŞ GÖSTERDİ’
Ekili alanlar için yağışların olması ve havaların yumuşaması gerektiğini belirten Sümer, “Ekili hububat alanları için don olması buğdaya az da olsa zarar verebilir. Şu an bazı bölgelerimizde buğday filizlenmiş ve toprak yüzeyine çıkmış durumdadır. Yağışların olmaması durumunda buğday donma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Donan üründe de verim kalitesi düşecektir. Erken ekilen tohumlarda zamanında gerekli yağışları almadığından dolayı ve eksi 15-20’lere çıkan don olaylarıyla arazideki mevcut tohumla çıkamadığından dolayı üzeri don tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu don’un üzerine yağacak bir kar altta kalan tohumunda olmasından mütevellit ileride daha zor sıkıntılar yaşatacaktır. Şuanda çiftçi kurak geçen sonbahar mevsiminden dolayı aynı zamanda sert geçen kış koşullarında dolayı sıkıntılı günler yaşamaktadır. Havaların yumuşayıp hububatın tarlatan çıkması için bol yağış görmesine ihtiyaç vardır.” değerlendirmesinde bulundu.

‘DEVLET DESTEĞİ VAR’
Çiftçilerin ekili tarım alanlarını sigortalatmaları halinde olası afet ve diğer zararlara karşı tedbir almalarının kendilerinin menfaatine olacağını kaydeden Başkan Sümer, “İlimizde sulu tarım az yapılmaktadır. Bu yüzden bölgemizde çiftçilerimiz genelde hububat ürünlerinden arpa ve buğday ekimi yapmaktadır. Mevsimin kurak geçmesi halinde bu ürünlerde başak çıkarmadan yangın diye tabir ettiğimiz durum söz konusu oluyor. Ya da dolu yağışlarından dolayı büyük ölçüde ürün kaybı ve zarar meydana geliyor. Bu gibi durumla çiftçilerimizin karşılaşmaması için mutlaka tarım sigortasını yaptırmalarını öneriyoruz. Zaten devletimiz bu konuda çiftçilerimize destek sağlıyor ve sigorta ücretinin bir kısmını da kendisi karşılıyor.” dedi.

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu