Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Manşet

KIRIKKALE’NİN TALEBİ BAKANLIK GÜNDEMİNDE

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Çiftçisinin talebini gündeme getirdiğimiz haber büyük ses getirdi

Türkiye’de Kenevir üretebilecek iller arasında komşu illerinin olmasına rağmen Kırıkkale’nin olmayışı büyük tepkiyle karşılanmıştı. Konuyu gündeme getiren gazetemize teşekkür yağarken, haber büyük ses getirdi. Haberimiz üzerine konu bakanlık gündemine alındı. Kırıkkale heyetini kabul eden Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli’nin konuya sıcak baktığı öğrenildi.

 

 

KONUYU GAZETEMİZ GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Birçok alanda değerlendirilebilen, fazla toprak çeşitliliği aramayan Kenevir üretimi konusunda Türkiye’de yeni bir dönem başlatılmış, aralarında Kırıkkale’nin komşu illerinin de bulunduğu 19 il’in çiftçisine üretim izni verilmişti. Resmi gazetede yayımlanan iller arasında Kırıkkale’nin bulunmayışı büyük tepki toplamış, konuyu gazetemiz gündeme taşımıştı. Büyük ses getiren haberimiz üzerine girişimler başlatılırken, konu bakanlık gündemine taşındı. Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, Milletvekili Ramazan Can ve Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ile birlikte Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’yi ziyaret ederken, MHP Milletvekili Halil Öztürk’te soru önergesi vererek Kırıkkale’nin beklentilerini iletti.

 

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE İLETİLDİ

Tarım, Orman ve Tarımsal Sulama konularında ilimizde yapılan ve yapılması planlanan yatırımlar hakkında detaylı bilgilerin verildiği, projelerin sunulduğu Bakan Pakdemirli’yi ziyarette ayrıca, Kırıkkale’nin Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Programına dahil edilmesi ile kenevir üretim izni verilen iller arasına alınması hususlarında da karşılıklı istişarelerde bulunulduğu öğrenildi. Diğer taraftan Kırıkkale’de 6 bölgede arazi kullanımlarının birleştirme yöntemiyle entegre meyve bahçeciliğinin oluşturulması ve Agro-Turizm kapsamında ‘örnek bir OBA kurulması ‘ ile ilgili görüşme yapıldı. Ziyarette, Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz’da hazır bulundu.

 

ÖZTÜRK’TEN SORU ÖNERGESİ

Soru önergesiyle ilgili açıklamalarda bulunan MHP Milletvekili Halil Öztürk “Kırıkkale’nin bir önemli sorununa daha çözüm sunmak üzereyiz. Son günlerde gündemde olan kenevir yetiştiriciliğinde Kırıkkale’ye de izin verilmesi konusunda gerekli girişimleri başlattık. Bu kapsamda; hem TBMM’de yazılı soru önergemizi verdik, hem de Tarım ve Orman Bakanımıza bir mektup yazarak Kırıkkale’nin de kenevir yetiştirebilmesi için gerekli iznin verilmesini istedik.  Konunun takipçisiyiz ve müjdeli haberlerin gelmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

 

KIRIKKALE ÇİFTÇİSİ MERAKLA BEKLİYOR

Ziyarette Kırıkkale çiftçisine kenevir üretme izni verilmesinin önünde hiçbir engel bulunmadığı, bitkinin Kırıkkale topraklarının uygun olduğu, Bakan Pakdemirli’nin konuya sıcak bir yaklaşım sergilediği öğrenildi. Bakan Pakdemirli’nin yaklaşımı Kırıkkale çiftçisini ümitlendirirken, çiftçiler, Bakanlığın Kırıkkale’yi izin verilen 19 il arasına dahil edip, etmeyeceğini merakla bekliyor. Siyasilerin ve STK’ların bu konuda çalışma yapmasını beklediklerini belirten çiftçiler, girişimden olumlu sonuç alıncaya kadar talebin gündeme getirilmesini beklediklerini sözlerine eklediler.

 

KENEVİRLE YAPILAN ÜRÜNLERİ İTHAL EDİYORUZ

Ülkemizde keneviri yok ettik. Bize dost görünen düşmanlar, ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Ana vatanı Orta Asya olan kenevir yapı olarak sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllık bitki cinsidir. Saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan kenevir, insanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynaklarından biri olarak biliniyor. Bunun yanından lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur. Bu özelliği nedeniyle çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi alanlarda sıklıkla tercih edilir. Kenevir çok güçlü bir bitkidir ve üretiminde ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duyulmaz. Endüstriyel bir bitki olan kenevir, ilaç, kağıt, yakıt ve kumaş yapımında kullanılıyor. Otomotiv sektöründe de faydalanılan kenevir, petrol ve petrokimya ürünlerine önemli bir alternatif olması ile dikkat çekiyor.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bu Habere de Göz Atın!
Kapalı
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x