EkonomiManşet

Kırıkkale’nin tek organik üretimi burada

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Yahşihan İlçesi Hisarköy’de bulunan organik üretim alanını denetledi.

 

 100 dekar alanda organik üretim

Yahşihan ilçesi Hisarköy’de yapılan denetime İl Müdürü Recep Kırbaş, Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şube Müdürü Jale Ödemiş, ORSER Sertifikasyon Firması yetkilisi, ziraat mühendisleri, il ve ilçe müdürlüğünde görevli teknik elemanlar ve il müdürlüğünde staj yapan organik tarım yüksekokulu ve ziraat fakültesi öğrencileri katıldı. Kırbaş denetlemenin ardından yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; “İlimizde Yahşihan ilçesi Hisarköyde 5 çiftçi ve bir adet kooperatif tarafından yaklaşık 100 dekar alanda organik üretim faaliyeti yürütülmektedir. Üretim alanlarında domates, biber, salatalık, taze fasulye, kabak, kavun ve karpuz gibi sebzeler üretilmektedir. Üretilen ürünler mevzuat gereği üretim öncesi, üretim esnasında ve satış yerlerinde denetlenmektedir. Denetimler üretim esnasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ruhsatlandırdığı sertifikasyon kuruluşlarınca yapılmaktadır.

Ankara’da satılıyor

Tarla ve bahçelerde yapılan denetimlerde bitkinin dal yaprak gibi vejetatif kısımlarından ve ayrıca bitkinin satılan kısımlarından, meyvelerinden numune alınmaktadır. Alınan numunelerde ilaç ve kimyasal kalıntı olup olmadığına bakılmakta ve organik üretime uygun olmayan ürünler için sertifika verilmemektedir. Çiftçiler ürettikleri ürünleri Ankara Çankaya’da bulunan organik pazarda satmaktadırlar. Organik üretimde meyve ve sebze üretimine dekara 70 TL bakanlıkça destekleme yapılmaktadır”

Yangınlaştırma araştırmaları yapılıyor

Kırbaş;  Kırıkkale’de sadece Hisarköy’de yapılan organik üretimi ilçe ve il geneline yaygınlaştırmak için çaba sarf ettiklerini ve bu manada Kırıkkale Üniversitesi Organik Tarım Bölümüyle birlikte Ahiler Kalkınma Ajansı desteğiyle bir proje yürüttüklerini söyledi. Bu projede il genelinde nerelerde ve hangi ürünlerde organik tarım yapılabileceği konularını araştırdıklarını ifade eden Kırbaş, Ayrıca Kırıkkale’de henüz üretim yapılmayan “İyi Tarım Modeli”nde de üretim yapmak için çalışma yürüttüklerini de söylemiştir.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu