Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Genel

Konutlarda güvenli elektrik kullanımı

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

 

Elektriğin yaşamımızda vazgeçilmez hale gelmesiyle birlikte güvenlik ve tehlike konuları gündemimize girmeye başladı. Her gün evlerde ve toplu yaşam alanlarında elektrik kaynaklı kazalar, ölümler, yangınlar ve iş aksamaları meydana geliyor. Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan ve önemli bilgiler veren Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yardımcısı Elektrik-Elektronik Mühendisi Özgür Karagülle şu tavsiyeler de bulunuyor:

 

YANGINLARIN % 27’Sİ ELEKTRİK KAYNAKLI

İstanbul İtfaiyesinin 2013-2018 yılları istatistiklerine göre yangınların %27’si elektrik kaynaklıdır. Bu nedenle elektrikli ekipmanların kullanımında dikkat edilmesi ve küçük yaştan itibaren çocuklarımıza öğretilmesi gerekir. 50 V ve üzeri tüm gerilimler tehlikeli gerilimlerdir. Bu değerin üzerindeki gerilimlerde yaralanma ve ölüm riski bulunmaktadır. Banyo, mutfak gibi ıslak zeminlerde ise bu değer 25 V’dir.

 

TESİSATINIZ YETKİSİZ ELEKTRİKÇİLERE YAPTIRMAYIN

Çocukların erişebileceği tüm prizleri kapaklı yapın veya koruma plastiği takın. Elektrik panosunda tüm prizleri koruyacak şekilde 30 mA değerli Kaçak Akım Rölesi kullanın,  tüm prizlerde topraklama olup olmadığını kontrol ettirin.  Islak zeminlerde kullanılan prizleri mümkünse her yıl açarak korozyona karşı kontrol edin veya ettirin. Yetkili olmayan elektrikçilere tesisatınızı yaptırmayın ve kontrol ettirmeyin

 

AÇIKTAKİ KABLOLARA VE PRİZLERE DOKUNMAYIN

Çocuklara elektrik direklerine, açıktaki kablolara ve prizlere dokunmamaları için eğitim verin. Alışveriş merkezi, okul, hastane, kreş gibi alanlarda metal ekipmanlara, aydınlatma direklerine mümkün olduğu kadar dokunmayın. Lunaparklarda aşınmış elektrik kablosu gördüğünüz hiç bir oyuncağa çocuğunuzu bindirmeyin. Lunaparklarda açıkta yerden giden kablolara 10 metreden fazla yaklaşmayın

10 METREDEN FAZLA YAKLAŞMAYIN

Apartmanlarda Elektrik panolarını, sayaç panolarını mutlaka kilitli tutun, çocuklara topluca eğitim verin. Elektrikli çit gibi güvenlik önlemlerinin alındığı çitlere 10 metreden fazla yaklaşmayın. Elektrik trafoları, aydınlatma direkleri, enerji nakil hattı direklerinde olağandışı bir ses duyar veya ark görürseniz hemen 186yı arayın, bu tür yerlere 10 metreden fazla yaklaşmayın. Eğer 10 metre yakındaysanız sakın adım atmayın, zıplayarak uzaklaşın veya oturun.

DOĞALGAZ TOPRAKLAMASINI YETKİLİ FİRMALARA YAPTIRIN

Binanızda doğalgaz varsa mutlaka topraklamasını yetkili gaz firmasına yaptırtın. Süs havuzları ile yüzme havuzlarında standart dışı aydınlatma armatürü kullanıldıysa kesinlikle bu havuzlardaki suya dokunmayın. Havuz içinde elektrik kaçağı olduğunda çarpılan kişiyle yalıtkan bir nesne ile dokunun. Unutmayın havuzlarda kaçak akım rölesi hayatınızı kurtaramayabilir. Evinize yeni bir elektrikli cihaz aldığınızda fişe taktığınız prizin bu yükü kaldırıp kaldıramayacağını test edin, emin değilseniz sorun.

ELEKTRİK ÇARPMALARINDA KİŞİNİN İRTİBATINI KESİN

TV, modem, telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlerinizi korumalı priz olarak adlandırılan sertifikalı standarda uygun prizler ile besleyin. Bu prizler gerilim dalgalanmasına karşı cihazınızı korur. Elektrik çarpmalarında önce çarpılan kişinin irtibatını gerilim kaynağından yalıtkan bir nesne ile kesin ve hemen 112’yi arayın. İlkyardım sertifikanız yoksa kesinlikle başka müdahale yapmayın. Unutmayın elektrik çarpılan kişi ilk aşamada sağlıklı görünebilir ancak kalp fonksiyonları bozulmuş olabilir, mutlaka hastaneye götürün.

EK ÖNERİLER

  1. Mutfak / Fritöz Yangın Güvenliği Tavsiyesi

Mutfakta başlayan can kaybı ve yaralanmalarla sonuçlanan yangınların en yaygını bol yağda yapılan kızartmalar sebebiyle meydana gelmektedir. Eğer patates kızartmanızı bol yağda yapmayı seçerseniz bu kızartmayı güvenli bir şekilde yapacağınızdan emin olun. Eğer imkanınız varsa fırında kızartmak daha doğru olacaktır.

Fritöz Güvenlik Tavsiyesi

Mutfakta başlayan can kaybı ve yaralanmalarla sonuçlanan yangınların en yaygını bol yağda yapılan kızartmalar sebebiyle meydana gelmektedir. Eğer patates kızartmanızı bol yağda yapmayı seçerseniz bu kızartmayı güvenli bir şekilde yapacağınızdan emin olun. Eğer imkanınız varsa fırında kızartmak daha doğru olacaktır.

Alınacak Önlemler

Fritözü 1/3’ünden daha fazla yağla doldurmayın. Endüstriyel mutfaklarda termostatik kontrollü yağ kızartma makinesi uygun olacaktır. Kızartma esnasında telefon yada kapı zili çalsa bile fritözü başıboş bırakmayın.Unutmayın ki dikkatiniz dağıldığında hemen yangın başlar.

Öneriler:

Fritöze koymadan evvel yiyecekleri kurutun. Su yağı patlatabilir. Küçük bir parça ekmek veya patates ile sıcaklığı test edin. Eğer çabuk bir şekilde gevrekleşiyorsa yağ yeterince sıcaktır. Yağ tütmeye başlarsa yiyeceği içine koymayın. Ocağı kapayın ve soğumaya bırakın. Hiçbir zaman fritözü başıboş bırakmayın.

Bol yağda kızartma yapmanın en güvenli yolu termostat kontrollü elektrikli fritöz kullanmaktır. Elektrikli fritözün termostatı aşırı ısınmadan dolayı makineyi durduracaktır.

Elektrikli Battaniye Güvenlik Tavsiyesi

  • Elektrikli Battaniyeler İçin Tehlike İşaretleri
  • Yıpranan kumaş
  • Alevlenmeye dair işaretler
  • Katlama veya buruşturma
  • Kirlenme
  • Nemli bölgeler
  • Kayıp yada hasar görmüş bağlantı şeritleri
  • Aşınmış esnek elektrik kablosu
  • Gevşek bağlantılar

 

Battaniyeniz veya kablo şebekesinin bir bölümü bu tehlike işaretlerinden bir veya birkaçını gösterirse battaniyenizi kontrol ettirin veya değiştirin.

Elektrikli Battaniyeler İçin Tehlike İşaretleri

  • Yıpranan kumaş
  • Alevlenmeye dair işaretler
  • Katlama veya buruşturma
  • Kirlenme
  • Nemli bölgeler
  • Kayıp yada hasar görmüş bağlantı şeritleri
  • Aşınmış esnek elektrik kablosu
  • Gevşek bağlantılar

Battaniyeniz veya kablo şebekesinin bir bölümü bu tehlike işaretlerinden bir veya birkaçını gösterirse battaniyenizi kontrol ettirin veya değiştirin.

Yeni Bir Elektrikli Battaniye Alırken…

Evinizi yenisiyle değiştirmektense aşınmış ve yıpranmış elektrikli bir battaniyeyi değiştirmek daha az maliyetlidir. Bu yüzden eğer battaniyenizin durumu hakkında şüpheniz varsa kaldırın atın ve yeni bir tane alın. İkinci el bir battaniye satın almaktan sakının ve standartları arayın. Güvenlik sertifikasyon işaretinin olmasına dikkat edin. Battaniyenin aşırı ısınma korumasına sahip olup olmadığına bakın ve bu korumaya sahip olan battaniyeleri seçin.

Battaniyenizi Güvenli Muhafaza Edin..

Battaniyenizi güvenli şekilde muhafaza etme, ondan en iyi şekilde yararlanmayı sağlayacaktır. Elektrikli battaniyeleri katlamayın. Çünkü katlama elektrik tertibatına zarar verebilir. Rulo yapın veya ayrı bir yatağın üzerine koyarak onları bu şekilde muhafaza edebilirsiniz. Elektrikli alt battaniyeler dilerseniz bütün yıl yatağınızın üzerinde bırakılabilir.

Elektrikli Battaniyeleri Güvenli Şekilde Kullanma

Her zaman talimatlara uyun. Hiçbir zaman elektrikli alt battaniyeyi elektrikli üst battaniye olarak kullanmayın ve bunun tersini de yapmayın. Elektrikli alt battaniyeleri yatağa yada şilteye bağlayın. Bu onlara zararı dokunabilecek kırışma ve kaymayı durduracaktır. Eğer battaniye güvenli kullanım için kontrole sahipse tüm gece battaniyeyi fişe takılı bırakın. Aksi takdirde battaniyenin elektriğini kapatın ve yatağa girmeden evvel fişini çekin. Battaniyelerinizi ıslak tutmayın. Eğer battaniye ıslanmışsa onu kullanmayın. Hiçbir zaman onu kurutmak için elektriğini açmayın. Battaniyenizin periyodik olarak yetkili bir firma tarafından test edilmesini sağlayın.

 

 

 

 

 

 

 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x