Gündem

Kurbanını Marketten Değil Üreticiden Al

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Kürşat Ulusoy, bazı vakıf ve zincir marketlerin, kurbanlık satışı için piyasanın çok altında bağış topladığını söyleyerek, “Bazı Marketler kurbanlık değil et satıyor. Bu işin vebali var” diyerek uyarılarda bulundu.

HABER: YELİZ ERDEM

Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Kürşat Ulusoy, bazı marketlerde aldatmaca olduğunu söyleyerek, “Bazı marketler kocaman 40 – 50 kg en az karkas ağırlık olacak koç resimlerini gösterip 16 kg akkaraman koç diye 3 – 4 bin liralara satmaktadırlar. Besili bir akkaraman koç sakatatları ile ortalama 40 – 50 kg gelmektedir. Bizim kesinlikle kurban olmayacak 3 – 4 aylık süt kuzularımız 12 – 16 kg gelmektedirler. Biz bu işlerin nasıl yapıldığını anlamıyoruz. Bizim 50 kg koçumuzu 16 kg hisseye bölüp 3 kişi yemi ya da kurban olmayacak süt kuzularını mı satmamız lazım”

DİYANETTEN TALEP ETTİK

“Ayrıca ortalama sakatat dâhil 14 kg kurban 6 bin TL’ye satıldığı düşünülürse kg fiyatı yaklasik 430 TL’ye gelmektedir. Yetiştirici (sakatat bedava) karkas kasap kesim fiyatımız yaklasik 250 TL. dir. Sakatat hariç 14 kg 250 TL =  3.500 TL. tutan hayvanı da 6 bin TL gibi fahiş bir fiyattan satılmaktadır. Diyanet işleri başkanlığının kurbanlık standartını belirlemesi mecburi hal oldu. Birlik olarak 2 yıldır Diyanet İşleri Başkanlığına yazılı olarak dinen kurban olmak için asgari 6 ayını bitirip 7’nci ayından gün almış ve en az annesini denklemiş olmak zorunluluğu olduğunu bildiğimiz şartını taşıyan koyun cinsi hayvanların ırkına göre ortalama canlı kg ve karkas kg ağırlıklarının Diyanet İşleri Başkanlığından, Tarım Ve Orman Bakanlığımızdan, üniversitelerden ve birliğimizden oluşan komisyonca belirlenmesi ve halkımıza durulmasını talep ettik”

ÇALIŞMANIN YAPILMASI ZORUNLU HAL ALDI

“Bu çalışmanın yapılması zorunlu hal almıştır. Çünkü günümüzde insanlar köy ve hayvancılık hayatından uzak ta olduğundan hangi hayvan kurban olur hangisi olmaz bilmiyor. Hatta akkaraman koç 12 kg reklamlarına inanlar oluyor. Akkaraman koç un etini siyirsaniz kemiği 12 kg gelir. Ama bu iş yapılmış olsa kuzunun, toklunun, koyunun, koçun ortalama canlı ağırlığı ve karkas ağırlığı belirlense ve Tarım Ve Orman Bakanlığımızda ve üniversitelerde zaten veriler de mevcut. Bunlardan yararlanılarak ırklara göre standart belirlense kurban kesen kişi ne aldığını kaça olduğunu bilir ve mağduriyetleri önlenir. Başta Diyanet vakfı örnek olarak tüm vakıf ve derneklerin bağış toplayarak kestiği kurbanları nereden, hangi hayvanların, kimden, kaça alığını, nerede nasıl kesilip, nasıl hisse pay edildiğini, kg ayarlamasının nasıl yapıldığını, dağıtımının kimler aracılığı ile hangi mağdurlara verildiğini, toplanan bağışların biz STK’lardan gönüllüler aracılığı şeffaf bir şekilde ile kayıt yapılarak tv, sosyal medya ve diğer alanlarda kamu oyu ile paylaşılmasının sağlanmasını talep ediyoruz” dedi. Halkımızdan da kestiği kurbanı görerek almalarını ve dini vecibelere uygun bir şekilde kesmelerini ve kurban eti ve sadakatlarını da almaları kurban etinin satılmamalıdır” dedi.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu