Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Kırıkkale

Meralar Atriplex ile ıslah ediliyor

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale’de, KOP bölgesinde mera ıslahı ile sürdürülebilir küçükbaş hayvancılık projesi ile merada Atriplex(Tuz Çalısı) ile ıslah çalışması başlatıldı. Proje kapsamında Balışeyh’e bağlı Akçakavak köyünde 300 dekarlık alanda 33 bin 33 adet tuz çalısı dikimi gerçekleştirilirken, dikimi yapılan çalıların güneş enerjili elektrikli çit ile korunacağı bildirildi.

 

300 DEKARA TUZ ÇALISI DİKİLDİ

Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunularak destek alan “Kop Bölgesinde Mera Islahı İle Sürdürülebilir Küçükbaş Hayvancılık Projesi” kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Balışeyh İlçesi Akçakavak Köyünde yürütülen projenin çalışma alanlarında incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, çalışmalar hakkında bilgi aldı. İl Müdürü Yılmaz, 300 dekar mera alanında 33 bin 333 adet tuz çalısı (Atriplex canescens) dikimi, can suyu verilmesinin gerçekleştiğini belirterek, tuz çalılarının etrafının güneş enerjili elektrikli çit ile korunacağını vurguladı.

 

HAYVANCILIĞA DESTEK

Devam eden tuz çalısı (Atriplex canescens) dikimi işlemlerini inceleyen İl Müdürü Yılmaz, “Bu proje ile dikimi yapılan tuz çalısı (Atriplex canescens) bitkisi, kışın sindirilebilir protein ve karoten miktarı yüksek bir bitki. Pek çok önemli mera bitkisinin yem değerini kaybettiği dönemlerde otlayan hayvanlar için önemli bir kaba yem kaynağı. Yapraklarındaki protein oranı yüzde 18’in üzerine çıkabiliyor. Ayrıca tuz çalısı (Atriplex canescens) bitkisi kuraklığa ve soğuğa olan direnci yüksek. Geniş kök yapısı sayesinde erozyonla mücadele için de uygun bir bitki” diye konuştu. Proje çalışmalarının devam ettiğini dile getiren ve kendisi de tuz çalısı (Atriplex canescens) bitkisi dikimi yapan Yılmaz, çalışmalar sonuçlanınca Kırıkkale hayvancılığı için önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

 

ATRİPLEX NEDİR?

İngilizceden çevrilmiştir-Atriplex, yaygın tuzluluk ve orache isimleri ile bilinen 250-300 türün bir bitki cinsidir. Amaranthaceae familyasının Chenopodioideae familyasına aittir. Cins oldukça değişken ve yaygın olarak dağılmıştır. Birçok çöl ve deniz kıyısı bitkisi ve halofitin yanı sıra nemli ortam bitkilerini içerir. Atriplex çalı bitkileri chenopodiaceae familyasından olup, tek yıllık, iki yıllık veya çok yıllık otsu-çalımsı, dik veya yarı dik büyüme şekline sahip kuraklığa ve tuzluluğa dayanıklı bitkilerdir. Gen merkezi Avustralya kıtasıdır.

0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x