Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Genel

OTUR, SIFIR!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Yaklaşan üniversite tercihleri öncesinde Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı ÜNİAR’ın hazırladığı 2018 yılı Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması Kırıkkale Üniversitesi’ne ağır darbe vurdu.

 

OTUR, SIFIR!

2018 yılı Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nın (TÜMA) sonuçları Kırıkkale Üniversitesi bazında oldukça vahim bir durumda. Kırıkkale Üniversitesi; genel memnuniyet sıralamasında (D) geçer not alsa da özellikle yönetim ve işleyişinde (FF) alarak sınıfta kaldı. Kırıkkale Üniversitesi 6 ayrı alanda yapılan araştırma da 5 kategoride de ilk 100 üniversitenin içerisinde yer alamadı.

BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMAYAN BİR ÜNİVERSİTE

TÜMA tarafından yapılan araştırmaya, 109 devlet ve 63 vakıf olmak üzere 172 üniversiteden, tüm sınıflar düzeyinde 26 bin 513 öğrenci katıldı. Araştırmada üniversiteler, öğrenme deneyimi, kampus ve kampus yaşamı, akademik destek, öğrenme imkânı, kişisel gelişim ve kariyer desteği, kurumun yönetiminden ve işleyişinden memnuniyet konuları olmak üzere 6 kategoride değerlendirildi. Oldukça vahim sonuçların yer aldığı araştırmada Kırıkkale Üniversitesi tüm kategorilerde memnuniyet seviyesinin en az olduğu eğitim kurumlarının arasında yer aldı.  Öğrencilere ve beklentilerine ulaşılamadığının tespit edildiği araştırmada Kırıkkale Üniversitesi, yönetim ve işleyişi başta olmak üzere öğrenci isteklerini karşılayabilme ya da bu isteklere duyarlı olabilmede öğrenci algısı açısından oldukça kötü durumda. Sıralamada üniversitelere A+, A, B, C, D ve FF gibi notlar verildi. En yüksek memnuniyet oranına sahip üniversiteler A+, en düşük olanlar ise FF aldı.

YÖNETİM VE İŞLEYİŞ MEMNUNİYETİNDE 137’NCİ SIRADA

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2018 yılı raporuna göre, Kırıkkale Üniversitesi 172 devlet ve vakıf üniversitesi arasında, devlet üniversiteleri sıralamasında 76’ncı (D), üniversiteler genel memnuniyette 125 (D), akademik destek ve ilgide 140 (FF), kurumun yönetim ve işleyiş memnuniyetinde 137 (FF), öğrenme, imkan ve kaynakların zenginliğinde 108 (D), öğrenim deneyimi ve tatminkarlığında 131 (FF), yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu 95 (C), kişisel gelişim ve kariyer desteği sıralamasında ise 116’ncı (D)sırada yer aldı.

RAPORDAN TESPİTLER

Türkiye’deki üniversiteler; öğrencilere ve beklentilerine ulaşamıyor.  Üniversiteler öğrenci taleplerini karşılayabilme ya da bu taleplere duyarlı olabilmede öğrenci algısı açısından oldukça kötü. Üniversitelerde derslerde öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğine odaklanılmıyor.  Akademik kültürde derslerde konuları işleyip sınav yaparak öğrenmeyi denetleme tercih ediliyor, öğrenme süreci esnasında öğrencinin öğrendiğinden emin olmaya yönelik bir anlayış bulunmuyor.  Öğrencinin kariyerine, gelişimine, akademik ve sosyal sıkıntılarını gidermeye yönelik destek sistemleri ve kültürü bulunmuyor. Üniversitelerin işleyişleri öğrenci odaklı değil. Üniversite yönetimleri öğrenci dostu değil.

Mehmet Ali Soyer

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x