Yaşam

Öztürk Mantar Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk,  “Zehirli bir mantarın zehrini pişirme, dondurma veya herhangi bir işlem gidermez. Halkımızdan özellikle rica ediyorum doğadan topladıkları mantarlara dikkat etsinler ve kesinlikle yemesinler. İnsanlar, mantar yemezse ölmez ama o mantarları yediğinde öldüğünü görüyoruz” dedi.

 “Hiç kimse, ‘Ben mantarı tanırım, bilirim, bu bölgede zehirli mantar olmaz’ gibi şeylere inanmasın. Zehirli mantarla normal kültür mantarının görüntüsü bile birbirine benzeyebilir. Hiç bilmeyen bir insanın mantarın görüntüsüne, rengine ve şekline bakarak bu zehirli, bu zehirsiz deme şansı son derece düşük. Mantar konusunda en uzman kişilerin bile yanılabileceği bir durum. Aldığımız riskin bedelini hayatımızla ödüyoruz, bu nedenle halkımızdan özellikle rica ediyorum doğadan topladıkları mantara dikkat etsinler ve kesinlikle yemesinler.”

Başkan Öztürk, “Havaların nemli ve yağışlı olduğu bu aylar mantarların çok fazla çoğaldığı dönemdir. ‘Doğadan toplanan mantarı pişirmek, başka işlemlerden geçirmek acaba zehrini giderir mi?’ gibi düşünceler mantar zehirlenmelerinin kritik konusu. Konserve yapmak, pişirmek veya işlem yapmak kesinlikle mantarı zehirsiz hale getirmez. Yoğurtla tüketmek mantarı zehirsiz hale getirilmez. Zehirli mantar her ortamda zehirli etkisini gösterir. O nedenle vatandaşlar bu konuda bilgilerine bile güvenmesinler., “Mantar zehirlenmelerinin ölüme yol açan en kritik konusu budur. Kişi zehirlendiğini anlamıyor. Öldüren mantarların etkisi bir gün sonra ortaya çıkıyor. Öldüren mantar zehirlenmelerinin ilk önemli hedefi insanın karaciğeri. Belirtiler bir gün sonra ortaya çıktıktan sonra kişinin karaciğeri iflas edebiliyor. Kişi eğer şanslıysa karaciğer nakline kadar götüren bir reaksiyona yol açıyor. Mantar seviyorlarsa kültür mantarı yesinler. Kültür mantarlarında böyle bir risk yok.

  • - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x