Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetSağlık

Stoklar bitmedi mi müdür?

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle ekmekte kullanılan 17 katkı maddesinin yasaklanması gerekiyordu. Fırıncılara stoklardaki un için süre verdiklerini açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş aradan neredeyse 1 yıl geçmesine rağmen konu hakkında tek bir açıklama dahi yapmadı.

Stoklar bitmedi mi müdür? - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Recep Kırbaş
1 TEMMUZ 2013’TE YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ GEREKİYORDU
1Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan Un Tebliği ile ekmeğin zenginleştirilmesinin önü açılmıştı. İnsan sağlığı için de son derece önemli olan değişiklikle bir insan en önemli yaşamsal besin kaynaklarını ekmek tüketirken sağlanacaktı. Yeni üretilecek ekmekte lif, protein ve faydalı yağların oranı yükselecek ve nişasta oranı ise azalmış olacaktı. Bu kapsamda, yeni ekmekten günde 200 gram tüketildiğinde, ortalama bir insan için gerekli olan enerjinin yüzde 35’i, proteinin yüzde 25’i, B1 vitamininin yüzde 66’sı, lif ihtiyacının yüzde 55’i karşılanırken, magnezyum, potasyum, sodyum, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, Niasin, Bakır, Çinko, Demir ve Fosfat gibi bir insanın en önemli yaşamsal besin kaynakları, ekmek tüketilirken alınacaktı.
KEPEK ORANI ARTACAKTI
Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği ile Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğle 1 Temmuzdan itibaren normal ekmekteki kepek oranının, en az yüzde 7,02, en çok yüzde 8,71 olması gerekecekti. Tam buğday ekmeğindeki kepek oranı ise yüzde 15,79 olacaktı. Buğday Unu Tebliğine göre, ekmek yapımında kullanılan buğday unları ”ekmeklik buğday unu” adıyla tek sınıfta toplanacak ve düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra tüm Türkiye’de ekmek sadece Buğday Unu Tebliği’nde tanımlanan bu kül içeriklerine sahip ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unundan yapılabilecekti. Ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmekleri, ambalajlı üretilmeleri durumunda 250 gramdan sonra muhtelif ağırlıklarda olabilecekti.
ZEHİR GİBİ EKMEK YİYORUZ
Değişik zamanlarda gazetemizde yayınlanan haberlerle konu sürekli gündeme taşınmıştı. İnsan hayatı için hayati önem taşıyan değişiklikler Kırıkkale’de bir türlü uygulanamadı. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen denetleyicilerin bu konunun üzerine gitmemesi akıllarda soru işaretleri uyandırıyor. Tebliğinin uygulanması ve katkı maddelerinin kaldırılması konusunda “Fırıncılara stokların tükenmesi için süre verildi” diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, bu konudaki sessizliğini sürdürüyor. Kırıkkaleliler katkı maddeli ekmeği yemeye devam ediyor.
NERDE DUYARLILIK?
Belli zaman aralıklarıyla, “Fırıncılar denetlendi” başlığıyla basına haber servis eden, ancak katkı maddeli ekmeği üreten fırınları bu konuda tebliğe uygun olmaları konusunda gerekli yaptırımları yapmayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş’ın ve yetkililerin bu konudaki samimiyeti merak ediliyor. “Tebliğe uymamak suç ise, tebliğe uymayanlara göz yummak da suç” olması gerekirken, yetkililerin bu konuya duyarlılık göstermemesi akıllarda soru işaretleri uyandırıyor.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu