Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
Manşet

Tarlalarınızı Kontrol Ettirin

Ziraat Yüksek Mühendisi İsmet Duman, arpa ve buğday ekili arazilerinizi kök boğaz çürüklüğü "pas "semptoria gibi mantar hastalıklarına karşı kontrol ediniz" dedi

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Ziraat Yüksek Mühendisi İsmet Duman, arpa ve buğday ekili arazilerinizi kök boğaz çürüklüğü “pas “semptoria gibi mantar hastalıklarına karşı kontrol ediniz” dedi

PAS HASTALIĞI NEDİR?

Ziraat Yüksek Mühendisi İsmet Duman, “Değerli çiftçilerimiz lütfen arpa ve buğday ekili arazilerinizi kök boğaz çürüklüğü “pas” semptoria gibi mantar hastalıklarına karşı kontrol ediniz. Gerekli tedbirlerini alınız. Gerek görüldüğü takdirde ilaçlamalarınızı yapınız.Aksi halde ciddi oranlarda verim kaybı ve rekolte düşüklüğüne sebep olur. Pas hastalığı  spor yatakları genellikle paslı kahverengi görünümündedir. Miselyumları hücre arası boşluklarında yaşar ve emici uzantılarını konukçu hücrelerinin içine salar. Bitki zayıflar ve görünüşleri bozulur. Yazın sarımsı veya kahverengi tek hücreli yazlık sporlar epidermisin altında püskül şeklindeki yataklarda oluşurlar. Epidermisin patlamasıyla sporlar sarı veya kahverengi bir toz halinde yayılırlar. Yaz sonlarında veya sonbaharda tek, iki veya çok hücreli kahverengi veya kahverengi siyah renkte kalın çeperli sporlar kısmen aynı yataklarda ya da yine epidermisin altında bulunan telia’da oluşur. Bunlar kışladıktan sonra ertesi ilkbaharda dört hücreli ve her birinin ucunda birer basidiosporun bulunduğu basidumu oluştururlar. Oluşturdukları dikoryatik miselyumlar yaprak içinde gelişerek yaprağın alt yüzünde sarımsı lekeler üzerinde sarı veya kırmızı sarı renkte kadeh şeklindeki aeciumlarını oluşturur. İçinde olgunlaşan sporlar uçuşup ana konukçuya giderek vegetasyon başında hastalığın yayılışını sağlar.”

MÜCADELE

Duman, “Üretim öncesi alınması gereken önlemlerin yanı sıra Karanfil Gül gibi pasa hassas çiçeklerin pastan korunması için filizler her zaman bir fungusitle kaplanmalıdır. Filizlerin fungusitle kaplanması, sporların çimlenerek bitki içine girişine engel olur. Hastalık için en uygun mevsim olan ilk ve sonbaharda 7 gün aralarla uygulamanın yapılması ve yazın bu aralığın 10 güne çıkarılması gerekir. Yağmurlu havalarda uygulamanın daha da sıklaştırılması yarar sağlar. Belirtiler: Hastalığın ilk belirtisi yaprağın üst yüzünde renk açılmasıyla başlayan lekelerdir. Daha sonra bunların ortasında kahverengi nekrotik lekeler belirir. Yaprağın alt yüzünde ise, ortada açık sarı renkte merkezi olan kahverengi pas püstülleri (lekeleri) dizisi oluşur. Daha sonra bu spor püskürtüleri gelişmesini sürdürerek bir merkezli halkalar şeklinde yayılırlar. Yaprakların bu şekilde zararlanması ve giderek kuruyup dökülmesi özümleme alanını geniş ölçüde azalttığı için bitkide güçlü bir gelişme geriliği sorunu ortaya çıkar.”

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x