EğitimGündemKırıkkaleManşet

Tatil nasıl değerlendirmeli!

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Kırıkkale Lisesi Rehberlik Öğretmeni Efraim Soyak yarıyıl tatiliyle ilgili veli ve öğrencilere önemli önerilerde bulundu. Soyak, öğrenci velilerin tatili nasıl geçirmeleri gerektiğini anlattı.
 
DÜŞÜK NOTUN TEK SORUMLUSU ÖĞRENCİ DEĞİL
Kırıkkale Lisesi Rehberlik Öğretmeni Efraim Soyak yarıyıl tatiliyle ilgili veli ve öğrencilere bulunduğu önerilerde, “2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının ilk yarı dönemi sona erdi ve bir sömestr tatili daha başladı. Çocuğun başarısını sadece karnede ki notla değerlendiren tutumlar nedeniyle evden kaçmaların ve intihar girişimlerinin en yoğun olabileceği bir haftaya giriyoruz. Öyleyse anne-babalar ve öğrenciler karnede ki notları ve tatili nasıl değerlendirmelidir. Anne-babanın tek görevinin; çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılayarak okula göndermekten ibaret olmadığını belirten Rehberlik Öğretmeni Efraim SOYAK, karnede ki başarı ya da başarısızlıktan büyük oranda velinin de sorumlu olduğunu bu nedenle karne sadece öğrenciye değil aynı zamanda veliye verilen bir uyarı belgesi niteliğindedir. Zayıf karne ilgisiz anne babalığının da bir göstergesidir. Ancak unutulmaması gereken asıl konu çocuğun okuldaki başarısızlığının birçok nedeninin olabileceğidir. Örneğin zeka, kişilik özellikleri, öğretim sistemi, anne-baba ve öğretmen tutumları ile çevresel faktörler gibi”
 
ANNE BABALARA ÖNERİLER
“Anne-babalar şunu kesinlikle unutmamalı. Zayıf olan bir karne gerekli tedbirler alınarak düzeltilebilir fakat çocuğun kişiliğine, psikolojisine verilen bir zarar telafi edilemeyebilir. Çocuğunuzun zayıfı varsa ona tatili zehir etmeyin. Dinlenmesine fırsat verin. Çocuğunuzun karnesinde ki notları değerlendirirken öncelikle karnede ki iyi olan notları vurgulayın. Çocuğun karnede ki notları asla ve asla arkadaşlarıyla ve kardeşleriyle kıyaslanmamalı ve ceza verme yoluna gidilmemelidir. Yetenek, ilgi ve beceri olarak bakıldığında her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğu unutulmamalıdır. Her çocuk birbirinden farklı, her çocuk sadece kendisidir. Çocuğun karne başarısı yüksekse çok pahalı hediyeler alarak ödüllendirilmemeli, yaşına uygun olabilecek hediyeler alınmalıdır. Çocuğunuzu suçlayıp, yargılamayın. Geçmiş başarısızlıklarını sık sık gündeme getirmeyin. Çocuğun yaşıtlarıyla ve ailesiyle birlikte verimli zaman geçirmesi için sinema, tiyatro, gezi, kitap okuma gibi sosyal ve kültürel etkinliklere yer verilmelidir. Çocuğunuz öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi nedenlerden dolayı başarısızlık yaşıyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır”
 
ÖĞRENCİLER ÖNERİLER
“Çocuğunuzun kapasitesi ile ondan beklediğiniz başarı orantılı olmalıdır. Çocuğunuzun öğretmenini onun yanında eleştirmeyin. Öğretmeniyle özel olarak konuşun. Ne kadar başarısız olursa olsun onun sizin çocuğunuz olduğunu unutmayın. Koşulsuz sevin, her zaman yanında olduğunuzu hissettirin. Yarıyıl tatilini verimli geçirmek için kendinize bir tatil programı yapın. Bu programda ağırlıklı olarak dinlenmeye ve eğlenmeye zaman ayırın. Çünkü ilk dönemin yorgunluğunun atılması, bedenin ve zihnin bir nebze olsun dinlenmesi ve rahatlaması da gerekir.  Eksik zayıf olduğunuz konulara programda yer verin. Mutlaka konu tekrarları yapın. Öğrenciler için tatil kendilerini geliştirmek için çok önemli bir fırsattır. Bireyin kendini geliştirmesini sağlayacak en önemli etkinlik kitap okumaktır. Kitap okumak tatilin olmazsa olmazlarından olmalıdır. Aile ve aile büyüklerinizle birlikte olmaya özen gösterin. Bu durum aile içi iletişimi ve etkileşimi kuvvetlendirecektir”

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu